Weerstation

Wil je een weerstation kopen en ben je opzoek naar het beste weerstation? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste weerstations. 

Laatste check op januari 2021

Het weer in Nederland is een van de weinige dingen waarop je niet met de volle 100% kan rekenen, vooral met de meest recente effecten van klimaatverandering. Voor sommige mensen is dit een groot minpunt, omdat ze hun dagelijkse werkzaamheden niet goed kunnen plannen. Denk maar aan vissers, jagers, mensen die vaker in de buitenlucht vertoeven, enz. Om het weer ter plaatse toch redelijk goed te kunnen voorspellen, zou je een weerstation moeten aanschaffen. Een weerstation is niets anders dan een verzameling van instrumenten, die het weer meten, met temperatuurmetingen als de meest bekende. Toevallig ook opzoek naar een goed weerstation? Of wil je gewoon het beste weerstation kopen? Lees dan verder! Beste weerstation prijs/kwaliteit is eenvoudig te vinden in de door onze experts opgestelde koopgids.

Beste Weerstation 2022

 

 

 

Hama Weerstation Thermo/Hygrometer TH-130

Weerstations kunnen varieren van heel eenvoudig tot zeer geavanceerd. In deze top 5 komen ze allebei aan bod. Een ieder heeft namelijk andere vereisten als het aankomt op persoonlijk gebruik van een weerstation. Deze top 5 begint daarom met een heel eenvoudig model, die vanwege zijn eenvoud een van de best verkopende weerstations is; de Hama TH- 130.

Kijken we naar de eigenschappen van de Hama TH- 130, dan zou je bijna denken dat het gaat om een analog weerstation. Dat is hij echter niet, omdat je gemeten data nog steeds op een digital scherm kan aflezen. Maar wat lees je precies af? De Hama TH- 130 meet slechts 2 weerselementen: de temperatuur en de luchtvochtigheid. Verder is de Hama TH- 130 bedoeld voor gebruik binnenshuis, het gaat dus om temperatuur (in graden celcius) en luchtvochtigheid (in %) metingen in huis. Handig tijdens de wintermaanden, zodat je optijd de verwarming kan aanzetten.

De Hama TH- 130 werkt op batterijen en heeft een handige ondersteuning zoals bij een fotolijst. Hierdoor kan de Hama TH- 130 zelfs op de keukentafel gezet worden, zonder dat het opvalt. Heb je dus genoeg aan een eenvoudige temperatuurmeting voor in huis, dan is de Hama TH- 130 het weerstation voor jouw.

Ook te koop via:

Buienradar weerstation BR-600

De BR – 600 van het merk Buienradar is in vergelijking met de Hama TH – 130 behoorlijk geavanceerd. Het is een echte aanrader voor als je meer wilt halen uit je weerstation en/of op de hoogte wilt blijven van het lokaal weer. Net als de Hama TH – 130 is de BR – 600 een digitaal weerstation. Echter heeft de BR – 600 zowel een binnen – als een buitenunit, waardoor metingen zowel binnenshuis als buitenshuis gedaan worden. De buitenunit bestaat uit een draadloze sensor en de binnenunit is een groot, digitaal display.

Wat kan je allemaal meten met de BR – 600? Allereerst krijg je de tijd en datum te zien. Verder worden er temperatuur en luchtvochtigheidsmetingen gedaan, waarbij je de data voor binnen als buiten het huis ziet op het scherm. Daar stopt het echter niet bij. De BR – 600 heeft een aantal, zeer voordelige extra features. Een daarvan is een klokgestuurde radio, waarmee locale weergegevens uit de regio ook opgevraagd kunnen worden. Hiermee zou je eventueel het weer kunnen voorspellen!

Verder krijg je waarschuwingen bij vorst en houdt dit weerstation rekening met minimale en maximale, gemeten waarden voor bijvoorbeeld de temperatuur. Zo krijg je gelijk een indicatie of het extreem koud of juist extreem warm gaat worden. Ook kun je de BR – 600 gebruiken als een alarm, compleet met snooze optie. Zodra je het alarm uitzet, zie je gelijk hoelaat het is en wat voor weer je kunt verwachten. Hoe makkelijk is dat niet!

