Barbecue

Opzoek naar de beste barbecue? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste houtskool bbq, de beste gasbarbecue en de beste elektrische bbq.

Laatste check op januari 2021

De zomer komt eraan en dan is het weer tijd voor de gezellige uitstapjes, een leuke picknick en niet te vergeten, de enige echte barbecue! Alhoewel de barbecue van oorsprong niet uit Nederland komt, hebben we het langzamerhand tot een echte traditie gemaakt om gezellig met buren, familie en vrienden bij elkaar te komen en de lekkerste hapjes op de grill te zetten. De heerlijke geur, het sissend geluid van vlees, de sappige hapjes, je kan er gewoon niet onderuit: barbecue hoort erbij! Maar om dit alles klaar te spelen, heb je natuurlijk de beste barbecue nodig en dat is precies waar deze koopgids mee helpt. We vertellen niet alleen welke de top 5 beste barbecues van 2022 zijn, maar je leest ook over de verschillende soorten barbecues en welke het best geschikt is voor jouw.

Top 5 Beste Barbecue 2022

NaamType barbecue Verwarming tijd Met wielen Meer informatie
Garden Grill KogelgrillHoutskoolbarbecue 15 minJa
Tectake Charcoal Grill RookovenHoutskoolbarbecue 15 minNee
Kamado XL13I BBC grillHoutskoolbarbecue 5 minNee
Tepro TorontoHoutskoolbarbecue -Ja
Outdoorchef P 420 EElektrische barbecue 5 minNee

Garden Grill Kogelgrill Houtskoolbarbecue

Onze eerste barbecue kan met gemak worden gezien als een budget barbecue: je kunt er de basis van het barbecuen mee klaarspelen, maar dat is dan ook alles. We hebben het hier over de Garden Grill houtskoolbarbecue. Vanwege zijn vorm, wordt deze barbecueset ook wel kogelgrill genoemd.

Houtskoolbarbecues zijn een van de goedkoopste soorten en dat zie je ook aan de prijs van de Garden Grill houtskoolbarbecue. Volgens ons valt de Garden Grill in de categorie beste houtskoolbarbecue 2022. Het eerste dat je zal opvallen aan deze barbecue, is het ontwerp. Deze is zodanig, dat gebruik en schoonmaak heel makkelijk gaan. Zo heeft de barbecue handgrepen en wieltjes, zodat het sneller te verplaatsen is. De poten zorgen er tevens voor dat de barbecue heel stabiel staat.

De barbecue is gemaakt van emaille en heeft een deksel. Hierdoor kan je behalve direct ook indirect barbecuen en blijft het eten heerlijk warm. Als je verder naar beneden gaat, kom je een as of vetopvangbak tegen en zoals de naam het zegt, is deze bak bedoeld om as en vet op te vangen, zodat je niet met teveel rommel blijft zitten. De bak is verwijderbaar en daardoor makkelijk schoon te maken. Er zit op het laatst nog een extra rooster bij, zodat je daar je barbecue spullen op kan zetten.

Wat we tenslotte nog kunnen vertellen, is dat de Garden Grill barbecue binnen 15 minuten opgewarmd is en net 3.6 kg weegt. Al met al is het een prima barbecue voor een middagje gezellig barbecuen en eten in de tuin. Bij het kopen van de Garden Grill houtskoolbarbecue, krijg je hem in een soort bouwpakketje, het moet dus in elkaar gezet worden, wat ook niet zo moeilijk is. Deze houtskool bbq is dus zeker een beste koop.

Ook te koop via:

Tectake Charcoal Barbecue

Op de tweede plaats hebben we een stevige en multifunctionele barbecue van het merk Tectake. De Tectake Charcoal barbecue is zoals de naam zegt, een barbecue set die op kolen werkt. Het eerste dat je zal opvallen aan deze barbecue, is het robuuste ontwerp; de barbecue is van stevig en zwaar metaal en heeft een behoorlijk, grote diameter. Dankzij deze grootte, is de Tectake Charcoal barbecue te gebruiken voor zeker 4 mensen en zou je met gemak een klein barbecue feestje in de tuin kunnen bouwen.

Wat zijn de unieke eigenschappen aan deze barbecue? In de eerste plaats heeft de Tectake Charcoal barbecue in totaal 3 verdiepingen, waarop gebarbecued kan worden. Door te varieren hiermee, kun je met gemak grillen, braden of roken. Het is dus een alles – in – 1 barbecue set! Verder krijg je 2 roosters mee, zodat je in 1 keer, toch een behoorlijke hoeveelheid eten klaarhebt.

