Beste Sproeier 2020

Onderhoud van een bloemen of moestuin vraagt heel wat tijd en inspanning. Heel belangrijk is, dat je je planten optijd water geeft. Helaas hebben we in Nederland niet het geluk om regelmatig regen te krijgen en moeten onze planten en bloemen het hebben van kunstmatige bewatering. De meeste mensen denken dan gelijk aan een tuinslang of gieter. Op zich is dat een manier, vooral bij relatief kleine tuinen, maar het wordt lastiger als je een aantal vierkante meters moet bewateren en met de tuinslang begint te slepen. Dit alles kan verholpen worden middels een sproeier. Sproeiers zijn apparaten die op een snelle en effectieve manier bloemen, planten en andere gewassen bewateren, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Meer weten over de werking van sproeiers? Of ben je opzoek naar eentje voor in de tuin? Lees dan verder!

NaamType tuinsproeier SproeioppverlakSproeibereikMeer informatie
GARDENA Classic Polo 220Zwenksproeier 90 - 220m²7 - 17 meter
Silverline RugsproeierRugsproeier--
GARDENA Verzonken turbinesproeier T200Sprinklersysteem 80 - 200m²5 - 8 meter
Planthetsimpel.nl---
DirectSupply tuinsproeierZwenksproeier 400 m² -
N

Specificaties

 • Sproeier is traploos instelbaar
 • Is gemaakt van kwalitatieve materialen
 • Is eenvoudig te installeren
N

Voordelen

 • Stevig
 • Goede kwaliteit
 • Traploos verstelbaar
N

Nadelen

 • Geen

GARDENA Classic Polo 220

Gardena is een Duits merk die zich gespecialiseerd heeft in de productie van tuingereedschap. Dat doen ze nu al sinds 1961 en het assortiment is enorm: van bewatering tot snoeigereedschap en onderhoud. Kwaliteit is een van de voornaamste redenen, waarom Gardena producten het zo goed doen. Hun best verkopende sproeier is momenteel de Gardena Classic Polo 220.

Deze sproeier behoort tot de categorie van zwenksproeier, het maakt dus heen en weer gaande bewegingen. Verder wordt hij het vaakst gebruikt in de tuin, om bijvoorbeeld het gazon te bewateren. Daar is de Gardena Classic Polo 220 ook op gemaakt; deze sproeier heeft namelijk een sproeibereik van 7 -17 m en kan gazons van 90 tot zeker 220 m2 bevochtigen. Ook is de sproeier traploos verstelbaar. Met traploos verstelbaar wordt bedoeld dat je de sproeier niet in trappen of stapjes hoeft te verstellen qua sterkte van de sproeistraal. Het voordeel van deze manier is, dat stellen veel nauwkeurig kan.

Verder is het heel eenvoudig om hem te installeren en zijn de spuitmonden makkelijk schoon te houden, dankzij de betere grip op de reinigingsnaald. Deze krijg je trouwens mee bij het kopen van de sproeier. Tenslotte kan nog opgemerkt worden dat het materiaal waarvan deze sproeier gemaakt is, van hoogstaande kwaliteit is. De sproeier is lange tijd na gebruik nog vrij van roest en wordt zelfs beschermd tegen UV stralen.

Voor wie opzoek is naar effectieve gazon bewatering en het liefst iets van betere kwaliteit heeft, is de Gardena Classic Polo 220 een uitstekende optie!

N

Specificaties

 • Kan een inhoud van 20 liter aan
 • Het zit comfortabel
 • Overdruk bevat een ventiel/veiligheidsventiel
N

Voordelen

 • Compact
 • Effectief
 • Makkelijk te gebruiken
N

Nadelen

 • Heeft veel waterdruk nodig

Point Perfect Sprinkler

Belangrijk bij een sproeier is, dat elk plantje en elk deel van je tuin voldoende water moet krijgen. Helaas gebeurd dat niet altijd en kan het soms voorkomen, dat de sproeier bepaalde delen mist. Met deze tweede sproeier kan dat makkelijk opgelost worden, de Point Perfect sprinkler is namelijk makkelijk te verstellen voor wat betreft sproeirichting.