Opvallend aan het display is, dat alle gegevens in grote, leesbare letters en cijfers verschijnen. Ook is het scherm helder en in kleur, zodat de BR – 600 eveneens te gebruiken is door mensen die minder goed zien. Dit weerstation werkt op batterijen.

Wil je behalve de temperatuur en luchtvochtigheid, ook het weer kunnen voorspellen en je weerstation onder andere gebruiken als alarm? Kies dan voor de BR – 600 van Buienradar.

Ook te koop via:

TFA digitale thermo hygrometer

Hoe eenvoudiger, hoe beter, wordt er weleens gezegd. In het geval van dit weerstation, de TFA digitale thermo – hygrotmeter klopt dat zeer zeker. Het TFA weerstation is een hele eenvoudige en komt veel overeen met de Hama TH – 130. Evenals laatstgenoemde, is de TFA een digitaal model dat op batterijen werkt.

Verder is de TFA bedoeld voor gebruik in huis, metingen geven dus de toestand voor een bepaalde ruimte in huis aan. Wat kan er allemaal gemeten worden? Ook hier zie je de overeenkomsten met de Hama; er worden temperatuur – en luchtvochtigheidsmetingen gedaan. Wat erbij komt, is de tijdsweergave. Je ziet dus ook gelijk hoelaat het is. Voor de handigheid is er op het display een gezichtje te zien, die afhankelijk van de gemeten waarden aangeeft of de situatie gezond is of niet.

De TFA heeft verder een elegante vorm en past makkelijk in het interieur van elk huis. Al met al een zeer eenvoudig, maar prima manier om dingen als de tijd en temperatuur bij te houden. In feite zou je dan al genoegen kunnen nemen met de Hama TH – 130, maar als je ook de tijd erbij wilt, dan is dit jouw weerstation!

 

Ook te koop via:

Alecto WS-4800 Professioneel weerstation

Vond je de Buienradar BR – 600 toch niet uitgebreid genoeg, dan is deze van Alecto wellicht iets beter geschikt voor jouw. De Alecto WS – 4800 is wat we noemen een uitgebreid weerstation, die bij voorkeur goed te gebruiken is door professionals. Van Alecto is voornamelijk bekend dat ze kwaliteitsproducten leveren. Dat kan eveneens gezegd worden van de Alecto WS – 4800.

Wat kan dit weerstation voor je betekenen? Net als de BR – 600 beschikt de Alecto WS-4800 over een binnen en een buitenunit, waarbij de buitenunit een draadloze sensor is. Metingen die verricht worden zijn: temperatuur (binnen als buiten), luchtvochtigheid (binnen als buiten), neerslag, windrichting en windsnelheid. Bij de temperatuur kan je kiezen tussen meting in 0C of F. Al deze meetgegevens zijn makkelijk af te lezen van het digitale display. Op het display krijg je ook geanimeerde weersvoorspellingen te zien, dus of het die dag zoning, bewolkt of regenachtig zal zijn.

Wat je ook met de Alecto WS – 4800 kan doen, is het instellen van minimale en maximale temperaturen. Wanneer een van deze grenswaarden bereikt wordt, geeft het apparaat je een waarschuwing, zodat je weet dat je voorbereidingen moet treffen voor je uit huis. Zo een waarschuwing krijg je ook bij vorst. Andere indicatoren zijn onder meer voor lege batterij en voor wanneer de sensor buiten bereik is.

Natuurlijk kan dit weerstation ook gebruikt worden als alarm, compleet met snooze functie. Met het weerstation krijg je een tafelstandaard mee, om het display op een makkelijke en goed leesbare manier te plaatsen.

Voor een compleet pakket van meetinstrumenten, welke jouw een goed beeld geven van de weersverwachtingen, gebruik je de Alecto WS – 4800.

