Vijverpomp

Opzoek naar de beste vijverpomp? Er zijn diverse vijverpompen op de markt. In dit artikel bespreken wij bijvoorbeeld de vijverpomp op zonne energie en het nut van een vijverpomp met filter. Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste vijverpompen.

Laatste check op januari 2021

Je hebt er wel misschien van gehoord en je beeld je er wat van in. Zoals de naam het al zelf zegt: een vijverpomp is gemaakt voor de vijver. Vijvers zijn een echte sfeermaker in de tuin, maar ook in het park trekken ze veel bezoekers. Zo op het eerste gezicht lijkt het allemaal mooi en makkelijk, maar om lang genoeg te kunnen genieten van je vijver, moet deze adequaat onderhouden worden. Dit kan onder andere met een vijverpomp met filter. Wat vijverpompen precies doen en wat op dit moment de beste vijverpomp is, lees je in deze koopgids.

Top 5 Beste Vijverpomp 2022

NaamPomp capaciteit PlaatsingWerkt op netstroom Meer informatie
Pontec - Vijverpomp1500l per uur liter per uur In het water Ja
Aquaforte vijverpomp4000 tot 9000 liter liter per uur In het waterJa
Sicce Micra Vijverpomp400 liter per uur liter per uur In de tuin Ja
Ubbink - Xtra 400 - Vijverpomp380 l/h liter per uur In het waterJa
Ubbink Solar Max 600610 liter per uur Aan het water Nee

Pontec – Vijverpomp

Tot de top 5 beste vijverpompen behoort de Pontec vijverpomp. Elke waterpomp heeft als functie het water vrij te houden van gifstoffen. Zo ook de vijverpomp van Pontec. Pontec is gespecialiseerd in het leveren van producten voor het verzorgen en onderhouden van dier en milieu. Zo wordt ervoor gezorgd dat de leefomgeving van dieren veilig en gezond blijft.

Product omschrijving
De Pontec vijverpomp is een pomp met een natte opstelling. Je plaats deze pomp dus in de vijver. Het is echt handig als u hem inzet als een watertoevoer naar de vijverfilter, beeklopen en watervallen. Met deze vijverpomp met filter kun je grove vuildeeltjes tot 4 mm transporteren. De pomp heeft verder een transportcapaciteit van 1500 liters beschikbaar, bij een vermogens opname van slechts 25 watt. Dit is dus een energie zuinige pomp. Met deze pomp bereik je ook een transporthoogte van 1,9 m als je een beekloop wilt voorzien van water. Bij gebruik van de pomp met filter hoeft u niet te vrezen voor verhitting. Deze bevat namelijk een thermische beveiliging ervoor.

Wat krijgt u mee bij aankoop van de Pontec vijverpomp?
Bij aankoop van de pomp krijgt u de pomp mee met een garantie van 3 jaren en aansluitmogelijkheid voor slangen met een diameter van 19mm, 25mm, 32mm en 38 mm. Verder komt deze pomp compleet met een stroomkabel die 10 meter lang is. Een pomp met een stroomkabel werkt op stroom, dus zo ook deze pomp. Klein minpunt aan de Pontec vijverpomp is, dat het nogal snel verstopt kan raken, bijvoorbeeld door ronddrijvende bladeren. Het komt namelijk naar boven opdrijven. Echter zijn de voordelen des te groter, denk maar aan besparing van energie en het milieu.

Ook te koop via:

AquaForte Vijverpomp DM-10000

Tot de selectie van de top 5 beste vijverpompen behoort ook de AquaForte vijverpomp. AquaForte is het merk voor kwaliteit vijverpompen. Kiest u voor AquaForte dan heeft u voor best gekozen. Dit merk is helemaal niet te verslaan, omdat het steeds weer 100% goede resultaten oplevert.

