Heggenschaar

Opzoek naar de beste heggenscharen ?  Ga je voor een elektrische heggenschaar of een accu heggenschaar? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste heggenscharen.

Laatste check op januari 2021

Tuinieren is een leuke bezigheid en wordt gepromoot als manier om gezond en actief te blijven. Er zijn daarom best veel tuingereedschappen te vinden, die allemaal voor een ander doel gebruikt kunnen worden. Meestal gaat het erom dat ze je helpen om een karwei makkelijker en sneller af te hebben. Een zo een tuingereedschap is de elektrische heggenschaar. De heg vormt een opvallend onderdeel van je tuin of erf en dat wil je natuurlijk mooi en verzorgd uit laten zien. Daar komt dan een goede heggenschaar bij kijken. Maar een heggenschaar met accu kopen doe je niet zomaar, zelfs de professionals hebben er weleens moeite mee. Daarom hebben we in deze koopgids een top 5 van de beste heggenschaar voor je opgesteld en krijg je alle informatie, zodat een keuze maken voor een heggenschaar kopen makkelijk gaat.

Beste Heggenschaar elektrisch Kopen 2022

NaamAccuspanning Geluidsniveau Draadloos Meer informatie
Bosch AHS 45-16230 Volt 87 dBNee
GARDENA Classic 540 FSC pure--Ja
BLACK+DECKER 18V GTC1845L2018 Volt 94 dB Ja
FERM HTM1002 Accu20 Volt -Ja
Hofftech accu buxus-en3.6 Volt90 dB Ja
 

Bosch Heggenschaar AHS 45-16

De allereerste heggenschaar die we gaan bespreken, komt van een wereldbekend merk. Bosch is wereldwijd marktleider op het gebied van elektrische apparaten, waaronder ook tuingereedschap. Het assortiment aan heggenscharen is enorm, maar voor deze koopgids kijken we naar een model dat op dit moment het best verkoopt, namelijk de Bosch AHS45-16.

De Bosch AHS45-16 behoort tot de categorie van elektrische heggenscharen, je zult dus een stopcontact in de buurt moeten hebben om deze heggenschaar aan de praat te krijgen. Verder gebruik je de Bosch AHS45-16 het liefst voor snoeien van dunne taken (diameter tot 16 mm) waarbij de heg tot maximaal 1 m hoog kan zijn. Het mes van deze heggenschaar is ongeveer 450 mm lang, de messenafstand bedraagt 16 mm en heeft de motor een capaciteit van 420 watt. De combinatie van deze eigenschappen maakt de Bosch AHS45-16 tot een uitstekende heggenschaar met krachtige motor en trekkracht, geschikt om jonge en middelgrote takken te snoeien.

Wat de Bosch AHS45-16 ook zo populair maakt, is het gebruiksgemak. Deze heggenschaar weegt net 2.6 kg en heeft ergonomische handgrepen. Het resultaat is een makkelijk te bedienen heggenschaar, waarbij je armen en rug nauwelijks belast worden en je in een comfortabele positie kan werken.

Dunne takken snoeien tot een hoogte van 1 meter, maar toch een krachtige heggenschaar van uitstekende kwaliteit nodig? De Bosch AHS45-16 is dan de heggenschaar bij uitstek voor jou!

Ook te koop via:

GARDENA Classic 540 FSC Pure

Een ander, zeer bekend merk op het gebied van tuingereedschap, is Gardena. Gardena is al jaren producent van kwaliteits artikelen, waaronder ook heggenscharen. Op dit moment is de meest verkochte Gardena heggenschaar de Gardena Classic 540 FSC Pure. Deze heggenschaar valt in de categorie handheggenschaar, er is dus geen elektriciteit of benzine nodig voor de aandrijving, daar zorg je zelf voor.

Vaak wordt gedacht dat je met een handheggenschaar niet zoveel kan bereiken als met een elektrische soort. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, vooral niet als je gebruik maakt van de Gardena Classic 540 FSC Pure. Van deze beste hand heggenschaar wordt namelijk gezegd dat het uitermate scherp en licht van gewicht is. Hierdoor is het makkelijk te gebruiken om je heg, buxus en andere struiken mee te snoeien. Hij is behoorlijk scherp en de handgrip is ergonomisch, je hoeft dus niet te vrezen dat je teveel kracht moet uitoefenen of dat het hanteren van de heggenschaar niet lekker zal aanvoelen.