Zo op het eerste gezicht zou je niet denken dat je hier te maken hebt met een sproeier, omdat de Point Perfect bestaat uit 12 kleine koppen, elk geeft een sproeistraal. Het handige aan het design van deze sproeier is, dat je de koppen makkelijk kan verstellen/omdraaien. Je zet ze dan in zodanige richting, dat precies de plekken die je wilt bewateren, ook echt water krijgen. Afhankelijk van hoe groot je tuin of gazon is, kan je de koppen om de zoveel tijd van richting wisselen. Niet alleen je tuin zal genieten van Point Perfect, ook de kinderen kunnen een geweldige tijd hebben op een warme zomerdag. De stralen van deze sproeier gaan namelijk alle kanten op.

Om de Point Perfect sproeiers vast te maken, krijg je bij aankoop enkele grondpinnen mee. Deze pinnen zet je vast aan de sproeier, waarna het geheel in de grond wordt gezet. Zo blijft de sproeier stabiel. Voor wat betreft sproeibereik, wordt met de Point Perfect Sprinkler ongeveer 35 m2 bereikt.

Zijn handig, compact en makkelijk te gebruiken, de eigenschappen die je zoekt in je volgende sproeier? Dan is de Point Perfect Sprinkler zeker een aanrader.

N

Specificaties

 • Heeft een sproeibereik van 5 tot 8 meter
 • Sproeier is traploos instelbaar van 25 tot 360º
 • Komt met een geintegreerd vuilfilter
N

Voordelen

 • Makkelijk in gebruik
 • Goede kwaliteit
 • Groot bereik
N

Nadelen

 • Geen

Gardena T200

Gardena kennen we inmiddels al als een uitstekend merk op het gebied van tuingereedschap. Deze tweede Gardena sproeier, de Gardena T200 is in tegenstelling tot het vorig product (de Gardena Classic Polo 220) niet voor het bevochtigen van plantjes of bloemen.

De Gardena T200 is namelijk een turbine sproeier. Van dit type is bekend dat ze een behoorlijk harde sproeistraal afgeven, gevoelige plantjes kunnen daardoor beschadigd raken. Deze sproeier gerbruik je daarom het liefst voor het bewateren van de iets grotere planten en bomen in je tuin. De sproeistraal gaat tijdens het sproeien langzaam links en rechts, in een hoek van 250 tot 3600. Hierdoor kan je een deel, maar ook een gehele cirkel bewaterd worden. Welk gedeelte dat precies wordt, kun je traploos verstellen.

Turbinesproeiers worden ook wel pop – up sproeiers genoemd en dit geldt ook voor de Gardena T200. Met pop – up wordt bedoeld dat wanneer de sproeier niet wordt gebruikt, de bovenkant gelijk is met de grond. Hierdoor voorkom je dat rondrennende kinderen erover struikelen en maaien wordt veel makkelijker. Wanneer de sproeier weer in gebruik is, komt hij voor enkele cm omhoog.

Een andere eigenschap aan turbinesproeiers zoals de Gardena T200 is, dat ze bij aankoop standaard worden geleverd met een aantal spuitmondjes. Voor de Gardena T200 zijn dat er in totaal 4. De bedoeling is, dat je met deze spuitmondjes het sproeibereik en de toevoersnelheid van het water kan regelen. Het sproeibereik ligt tussen de 5 en 8 m, waardoor de Gardena T200 een oppervlak van 80 tot 200 m2 kan besproeien.

Een laatste, zeer voordelige feature aan deze sproeier is, dat het een geheugenfunctie heeft. Met deze functie kan je het gedeelte instellen dat de sproeier moet bewateren. Daarmee zal het, elke keer dat hij aangaat, dezelfde ruimte besproeien.

N

Specificaties

 • Ideaal voor kleine plantjes
 • Is in de vorm van een vogeltje
 • Je krijgt 2 stuks
N

Voordelen

 • Makkelijk in gebruik
 • Groot bereik
N

Nadelen

 • Geen

WebDo Cirkelsproeier

WebDo is een minder bekend merk, desondanks vind je er steeds producten van goede kwaliteit. Zo ook tuingereedschap, waaronder sproeiers. De sproeier waar we het in deze top 5 over zullen hebben, is van de categorie cirkelsproeier.

Cirkelsproeiers komen overeen met zwenksproeiers, dit model zou je dus kunnen vergelijken met de Gardena Classic Polo 220. Cirkelsproeiers worden daarom voor ongeveer dezelfde doeleinden gebruikt, als de zwenksproeiers. In dit geval zou je het kunnen inzetten in je tuin, voor het bewateren van het gazon, bloemen en andere planten.