Over het product

De AquaForte Vijverpomp is een van de meest zuinige waterpompen, vergeleken met de andere merken. Het heeft een vermogen van 85 watt met een maximale opvoerhoogte van 5 meter. Deze energiezuinige vijverpomp kun je op beide manieren gebruiken: je kunt het gebruiken als een natte opstelling en als een droge opstelling. Veel mensen kiezen voor de natte opstelling omdat het zo het  uitzicht niet hindert.  Wat ook voordelig is bij deze waterpomp, is dat het geruisloos werkt. Je merkt dus nauwelijks dat er een waterpomp aan het werk is.

De pomp kan ook gebruikt worden bij zowel zoet als zoutwater vijvers, omdat er geen koperen onderdelen aanwezig zijn. De pomp zelf is voorzien van een onverslijtbare keramische as. Bij een blokkade van de rotor of waaier springt de pomp automatisch in een lock positie waarbij de stroomtoevoer wordt afgesloten. Middels deze functie wordt  doorbranding van het apparaat voorkomen.

Ook te koop via:

Sicce Micra Kleine Waterpomp

Tot de top 5 beste vijverpompen behoort ook de Sicce Micra. Deze vijverpomp kun je voor een fontein of aquarium gebruiken. Waarom een aquarium? Omdat die een kleine ruimte heeft en daar is deze waterpomp precies geschikt voor.

Over het product

De Sicce Micra vijverpomp is geschikt voor kleine ruimtes, zoals dat van een aquarium. Omdat deze pomp een kleine waterpomp bouw heeft, kun je hem gewoon dompelen in het water. Het werkt circulerend en is gemakkelijk te onderhouden. De aansluitingen van deze waterpomp zijn van 13 tot 20 mm en het is voorzien van een stroom regulator. Dit voorkomt dat uw machine doorbrand of elders in huis brand veroorzaakt.

De maximale capaciteit van deze vijverpomp is 400 liter per uur met een maximale opvoerhoogte van 0,6 m. De uitgang van de vijverpomp heeft een omvang van 13-20 mm en het energieverbruik is 6 watt. Het snoer van deze vijver pomp is 1,5 meter lang, net genoeg voor een kleine waterpomp als deze. Al met al is de Sicce Micra een prima product voor kleine ruimtes en behoorlijk energiezuinig.

Ook te koop via:

Ubbink Vijverpomp – Xtra 400

Tot de top 5 beste vijverpompen behoort ook de Ubbink Vijverpomp  Xtra 400 vijverpomp. Deze vijverpomp is een klassieker en behoort tot categorie van fonteinpompen. Ubbink weet precies waarnaar haar klanten opzoek zijn en ververvaardigt producten naar wens en behoefte, zodat er voor iedereen wel wat te vinden is.

Product omschrijving

De Ubbink vijverpomp is een hele bijzondere pomp. Met deze pomp kun je immers de fontein “levend” houden. Met andere woorden: je kunt deze waterpomp gebruiken om het water van de fontein circulerend te houden. Met de Ubbink waterpomp kun je een hoeveelheid water van 380 liters per uur verpompen. De bijbehorende opvoerhoogte van deze pomp is 4,2 mm en de verbruikte energie hierbij is 5 watt. Er zijn geen uvs lampen en skimmer bij deze vijverpomp beschikbaar.

Bij aankoop van de vijverpomp krijgt u mee: de vijverpomp compleet met snoer met een lengte van 1 meter. Verder krijg je een vulkaan sproeikop, een slangkraan met slangpilaar en een handleiding met de gebruiksaanwijzing mee. De fabrieksgarantie is gesteld op 2 jaren.

Ook te koop via:

Ubbink – Solar Vijverpomp Max 600

Een andere vijverpomp van het merk Ubbink, die ook in deze top 5 is opgenomen, is de Ubbink Solar Vijverpomp Max 600 vijverpomp. Deze vijverpomp is uniek vanwege haar speciale werking. Net als de vorige Ubbink, is deze pomp ook onderdeel van de fonteinpompen.