Wat deze barbecue ook erg populair maakt, zijn de zeer handige extra features. Zo vind je op het deksel van de barbecue een thermostaat. Met zo een thermostaat weet je gelijk of de temperatuur te laag of juist te hoog is. Het handige is dat je in beide gevallen, de temperatuur kan stellen door de deurtjes aan de zijkant van de barbecue of het ventilatieroosten op het deksel, te openen. Een andere manier om de temperatuur te kunnen reguleren, is de geintegreerde waterbak. Met deze waterbak wordt de temperatuur constant laag gehouden, ideaal voor het roken van vis of stomen van groente.

De Tectake Charcoal barbecue heeft verder nog verchroomde roosters, 2 handgrepen aan de zijkant, een totale hoogte van 80 cm, een gewicht van 6.5 kg en 3 pootjes. Goed bekeken is deze barbecue ideaal voor als je meer wilt halen uit je barbecue ervaring, vooral gezien de opties voor grillen, roken en braden. Ben jij ook zo een barbecue – fanaat, dan is de Tectake Charcoal barbecue zeker het bekijken waard.

Ook te koop via:

Kamado XL13I BBC Kleine Barbecue

Op de derde plaats in deze top 5 staat een barbecue, welke zijn inspiratie haalt uit de Japanse manier van barbecuen. Dit resulteerde in de Kamado XL131 BBC, een barbecue die qua features veel lijkt op de Tectaka, met hier en daar, een paar kleine verschillen. De Kamado methode is tegenwoordig in een heleboel restaurants populair, voor ons reden genoeg om deze barbecue ook op te nemen in de koopgids.

De Kamado XL131 BBC is een houtskoolbarbecue, als brandstof kun je gebruik maken hout, kolen of briketten. Handig als je bijvoorbeeld geen kolen kunt vinden. Maar wat kan je allemaal met deze barbecue? Net als de Tectake, is ook de Kamado XL131 BBC multifunctioneel; je kunt ermee barbecuen, grillen en roken (slow cooking). Dit geldt voor van alles; vis, vlees, groente, enz. Echter, in tegenstelling met de Tectake, heb je bij deze barbecue geen verdiepingen en is er slechts 1 rooster. Dat maakt de hoeveelheid die je in 1 keer kan barbecuen wel minder, maar het eindresultaat blijft nog steeds hetzelfde: heerlijk, sappig en mals vlees!

Ook bij deze barbecue treffen we een thermostaat en instelbare ventilatie aan, waarmee de temperatuur tijdens het barbecuen, grillen of roken onder controle gehouden kan worden. De ventilatie bevind zich aan het deksel en door daarmee te schuiven, wordt de luchttoevoer en daarmee de temperatuur aangepast.

Wat de Kamado XL131 BBC onderscheidt van andere barbecues, is het materiaal waarvan hij gemaakt is. Het gaat om hittebestendig keramiek, materiaal dat heel goed instaat is om warmte vast te houden. Het resultaat hiervan is, dat je barbecue al binnen 5 minuten op temperatuur is! Hoe makkelijker wil je het nog! Klein minpuntje is wel, dat de barbecue wat zwaarder is, dan andere modellen, je hebt te maken met zeker 20 kg aan gewicht! Voordat je gaat barbecuen, is het dus aangeraden om goed na te denken, waar je de barbecue wilt neerzetten, zodat het niet weer verplaatst hoeft te worden.

Ook te koop via:

Tepro Toronto Houtskoolbarbecue

Deze vierde barbecue ziet er net wat anders uit dan de rest van de top 5. De Tepro Toronto bbq houtskoolbarbecue zou je met gemak kunnen inbeelden bij een groot en gezellig feestje of een heuse barbecue wedstrijd! Daar heeft de barbecue alle eigenschappen voor, reden genoeg om het in deze top 5 op te nemen.

De Tepro Toronto is van Duitse makelij en heeft daar de eerste plaats weten te behalen in testen die je zou kunnen vergelijken met onze Consumentengids. Dit heeft allemaal te maken de handige features aan deze barbecue, welke grotendeels volgens de Amerikaanse stijl ontworpen is. Het zou niet misstaan om de Tepro bbq Toronto een grillwagen te noemen, omdat het in de eerste plaats 2 wieltjes heeft, om verplaatsen makkelijker te maken. Daarnaast is het grillrooster in twee gedeeld, waarbij het het 2e gedeeltje naast het grillrooster kan gebruiken om vlees of groente voor te bereiden, zonder dat het in contact komt met hitte van de kolen. De scheiding wordt gemaakt door het deksel neer te halen.

Een andere reden om de Tepro bbq Toronto is huis te halen, is het gebruiksgemak bij barbecuen. Kijken we naar de binnenkant, dan zien we daar dat de houtskool in hoogte oftewel niveau te verstellen is. Dit zorgt er op zijn beurt voor, dat je de temperatuur bij het barbecuen beter onder controle krijgt. Het niveau kan dan verder of juist dichterbij het grilloppervlak (het vlees of de groente) gebracht worden en dat doe je heel makkelijk met een slinger.