Ook te koop via:

Cresta BAR300

Het laatste weerstation lijkt een combinatie van de Hama TH 130 en de BR – 600 te zijn. De Cresta BAR300 is een digitaal weerstation met een binnenunit en een draadloze sensor, voor metingen buiten. Zodoende krijg je data van zowel binnen als buitenshuis te zien.

Wat wordt er allemaal gemeten? Op het digitale scherm krijg je een weergave van de binnen – en buitentemperatuur te zien. Ook wordt de luchtdruk gemeten en aan de hand van deze gemeten waarden, wordt het weer voorspeld. Behalve deze weerselementen, zie je op het scherm ook de tijd en datum weergegeven. De klok is radiogestuurd, de tijd is dus erg accuraat en het gaat automatisch over van winter naar zomer.

Het bereik van de sensoren ligt tussen de 30 en 100 meter. Zowel de sensoren als het display werken op batterijen. Batterijen voor het display krijg je mee, voor de sensoren moet dat apart erbij gekocht worden.

Ingewikkeld hoeft het niet te zijn als het aankomt op weersvoorspellingen. Je kan het ook heel makkelijk en snel doen met de Cresta BAR300, een weerstation waarmee zowel binnen als buitenshuis, temperatuur en luchtdruk metingen gedaan worden.

Ook te koop via:

Weerstation beste getest vind je hier

Er zijn veel bekende weerstations in Nederland zoals het weerstation Kessel, Losser, Meddo, Kruiningen en Uithuizermeeden. De indruk wordt gewekt dat weerstations alleen voor professionals gebruikt kunnen worden. Dit is niet helemaal correct, ook als je gewoon wilt weten wat voor weer je van dag tot dag kunt verwachten, is een weerstation een ideale manier om daarachter te komen. Je kunt natuurlijk zeggen dat je gewoon de KNMI weerberichten op TV volgt, maar uit ervaring weten we, dat deze niet altijd even betrouwbaar zijn. Soms komt het zelfs voor dat er weersvoorspellingen voor een bepaalde provincie in het algemeen worden gedaan, maar voor een specifieke stad in die provincie, is de voorspelling bijna nooit correct. In al deze gevallen zou je met gemak een eenvoudig weerstation in huis kunnen halen. Maar hoe werkt zo een weerstation precies?

Functies van een weerstation tuin

Zoals we al eerder aangaven, is een weerstation een verzameling van instrumenten, waarmee je verschillende onderdelen/elementen van het weer kan meten. Hoe meer elementen dat zijn, hoe geavanceerder en uitgebreider zo een weerstation. De meeste weerstations komen met een binnen – en buitenunit. De buitenunit bevat (draadloze) sensoren en wordt buiten op een geschikte plek neergezet. Deze unit stuurt dan data naar je binnenunit, meestal een digitale display waarop je alle weergegevens kan aflezen.

Heel wat weerstations beschikken over een aantal standaard functies, weerselementen die gemeten kunnen worden. Het gaat dan om instrumenten zoals:

  • Hiermee wordt zowel de binnen – als de buitentemperatuur gemeten
  • Hygrometer: instrument voor het meten van de luchtvochtigheid in huis alsook buitenshuis
  • Barometer: voor het meten van de luchtdruk, zowel binnen als buiten
  • Regenmeter: instrument om na te gaan hoeveel regen er valt of gaat vallen
  • Anemometer: voor het meten van de windsnelheid
  • Windvaan: heeft ook te maken met de wind, maar specifiek windrichting
  • UV – meter: meten van UV stralen

Er zijn natuurlijk meerdere opties mogelijk met een weerstation. Zo kun je ook functies hebben waarmee het weer voor de komende dagen voorspeld kan worden of weerstations met een USB of WiFi aansluiting. Hiermee wordt gemeten data naar je laptop verzonden en kunnen er gedetailleerde analyses gedaan worden.