De Gardena Classic 540 FSC Pure heeft een meslengte van 23 cm en weegt nog geen kg, 830 g om exact te zijn. Er zit een geintegreerde takafsnijder aan deze heggenschaar, zodat je eventueel ook jonge takken van bomen kan afsnijden. Tot slot heeft deze heggenschaar nog een FSC keurmerk, omdat het alleen 100% gecertificeerd hout gebruikt.

Al met al is de Gardena Classic 540 FSC Pure een prima heggenschaar voor als je de elektrische net te zwaar of te krachtig vind. Dat neemt echter niet weg, dat ook deze heggenschaar nogal scherp is, zodat je met gemak de meeste heggen en jonge takken of struiken kan snoeien.

Ook te koop via:

BLACK DECKER Heggenschaar Accu GTC1845L20

Op de derde plaats komen we weer een zeer bekend merk tegen. Black + Decker is een veelgehoorde naam als het aankomt op allerhande equipments en gereedschap. Het assortiment aan Black + Decker tuingereedschap is enorm, je komt dus verzekerd enkele geweldige heggenscharen tegen. Een van de meest verkochte op dit moment, is de Accu Heggenschaar BLACK DECKER GTC1845L20, een krachtige, zeer scherpe en vooral makkelijk te gebruiken heggenschaar. De vraag wat is de beste accu heggenschaar, is na gebruik van de Black Decker Heggenschaar Accu zeer eenvoudig te beantwoorden.

De eerste opvallende feature aan deze Black+Decker heggenschaar is het mes, welke een lengte heeft van zeker 45 cm! Daarnaast zijn de zaagbladen zeer scherp, robust en duurzaam. Allemaal eigenschappen die maken dat je deze heggenschaar ook kan gebruiken voor het doorzagen van de iets dikkere takken. Natuurlijk is de BLACK+DECKER GTC1845L20 ook te gebruiken voor de standaard, kleine heggen met een ideale snijbreedte van 18 mm.

De meest belangrijkste feature heeft te maken met de aandrijving van deze heggenschaar. Je hebt hier namelijk niet te maken met een heggenschaar die in het stopcontact moet, de BLACK+DECKER GTC1845L20 werkt namelijk op een lithium accu. Het enige dat je hieraan zou moeten doen, is de batterij na elk gebruik weer opladen. Daar heb je net 180 minuten voor nodig, voordat de accu weer volledig opgeladen is.

Andere features die ook in de smaak vallen bij gebruikers, hebben meer te maken met gebruikscomfort en veiligheid. Zo zijn de handgrepen van deze heggenschaar ergonomisch ontworpen, ze liggen dus comfortabel in je hand, zodat je steeds een ideale werkpositie kan aannemen en maximale controle hebt over het snoeien. Tenslotte is de BLACK+DECKER GTC1845L20 zodanig ontworpen, dat hij pas opstart als je de heggenschaar met beide handen vastpakt. Dit is vooral met het oog op veiligheid van de gebruiker.

Concluderend kunnen we zeggen dat de BLACK+DECKER GTC1845L20 een zeer krachtige en handig te gebruiken heggenschaar is. Heb je thuis problemen met stroomtoevoer tot aan de tuin, dan is de BLACK+DECKER GTC1845L20 zeker wel iets voor jouw.

Ook te koop via:

FERM HTM1002

FERM kennen we allemaal als een gerenomeerd, Nederlands merk dat al jaren hoogwaardige kwaliteit gereedschappen en andere equipments produceert. De FERM HTM1002 is een van de best verkopende heggenscharen uit het FERM assortiment. Vergeleken met de Black+Decker heggenschaar uit onze koopgids, zijn de features van deze heggenschaar ongeveer hetzelfde. Het verschil zit hem in het vermogen van de FERM HTM1002.

Net als de vorige heggenschaar, is de FERM HTM1002 snoerloos, hij werkt op een oplaadbare accu, waarbij je slechts 60 minuten nodig hebt om hem volledig op te laden. Super voordelig aan deze accu is, dat je hem ook op andere FERM producten kan gebruiken. Zo is de accu te gebruiken met de FERM bladblazer en grastrimmer.