Product omschrijving

De Ubbink Solar Max 600 vijverpomp verschilt met andere modellen uit deze top 5 in het feit dat het op zonne energie werkt.  De zonne energie wordt opgewekt middels zonepanelen.  Het voordeel van deze waterpomp op zonne energie is, dat je de milieu en de dieren beschermd, doordat er geen co2 uitstoot plaatsvindt. De Ubbink Solar Max 600 is verder van het type droge opstelling, dus het kan niet in water gedompeld worden. Het beste is, dat je deze gewoon aan de rand van de vijver plaatst.

Specificaties

De Ubbink Solar Max 600 vijverpomp op zonne energie heeft een snoer van 5 m, een pomp capaciteit is 610 liters per uur en de doorstroom capaciteit bedraagt 0,6m3 per uur.  De verbruikscapaciteit is 10 watt met een opvoerhoogte van 1,7 meter. Meer dan 1,7 meter is niet toegestaan.

Ook te koop via:

De werking van een vijver pomp

In vijvers vinden er constant biologische afbraakprocessen plaats. Schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet die in de vijver voorkomen, worden door bacteriën omgezet in ongevaarlijke stoffen. Deze worden dan weer door de planten  en vissen in de vijver opgenomen. En nu komt het: tijdens het afbraakproces komen er verschillende schadelijke stoffen vrij. Deze stoffen zijn methaangas en andere zwavelachtige stoffen. En omdat ze schadelijk zijn voor het waterleven is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk uit het water worden gehaald. Hiervoor gebruiken we dan de vijverpompen. Doordat de vijverpomp voor watercirculatie zorgt bevorder je de uitwisseling van gassen en breng je voldoende zuurstof en Co2 in het water. Hierdoor blijft de vijver gezond.

Soorten waterpomp vijver

Heb je een vijver en ben je opzoek naar een vijverpomp, dan moet je weten welke soorten pompen er zijn. Voor de vijver zijn er pompen met een droge of natte opstelling beschikbaar. Hieronder bespreken we de twee pomp soorten.

De droge opstelling

De vijverpomp met een droge opstelling  betekent dat je de pomp aan de buitenkant van de vijver laat staan. Hierdoor is het gemakkelijk te onderhouden. Een nadeel van deze droge opstelling is dat de pomp zichtbaar is, waardoor het je vijver een minder leuke uitstraling geeft.

De natte opstelling

Een vijverpomp met een natte instelling wordt in de vijver geplaats. Hierdoor wordt het zicht niet gehinderd, waardoor je een beter en aangenamer uitzicht hebt op je vijver. De kans dat ongedierte onder de pomp schuilt is in vergelijking met de droge opstelling, ook veel kleiner.

Het vermogen( capaciteit) van een vijverpomp

Het vermogen van een vijverpomp wordt bepaald aan de hand van het aantal liters water dat er per uur weg gepompt kan worden. Bij kwaliteit pompen mag je wel een grote hoeveelheid verwachten.

Vijverpompen vergelijken

Dat de vijverpomp van je buurman erg goed werkt, betekent niet automatisch, dat het ook geschikt is voor jouw vijver. Bij het aanschaffen van een vijverpomp is het belangrijk, rekening te houden met een aantal zaken. De belangrijkste zijn onder andere:

Bepaal de inhoud van je vijver
Als je een geschikte waterpomp wilt hebben voor de vijver,  moet er een schatting gemaakt worden van de hoeveelheid water die in betreffende vijver is of kan. Dit heeft namelijk invloed op de capaciteit van je vijverpomp; in een vijver met een grote hoeveelheid aan water, kan je geen vijverpomp met een kleine capaciteit gebruiken.

Let op het wattage

Naast de pompcapaciteit moet ook gelet worden op het wattage van de vijverpomp. Hoe meer wattage de pomp heeft, hoe meer energie die gaat verbruiken. Ga voor jezelf na, wat de energiekosten op maand en jaarbasis zullen zijn en of je daar het budget voor hebt.