Het handige aan weerstations is, dat je niet verplicht bent om alle mogelijke instrumenten in 1 keer te kopen. Je kunt beginnen met eenvoudige temperatuur en regenvalmeters. Met de tijd kun je dit dan uitbreiden, zodat je de redelijk hoge aanschafkosten kan verspreiden over een bepaalde tijd, het wordt dan dragelijk.

Soorten weerstations

Behalve een verschil in het aantal meetinstrumenten, kan je bij weerstations ook onderscheid maken aan de hand van de manier waarop ze werken. Op basis van werkwijze heb je de volgende weerstations, te weten:

Analoog weerstation

Dit type kan gezien worden als een van de oudste en meest eenvoudigste. Alhoewel er nog enkele van de oude, klassieke vorm te vinden zijn, hebben de meeste, analoge weerstations nu een moderne uitstraling. Van dit type weerstations is bekend dat ze erg accuraat meten, maar dat de data beperkt is tot het meten van de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk.

Digitaal weerstation

Digitale weerstations zijn wat je tegenwoordig het meest tegenkomt. Bijna alle digitale weerstations beschikken over een buitenunit met draadloze sensoren. Gemeten warden krijg je vervolgens te zien op een display. Ook zijn deze weerstations te verbinden met een pc of laptop, zodat je de data kunt verzamelen en analyseren. Het voordeel aan digitale weerstations is, dat ze grote hoeveelheden aan data kunnen meten en dat je ze gemakkelijk, via een scherm kan bekijken.

Radiogestuurde weerstations

Dit type weerstation werkt op dezelfde manier als een digitale. Wat erbij komt, is dat je ook gegevens van professionele weerstations ontvangt, zodat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen en eventueel een vergelijking kan maken tussen jouw data en data afkomstig van de professionals. Ook hebben deze weerstations bepaalde extra meetinstrumenten, zoals een DFC klok, waarmee je de tijd accuraat kan vaststellen. Je zou tevens weersvoorspellingen kunnen doen met data van de professionele weerstations

Welk weerstation kopen?

Op deze vraag is geen standaard antwoord te geven, omdat je keus gaat afhangen van hetgeen je met zo een weerstation wilt doen. Heb je al genoeg aan zo af en toe een temperatuurmeting en het bekijken van de luchtvochtigheid, dan is een analoge weerstation ideaal. Je krijgt er niet veel data uit, maar het is accuraat, eenvoudig en vaak goedkoper dan de andere soorten.

Ben je geinteresseerd in meer dan alleen de temperatuur, dan is een digital weerstation waarschijnlijk beter voor jouw. Wil je een stapje verder gaan en zelfs weersvoorspellingen kunnen doen, vanwege je werk? Ga dan voor een radiogestuurd weerstation. Dit type geeft je alle data tot in de kleinste details. Enkele bekende merken weerstations zijn: Alecto, Cresta, Hama, TFA, Buienrader en Netatmo. Je vindt deze merken onder andere in winkels als Action en Coolblue.

Waarom moet ik een weerstation thuis hebben?

Dit moet je intussen duidelijk zijn, maar we zetten het toch even op een rijtje. Weerstations zijn een prima manier voor de hobbyisten die nieuwsgierig zijn naar het weer en er elke dag mee bezig willen zijn. Natuurlijk zijn ze ook te gebruiken door professionals. Daar moet je denken aan de meteorologische dienst, landbouwers, jagers, vissers, enz.

Wat velen echter niet weten, is dat je zo een weerstation ook gewoon thuis kan hebben om te weten wat voor weer je op een bepaalde dag kan verwachten, omdat je bijvoorbeeld een trektocht wilt organiseren, een barbecue feestje aan het plannen bent of gewoon wilt weten of je nu eindelijk eens die grote wasdag kan houden zonder verrast te worden door de regen! Hier heb je geen ingewikkelde en dure weerstations voor nodig. Een analog is vaak al voldoende, kost je bijna niets en is een hele verstandige investering. Dit is vooral nodig als de weersberichten op TV niet zo accuraat blijken te zijn voor de plek waar jij woont.