Kijken we naar de capaciteit van deze heggenschaar, dan zien we zaagbladlengte van 58 cm met een messenafstand van 12.7 mm. Hiermee is de FERM HTM1002 geschikt voor het snoeien van middelgrote heggen. Er is ook gedacht aan het gebruiksgemak. Zo zijn de handgrepen ergonomisch ontworpen, zodat je ook tijdens het snoeien comfortabel staat en werkt. Met de heggenschaar krijg je tevens een beschermkap voor het zaagblad mee. Deze hoes beschermt je tegen rondvliegende snippers, maar omdat het een transparante kap is, zie je nog steeds wat je aan het doen bent.

Voor degenen die moeite hebben met goede stroomvoorziening in de tuin en dus opzoek zijn naar heggenscharen die op een accu werken, is de FERM HTM1002 een prima model. Middelgrote heggen onderhouden met een heggenschaar die niet alleen krachtig, maar ook snel opgeladen is? Kijk dan zeker verder naar de FERM HTM1002.

Ook te koop via:

Hofftech buxus-en grasschaar

De top 5 sluiten we af met een heggenschaar die in heel wat eigenschappen overeenkomt met de Gardena Classic 540, met uitzondering van de aandrijving. De Hofftech heggenschaar werkt namelijk op een accu. Deze accu gaat tot 50 minuten mee, waarna het ongeveer 3 – 5 uren aan de oplader moet om volledig opgeladen te zijn.

De Hofftech heggenschaar is geschikt voor lichte knip – en snoeiwerkzaamheden aan bijvoorbeeld hagen, struiken, zoden en gazonranden. Het unieke aan deze heggenschaar is, dat het met 2 aparte opzetstukken komt. De eerste is een buxusschaar die ongeveer 120 mm lang is en te gebruiken is bij struiken en jonge takken. De tweede is een grasschaar van ongeveer 83 cm lang, die zoals de naam zegt, geschikt is voor knipwerkzaamheden aan bijvoorbeeld gazonranden. Beide messen zijn van gecoat staal en daardoor heel scherp en stevig!

Bij het ontwerpen van deze heggenschaar is ook rekening gehouden met gebruiksgemak en veiligheid van de gebruiker. Zo heb je een SDS (snelkoppeling) systeem, waarmee de verschillen scharen makkelijk en snel verwisseld kunnen worden, zonder dat je gebruik maakt van extra gereedschap. De handgreep is ergonomisch en ligt comfortabel in de hand. Verder heeft de Hofftech heggenschaar een automatisch blokkeersysteem, die in werking treedt wanneer je te lang achter elkaar aan het snoeien bent.

Tenslotte is er een handige LED indicatielampje voor de accu, zodat je optijd te zien krijgt dat hij leegloopt en aan de oplader moet. Al met al is deze Hofftech heggenschaar een perfecte vervanging voor wanneer je lichte snoeiwerkzaamheden wilt doen, maar een handheggenschaar net teveel moeite vindt.

 

Ook te koop via:

Meer informatie over Heggenscharen

Een heggenschaar wordt het meest gebruikt als snoeigereedschap, om rechte lijnen te maken in de heg. Daar blijft het natuurlijk niet bij, als je er een professional bij roept of zelf vaardig bent erin, kun je leuke, artistieke vormen aan je heg geven. En dat staat natuurlijk prachtig bij het huis! Daarom zien vele huishoudens een heggenschaar niet meer als overbodige luxe, vooral als je een goed verzorgde heg wilt hebben.

Verschillende soorten heggenscharen

Ben je van plan zelf een heggenschaar te kopen, dan zou je als eerst moeten kijken naar de verschillende soorten. Je hebt er meerder merken en modellen zoals Bosch, Gardena, Stihl, DeWalt en Makita. 

Op basis van mechanisme is er een verdeling te maken in:

Beste hand heggenschaar

Deze hand heggenschaar is waarschijnlijk een van de meest bekende soorten, omdat je ze vaker bij iemand thuis terug ziet. Zoals de naam al zegt, werkt een handheggenschaar niet op een motor of batterij, maar gebruik je gewoon je eigen kracht. Om deze reden is werken met een handheggenschaar wat intensiever dat de rest. Daarom is een handheggenschaar meer voor kleine heggen bedoeld. Voordeel aan deze heggenschaar is dat het volledig geluidloos is en weinig onderhoud nodig heeft. De beste handheggenschaar vind je gemakkelijk in de koopgids.