Een andere feature is het deksel, waarmee het grillrooster in 2 wordt gedeeld. Het gedeelte dat afgedekt wordt, houdt warmte beter vast, waardoor het eten gelijkmatig gaar wordt. Je hoeft verder niet te vrezen dat het vuur uitgaat, wanneer het deksel op het rooster wordt gezet, daarvoor zijn er speciale openingen om de luchtstroom constant te houden. Aan het deksel zit er ook een thermostaat, zodat je gelijk ziet wanneer de temperatuur aangepast moet worden, door bijvoorbeeld meer kolen te zetten.

Een laatste, handige feature is het inzetrooster van de Tepro Toronto. Omdat dit rooster verwijderd kan worden, is het mogelijk andere accessoires, zoals een pizzasteen, een wok of steakrooster erin te schuiven, zodat je met deze barbecue eigenlijk veel meer kan dan alleen barbecuen! Extras zoals een flesopener en een bestekhaak, maken het geheel nog beter!

Ook te koop via:

Outdoorchef P420E Beste Elektrische Barbecue

De laatste barbecue is van een type dat tegenwoordig erg populair is. We hebben het over elektrische barbecues. Wat er bij elektrische barbecues speelt, is dat ze veel makkelijker te gebruiken zijn en sneller op temperatuur komen. Natuurlijk zitten er ook minpuntjes aan. Een van de best verkopende elektrische barbecues op dit moment is de Outdoorchef P420E.

De Outdoorchef P420E wordt ook wel een balkon of camping barbecue genoemd, omdat het uitermate geschikt is om op genoemde plekken te gebruiken. Op balkon zou je vanwege brandgevaar bijvoorbeeld geen houtskoolbarbecue mogen hebben, maar dat gevaar valt weg bij de Outdoorchef P420E. Verder is deze barbecue erg compact, in de vorm van een kogelbarbecue met driepootsysteem. Hierdoor neemt het weinig ruimte in.

Het enige dat je zou moeten doen om te kunnen barbecuen, is de stekker in een stopcontact te zetten. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om de temperatuur aan te passen, dankzij E-Heat Power-verwarmingssysteem met 7 warmteniveaus. Dit systeem zorgt er verder voor dat de barbecue al binnen enkele minuten opgewarmd is en temperaturen tot wel 300 graden kan bereiken.

Een feature dat we ook zagen bij de Tepro Toronto, is dat je het grillrooster kan verwijderen en vervangen met een andere accessoire. Bij het kopen van de Outdoorchef P420E krijg je een steunring mee, die je dan in de plaats van het rooster zet. Op deze steunring kunnen dan accessoires zoals een gourmet – set of grillplaat geplaatst worden, zodat je uiteindelijk meer kan dan alleen barbecuen.

De Outdoorchef P420E is tenslotte erg praktisch in gebruik. Zo hoef je je niet druk te maken over het vleessap of vet dat gaat lekken, dankzij een trechtersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat vet en andere vloeistoffen naar een opvangbak geleid worden, die je later makkelijk kan schoonmaken. Je barbecue is dan binnen een handomdraai schoon!

Ook te koop via:

Welke barbecue kopen?

Er bestaan natuurlijk ook barbecue restaurants, maar thuis eten is net zo makkelijk. Barbecuen is een leuke en heerlijke manier om eten mee klaar te maken en helemaal niet moeilijk! Sta je niet zo vaak of bijna nooit voor de barbecue, dan kan het erop lijken dat elke barbecue set hetzelfde is. Op zich doen ze hetzelfde werk, zorgen voor sappig vlees of groente, met een aparte smoky flavor. Maar als je in detail zou kijken naar de brandstof die er gebruikt wordt en het materiaal waarvan de barbecue set is gemaakt, zie je toch enkele duidelijke verschillen. Het is goed hier wat meer over te weten, omdat het kan helpen bij je zoektocht naar de beste barbecue en de beste barbecue accessoires.

Je brandstof is een belangrijk onderdeel van de barbecue, logisch omdat je anders niet kan barbecuen! Kijken we naar de brandstoffen die het meest gebruikt worden, dan zijn de barbecues te verdelen in 3 types: houtskool, gas en elektrische barbecues. Elk van deze barbecues hebben hun eigen voor – en nadelen, uiteindelijk bepaal jij zelf wat voor jouw beter uitkomt. Enkele bekende merken barbecues zijn Weber, Cobb en Kamado. Naast mooie online barbecue aanbiedingen zijn er soms ook goede bbq aanbiedingen bij winkels als Lidl en Action te vinden.