Let op de prijs, merk en de fabrikant

Bij aankoop van de vijverpomp wilt iedereen kwaliteit hebben. Let dus daarom op het merk, waar de pomp van afkomstig is(waar het is  gemaakt) en wat de prijs daarvan is. Iets wat u wel in gedachte moet houden is: duurkoop is goedkoop. Aanrader is om reviews van verschillende vijverpompen te bekijken, dit geeft al een goed beeld van de kwaliteit weer.

Enkele merken vijverpompen zijn bijvoorbeeld Pontec, Aquaforte, Sicce Micra, Ubbink, Oase en Hozelock. Naast het grote online aanbod vijverpompen, is er vaak ook een vijverpomp aanbieding te vinden in winkels als de Intratuin, Hornbach, Action of Welkoop. 

Pomp vijver

De vijverpomp wordt gebruikt bij onderhoud van vijvers. Het houdt de vijver schoon en gezond doordat het voor watercirculatie zorgt. Watercirculatie is erg belangrijk voor een vijver, omdat er in elke vijver schadelijke afvalstoffen zoals ammoniak, nitraat en methaan voorkomen en deze moeten worden opgeruimd. De vijver moet zo een  mogelijkheid hebben waarbij deze gifstoffen via de lucht de aarde in kunnen gaan. En precies daarvoor zorgt de vijverpomp. Doordat de vijverpomp voor watercirculatie zorgt wordt de afwisseling van de gifstoffen versneld. Hierdoor blijft het water gezond en zo zorg je voor gezonde visjes en plantjes en voorkom je dat ze sterven.

Voordelen

Houdt het water schoon

De vijverpomp dient voor het schoonhouden van de vijver. Doordat de vijverpomp voor watercirculatie zorgt, worden de schadelijke stoffen de aarde in gepompt.

Gebruikt natuurlijk energie
Een groot voordeel van de vijverpomp is dat deze natuurlijke energie gebruikt. Dat wilt zeggen dat de benodigde warmte via de buitenlucht wordt aangeleverd.

Milieu vriendelijk

Doordat de vijverpomp gebruikt maak van natuurlijk energie vindt er minder CO2 uitstoot plaats. Co2 zorgt voor opwarming van de aarde, de vijverpomp is dus niet alleen goed voor het vijverwater, maar ook voor het milieu.

Energie besparing

Doordat je een vijverpomp gemakkelijk kunt aansluiten op een zonnepaneel, bestaat de mogelijkheid om energie te besparen. Met de vijverpomp heb je geen aardgas nodig.

Goedkope vijverpompen kopen?

Een vijver is een kleine waterplek die door de mens zelf wordt aangelegd. Meestal kun je vijvers aantreffen in een park of in de achtertuinen van mensen. Een vijver zorgt voor een leuke sfeer in de tuin en om deze blijvend te onderhouden is er een vijverpomp nodig. Dit omdat er in de vijver regelmatig afbraak van biologische processen plaatsvindt naar onschadelijke stoffen die weer wordt opgenomen door planten en vissen. Maar tijdens het afbraak van de biologische processen komen er schadelijke stoffen vrij en daar is precies waarbij de vijverpomp voor nodig is. Een vijverpomp houdt de vijver schoon doordat het voor een watercirculatie zorgt. Middels de watercirculatie gaan de gifstoffen via de lucht de aarde in. En hierdoor blijft het water ademen. Heeft u een vijver thuis en wilt u een waterpomp aanschaffen dan moet u eerst bedenken welke soort waterpomp u wilt hebben. Er zijn waterpompen met een droge instellingen en een natte instelling. Wilt u een goede waterpomp, dan dient u te letten op de vermogen van de pomp, het wattage, de prijs, merk en fabrikant. Zo alleen kunt u het beste krijgen voor uw geld, want zoals een bekende gezegde luidt: duurkoop is goedkoop. Een waterpomp goedkoop kopen, kan in sommige gevallen slechts uitpakken.