Inhoud

Buxus Kopen

Heb jij al een buxus in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de buxus moet weten. Daarnaast vergelijk wij prijzen van de beste planten webshops in Nederland.

Al bekend bij de Romeinen en met meer dan 200 soorten, is de Buxus dus een veelzijdig en geliefd. Het gaat hier meer om een boom dan een plant omdat eenmaal volgroeit. De stam een flinke omvang heeft. De buxusplant wordt bovendien ook behoorlijk oud en is het niet vreemd om er eentje te vinden die al een paar honderd jaar oud is. De planten zijn geliefd bij de buxusmot en zijn velen daarom overgestapt op alternatieven. Toch is het planten van de Buxusplant zelf nog steeds populair vanwege het fraai uiterlijk en de aanleg van hagen. 

Het onderhoudt levert geen problemen op 

Een haag aangelegd met buxusplanten staat altijd mooi in de tuin en worden de planten gewoonlijk op zo een 1.5m hoog gehouden. Het plantmateriaal kan worden aangeschaft in potjes of gewoon met de wortels bloot. Het laatste dienen natuurlijk snel in de grond worden gestopt en doe je dat het liefst in het voorjaar. De bodem dient wel vruchtbaar te zijn en is naast bemesting met compost, ook extra voeding in de vorm van bodemverbeteraars nodig. Ook een goede drainage is vereist om de wortels niet bloot te stellen aan schimmelvorming. 

Met snoeien krijgt de buxus zijn vorm 

Eenmaal in de grond, wordt de plant vaak in een mooie vorm gesnoeid. Daarvoor moet je zo een vol jaar wachten tot de plant al flink wat vertakkingen  heeft. Het snoeien kan vervolgens plaats vinden in de maanden mei tot en met augustus. Voor de aanleg van een haag zal je wat vaker moeten snoeien en geldt dat ook voor planten die zich in een pot bevinden. Na verloop van tijd zal er toch wel overgeplant dienen te worden omdat de Buxus toch gestadig zal groeien. Overplanten in de bodem is na een aantal jaren dan een goede optie. Bijzondere aandacht dient er besteedt te worden om de buxusmot te bestrijden. Bij de eerste tekenen ervan in de vorm van rupsen of eieren aan de bladeren, dienen deze gelijk verwijderd te worden. Er zijn ook bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar om spreiding van de rupsen te voorkomen. Alertheid is bij Buxus altijd dus op zijn plaats en worden de eitjes in de maanden april en mei gelegd.   

Het planten en onderhouden van Buxus levert dus geen grote uitdagingen op en is het een plant die ook goed gebruikt kan worden om er prachtige hagen van te maken. Ook als potplant doet de Buxus het prima en is het voor de plantjes in de tuin wel belangrijk dat je er altijd op let dat de Buxusmot geen vat op zal krijgen. 

 

Kenmerken buxus

Naam plant buxus
Bloeikleur(en) groen/geel
Bloeiperiode maart-april
Wintergroen ja
Winterhardheid ja
Standplaats buiten
Snoeien voor- of najaar
Voeding kalkrijke grond
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter 4 tot 5
Aanplantadvies vochtige grond in het voor- of najaar
Moeilijkheidsgraad normaal
Bladkleur groen
Hoogte volwassen plant 80cm
Onderhoudsvriendelijk ja
Belangrijk om te weten De buxus gedijt het best in de schaduw

Veel gestelde vragen

Hoe buxus stekken?

Wil je meer buxus planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt:

Leg de plant in vochtige grond die rijk moet zijn aan kalk. Potgrond voldoet aan alle eisen. Zorg ook voor voldoende schaduw. Let er wel op, dat er sprake is van voldoende drainering. De beste periode voor het stekken is het voor- of najaar.

Hoe buxus beschermen voor winter?

Buxus beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier:

Het gaat hier om een plant die verrassend goed bestand is tegen de kou van de winter en hoeven er geen speciale voorzieningen getroffen te worden. Zorg wel voor beschutting tegen harde wind en moet de bodem niet te veel vocht vasthouden.

Hoe buxus bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van buxus gaat als volgt:

Het begint allemaal met het planten op een goed gedraineerde bodem en moet die niet zuur zijn. Kalkrijke grond is het beste voor de buxusplant. Voor de rest zijn er geen specifieke eisen waar er aan voldaan moet worden.

Hoe buxus snoeien?

Word je buxus te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van buxus kan je het beste doen door:

De trage groei van de plant, zorgt er wel voor, dat bij het snoeien voorzichtig te werk moet worden gegaan. De beste periode om met de snoeischaar aan de slag te gaan, is in het voor- en najaar.

Waar buxus goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope buxus plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“Toch eenvoudig te onderhouden, zo een buxushaag”

Zelfs voor zij die niet over veel tijd beschikken, is een buxushaag een goed alternatief!

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..