Beste barbecue houtskool 2022

De meeste mensen denken bij het horen van barbecue gelijk aan kolen en dat is niet verwonderlijk, omdat de houtskoolbarbecue een van de oudste en meest gebruikte methoden is. Barbecuen op kolen heeft zowel voor – als nadelen. Kijken we naar de voordelen, dan heb je in de eerste plaats dat houtskoolbarbecues vaak, relatief goedkoper zijn dan de andere soorten; voor 50 tot 100 euro heb je al een redelijk goede barbecue set op kolen.

Andere argumenten die je vaker hoort, zijn dat de echte, authentieke barbecue smaak en gevoel alleen met de beste houtskool bbq te verkrijgen, vooral omdat gerechten op een houtskoolbarbecue een unieke smoky flavor krijgen en je zo de lekkerste barbecue recepten kunt maken. Iets dat je niet klaarspeelt met een elektrische. Verder zijn de meeste barbecues op kolen makkelijk mee te nemen, zonder dat je rekening moet houden met een gasfles of stopcontact. Een ander, groot pluspunt aan deze barbecue is, dat je eten niet verbrand. In feite ben je bezig indirect te grillen, het  barbecue vlees wordt niet blootgesteld aan direct vuur, dus de kans op verbranding is klein.

Helaas zitten er enkele minpunten bij. Barbecuen op kolen neemt tijd, je voorbereiding moet dus goed zijn. Met een houtskoolbarbecue is er ook meer schoonmaakwerk en je zult er rekening mee moeten houden dat een houtskool barbecue niet overal toegestaan is. Dit type mag bijvoorbeeld niet op het balkon of dakterras, in verband met brandgevaar.

Beste gasbarbecue 2022

Een gasbarbecue staat gelijk aan heel wat gebruiksgemak en dat is ook de reden waarom dit type veelgevraagd is. Een gasbarbecue werkt eigenlijk op dezelfde manier als een fornuis, je hebt dus en gasfles en bijbehorende koppeling nodig. Een van de eerste en grootste voordelen aan een gas barbecue is, dat het heel snel opgewarmd is. Je zou dus bij wijze van spreken, 15 minuten van tevoren kunnen besluiten om vlees op de barbecue te zetten.

Een ander pluspunt is dat je bij deze barbecues instaat bent de temperatuur te stellen en onder controle te houden. Dit zorgt voor gelijkmatig en snel gaar worden van het vlees. Verder zijn gasbarbecues bijna overal toegestaan en kun je ze na het barbecuen makkelijk schoon krijgen. Hebben jij of je buren moeite met de rook die vrijkomt bij barbecue op kolen en heb je weinig zin om te slepen met een verlengsnoer? Dan is de gas barbecue waarschijnlijk iets voor jouw.

Zitten er nadelen aan? Helaas wel. In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat je steeds een gasfles op voorraad hebt. Dit is minder handig als je met de barbecue buiten de stad wilt. Verder wordt de temperatuur op gasbarbecues niet zo hoog en zijn ze qua prijs, wat duurder dan de rest. Ook heb je het probleem dat de oppervlakte om te barbecuen bij de gasbarbecue wat minder groot is. Dit type is daarom beter geschikt voor kleine gezelschappen.

Beste elektrische bbq

Elektrische barbecues zijn steeds meer gevraagd hier in Nederland. Goed bekeken heeft dit type de meeste voordelen van een houtskool en gasbarbecue, maar aan de andere kant zijn ze veel goedkoper en makkelijker om te gebruiken. Zo hoef je niet met een gasfles te sjouwen, briketten te kopen en urenlang te wachten totdat het vlees gaar is.

Verder zijn elektrische barbecues overal te gebruiken (ook op het balkon) en makkelijk om schoon te maken. Deze compacte setjes zijn een echte uitkomst voor wanneer je zin hebt in een lekkere barbecue, maar daarvoor niet teveel moeite wilt doen.

Natuurlijk zijn er kleine minpunten. Zo heb je altijd stroom nodig en dat is niet overal aanwezig. Een ander punt is, dat elektrische barbecues minder oppervlakte hebben, ze zijn wat kleiner dan normaal. Daarom zijn ze, net als de gasbarbecue beter voor een kleiner gezelschap.

Kleine barbecue of juist een grote? In onze koopgids gemakkelijk te vinden

Het is dus een hele opgaaf om de juiste barbecue te kiezen, omdat je met een aantal dingen rekening moet houden. Waar ga je hem gebruiken, voor hoeveel mensen, heb je buren die lastig kunnen doen, hoeveel zou je kunnen uitgeven aan een barbecue, enz. Dit alles wordt stukken makkelijker met onze koopgids!