Het enige verschil zit hem in de sproeirichting, waar de zwenksproeiers een van links naar rechts zwenkende beweging maken, is het bij de WebDo juist een cirkelende beweging, de sproeier maakt als het ware rondjes over een bepaald gebied. Met deze cirkelsproeier bereik je verder een sproeioppervlak van zeker 50 m2!

Nogal eenvoudig, makkelijk te installeren en zeer effectief, deze WebDo Cirkelsproeier. Als dat de eigenschappen zijn in jouw ideale sproeier, dan is de WebDo Cirkelsproeier zeker het bekijken waard!

N

Specificaties

 • Goed voor een snoeioppervlakte van 400m2
 • Heeft een druk van 0 – 6 Bar
 • Bevat een stevige, metalen voet
N

Voordelen

 • Makkelijk te gebruiken
 • Groot bereik
 • Stevig
N

Nadeel

 • Geen

ProTools Sprinklersysteem

De allerlaatste sproeier is van het merk DirectSupply en heeft evenals de overige sproeiers uit onze koopgids, een goede naam op het gebied van kwaliteit. De ProTools sprinklersysteem is een heel mooi model en komt met een metalen voetstuk, waardoor hij makkelijk in de grond vastgezet kan worden. Het geheel heeft een robuuste uitvoering.

Dit is ook te merken aan het materiaal waarvan deze sproeier is gemaakt; behalve dat het er heel goed uitziet, zorgt gegalvaniseerd zink ervoor, dat je sproeier veel langer meegaat. Verder behoort de ProTools Sprinklersysteem tot de categorie van zwenksproeiers, er wordt dus een zwenkende, van links naar rechts gaande beweging gemaakt.

De sproeier bereikt met zijn stralen een oppervlak van bijkans 400 m2, waardoor je zelfs bij een middelgrote tuin al genoeg hebt aan 1 a 2 van deze sproeiers.

Al met al is ook de ProTools sproeier een prima model, waar je je tuin effectief mee kan bewateren. Bloemen of jonge plantjes? Dat kan ook met deze sproeier!

Meer informatie Sproeiers

Sproeiers nemen ons veel werk uit handen door op een effectieve en snelle manier, bloemen en planten te bewateren. Het enige wat jij nog zou moeten doen, is het systeem aan te sluiten op een tuinslang en de kraan open te draaien. Natuurlijk gaat dat niet altijd zo simpel, omdat er meerdere soorten sproeiers zijn, maar het principe blijft hetzelfde.

Voordelen sproeiers

Bij het aanschaffen van sproeiers speelt vooral het gemak een rol, maar hebben deze apparaten nog andere voordelen? Zijn er andere redenen waarom je deze sproeiers zou moeten aanschaffen? Ja, die zijn er zeker! Voor de duidelijkheid zetten we ze hier allemaal op een rijtje:

Gemak

De meest voor de hand liggende is het gemak van een sproeier als het aankomt op bewateren van de tuin. Je hoeft niet langer met de tuinslang of gieter over de gehele tuin te gaan, bij bepaalde systemen is het zelfs mogelijk om de bewatering automatisch in te stellen, zodat je planten elke dag op een vast tijdstip water krijgen. Een groot pluspunt: je hoeft er vaak, nieteens bij te zijn wanneer de sproeiers in werking treden. Die tijd kan voor andere activiteiten gebruikt worden.

Aanzicht en veiligheid

Hoe vaak heb je niet de neiging gehad (en het ook werkelijk gedaan!) om de tuinslang niet netjes op te bergen, maar het vlak daar te laten? Vooral als je weet dat het later op de dag of avond weer gebruikt zal worden. We kennen het allemaal en nemen je niet kwalijk, maar eerlijk is eerlijk: zo een uitgerolde tuinslang staat helemaal niet netjes en kan zelfs gevaarlijk zijn voor rondrennende kinderen en huisdieren. Sproeiers worden op vaste plekken neergezet en bepaalde verschijnen alleen wanneer het tijd is voor de bewatering.