Elektrische heggenschaar

Elektrische heggenscharen komen gelijk na de handheggenschaar, als het gaat om gebruik op kleine schaal. Voordelig aan een elektrische heggenschaar is dat je nauwelijks eigen kracht gebruikt, op zich is het al erg krachtig. Ook is een elektrische heggenschaar nogal licht en geluidloos. Het lastige is dat je altijd een stopcontact in de buurt moet hebben en dit kan een probleem zijn in een grote tuin of wanneer je op een ladder moet staan. Een elektrische heggenschaar gebruik je dus het best voor kleine of middelgrote tuinen, waar je makkelijk een stopcontact of verlengsnoer kan laten lopen.

Accu heggenschaar kopen

De accu heggenschaar is ideaal als je kijkt naar gebruiksgemak. Deze heggenschaar is namelijk erg stil, heel licht, makkelijk te bedienen en milieuvriendelijk. Ook heb je hier niet te maken met een vervelend snoer, er is dus meer bewegingsvrijheid. Klein minpunt is dat je accu bij langdurig gebruik kan leeglopen, Als je dus van plan bent om bezig te zijn in een grote tuin (wat niet echt aangeraden is) zou je het best een tweede accu erbij moeten hebben. Ook deze heggenschaar is voor kleine tot middelgrote heggenscharen. De beste accu heggenschaar vind je eenvoudig terug in onze koopgids.

Benzine heggenschaar

Benzine heggenscharen ga je niet zomaar in elke tuin tegenkomen, dit type is echt bedoeld voor professioneel werk. Benzine heggenscharen zijn zwaarder, maken meer lawaai en zijn vaak veel duurder dan andere type heggenscharen. Daar staat tegenover dat je veel meer bewegingsvrijheid hebt en dat de heggenschaar behoorlijk krachtig is. Ze worden daarom meer gebruikt voor onderhoud van parken en andere, grote heggen. Minpuntje is dat deze heggenschaar uitlaatgassen vrijlaat.

Tips bij kopen heggenschaar

Voordat je een heggenschaar kan kopen, moet je eerst nagaan waarvoor het gebruikt zal worden, omdat dit bepalend is voor het type heggenschaar dat nodig is. Zoals je zelf hebt gezien is niet elke heggenschaar geschikt voor alle situaties. Maar behalve het type heggenschaar, zijn er een aantal andere zaken, waarop gelet moet worden.

Mes

Het mes kan gezien worden als een van de belangrijkste onderdelen van een heggenschaar, ze doen namelijk al het werk! Bij dit mes heb je een onderscheid in enkel – en dubbelzijdige messen, waarbij de dubbelzijdige effectiever werkt, omdat het zowel in de heen als teruggaande beweging takken afsnoeit.

Verder speelt ook de lengte van het mes een rol. Met een langer mes is het makkelijk werken als je in 1 keer meer wilt snoeien. Ook is recht knippen veel sneller gedaan. Heb je echter te maken met een kleine heg of moet je speciale vormen in de heg hebben, dan is een lang mes niet zo handig.

Veiligheid

Een heggenschaar kan best gevaarlijk zijn, als niet op de juiste manier ermee wordt omgegaan. Daarom is het aangeraden dat je bij het kopen van een heggenschaar ook let op de veiligheidsmaatregelen. Zo is de aanwezigheid van een (veiligheids)slipkoppeling belangrijk, voor wanneer de machine vastslaat in materiaal. De slipkoppeling beschermt je dan tegen ongelukken en verhoogt de duurzaamheid van de heggenschaar.

Een andere feature is de snelstop. Met deze knop zorg je ervoor dat een heggenschaar die op elektriciteit of een accu werkt, in gevallen van nood, gelijk stopt, zonder dat jij of iemand uit de omgeving gewond raakt.

Welke heggenschaar kopen?

Heggenscharen zijn allang geen overbodige luxe meer. Dit handige snoeigereedschap helpt je om heggen verzorgd en in een mooie vorm te houden, zonder teveel moeite en arbeid te verrichten. Afhankelijk van hoe makkelijk je het wilt hebben, hoe groot je heg is en hoeveel geld je aan de aankoop van een heggenschaar kan uitgeven, kan je kiezen uit hand, elektrische, accu – en benzine heggenscharen. Welke heggenschaar kopen, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. De juiste heggenschaar vinden is gemakkelijk te doen aan de hand van onze top 5 beste heggenscharen. In dit artikel wordt de telescopische heggenschaar niet onder de loep genomen.                                               

Heggenscharen zijn o.a. te koop bij de Gamma, Praxis of eventueel Hornbach.