Bewatering op juiste momenten

Bij het bewateren van planten wordt er vaak gewerkt met een optimaal tijdstip, meestal is dit vroeg in de ochtend. Op die momenten is de zon nog niet zo fel en zal het water niet snel verdampen. Helaas hebben we niet elke dag de tijd om op hetzelfde tijdstip bezig te zijn in de tuin. Sproeiers kunnen daarin helpen, omdat ze heel vaak automatisch ingesteld (getimed) kunnen worden. Zo krijgen je planten elke dag rond hetzelfde tijdstip water, terwijl jij misschien nog in bed ligt of iets anders aan het doen bent.

Bepaalde geavanceerde modellen gaan nog verder met weers en bodemvochtigheidssensoren, zodat de hoeveelheid water aangepast kan worden aan bijvoorbeeld het weer of de vochtigheid in de bodem zelf. Zo krijgen planten nooit teveel of te weinig water en bespaar je op water, wanneer het bijvoorbeeld gaat regenen.

Bewatering bij afwezigheid

Bewatering is vaak het meest nodig tijdens de warme, zomermaanden. En het zijn juist deze dagen dat je met gezin op vakantie wilt gaan. Worden je bloemen en planten dan aan hun lot overgelaten of ga je de buren lastig vallen? Met een sproeier hoeft dat allemaal niet, omdat je ook hier een timer kan instellen.

Soorten sproeiers

De vraag naar sproeiers is groot en blijft groeien. Wat we vaak zien gebeuren is, dat men bij het bestellen van een sproeier, deze op maat laat maken of aanpassen. Dit kan te maken hebben met de plek die bewaterd moet worden. Het resultaat van al deze aanpassingen is, dat er nu een aantal verschillende soorten sproeiers beschikbaar zijn. Hier kunnen we ze natuurlijk niet allemaal besspreken, maar we zetten wel de belangrijkste 5 op een rij:

Turbine sproeier

Turbine sproeiers bewateren in een instelbare hoek van 3600, dit is tevens instelbaar. Bij het kopen van dit type sproeier kun je ook kijken naar het bereik, dus tot hoever de sproeistraal kan gaan. Vaak halen ze een bereik van 15 m. Van belang om te weten is, dat turbine sproeiers bijna altijd een harde straal produceren, je kunt ze daarom het liefst gebruiken voor je gazon. Voor het bewateren van plantjes wat minder, omdat deze plantjes door de harde straal beschadigd kunnen raken.

Nevelsproeier

Zoals de naam het al zegt, komt bij deze sproeier, de sproeistraal als een nevel over je bloemen en planten. Dit is een ideale manier om gevoelige plantjes, zoals rozen of jonge plantjes te bewateren, zonder dat ze beschadigd raken.

Zwenksproeier

De zwenksproeier zie je het meest bij particulieren in de tuin. Zoals de naam al zegt, maakt een zwenksproeier heen – en weer gaande bewegingen. Deze sproeier is heel goed te gebruiken voor het bewateren van een rechthoekige tuin en heeft instelbare opties, zoals de watertoevoer en sproeihoek. Zodoende is het te bewateren oppervlakte beter te bepalen.

Cirkelsproeier

De cirkelsproeier komt in veel features overeen met de zwenksproeier, je vind ze meestal bij particulieren in de tuin en ze kunnen grote oppervlakken bevochtigen. Het enige verschil zit in de beweging tijdens het sproeien, hier draait de sproeikop rondjes in plaats van zwenkende bewegingen te maken, Het bereik van deze sproeier kan varieren van 3 tot wel 20 m.

Handsproeier

Dit is de meest eenvoudigste sproeier die te vinden is. Deze sproeier komt met een multifunctionele sproeikop, zodat je de sproeistraal kan verstellen van krachtig naar een minder krachtig. Deze sproeiers worden meestal gebruikt in kleine tuintjes om planten in bloembakken water te geven.

Tot slot

Sproeiers zijn een hele hulp bij het onderhouden van je moestuin of rozen aanplant. Dankzij deze handige apparaten hoef je zelf niet aanwezig te zijn tijdens het bewateren en krijgen je planten, elke dag optijd water. Heb je zelf zo een sproeier nodig, dan kijk je eerst naar de behoefte van je tuin of aanplant; tot hoever moet de sproeier bevochtigen, gaat het om gevoelige planten zoals rozen, heb je baat bij een geautomatiseerd systeem, enz. Al deze dingen helpen om de juiste sproeier te vinden.