Inhoud

Calathea Kopen

Heb jij al een calathea in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de calathea moet weten. Daarnaast vergelijk wij prijzen van de beste planten webshops in Nederland.

Met deze kamerplant haal je een stukje tropisch bos in jouw huis omdat het van nature uit de oerwouden van Zuid-Amerika komt. Het prachtig motief op de grote bladeren laat deze plant van overige kamerplanten onderscheiden en merkt je ook gelijk wanneer de plant in rust is. De calathea beschikt namelijk over de vrij unieke eigenschap om in de nachtelijke uren de bladeren enigszins op te rollen en bij daglicht weer volledig uit te strekken.

Een tropische plant met een aangepaste verzorging

Als bodemplant in het tropisch bos, ontvangt de calathea nu eenmaal niet veel zonlicht en is er ook sprake van een hoge luchtvochtigheid. In de woonkamer of elke andere ruimte in het huis, wordt dat dan ook wel vereist door de plant. Een plek voor het venster kan dus geen kwaad, maar zal een overdaad aan zonlicht de bladeren laten opkrullen en voor bruine randen zorgen. In de winter mag de plant dan wel gewoon voor het raam worden geplaatst. Voor zij die de mogelijkheid hebben, is het ook goed om tijdens een stevige regenbui, de plant buiten te plaatsen omdat zo de bladeren ontdaan worden van alle stof en het frisse water de plant goed zal doen. Daarna wel niet bewateren tenzij je merkt dat de grond droog aan het worden is. Een te vochtige bodem zorgt namelijk voor een grote kans op rot in de wortels. Ook kan er sprake zijn van schimmelvorming onder de bladeren.

Aan plantmateriaal geen gebrek bij een calathea

Met een vochtige bodem en dito lucht, zal de plant dus goed gedijen en moet in de winter met de droge binnenlucht er wel voor gezorgd worden dat je regelmatig wat water op de bladeren sproeit. De kou verdraagt de calathea natuurlijk ook niet en zorgt de lagere binnentemperatuur in de winter er wel voor, dat de plant stopt met groeien. Het is dan ook niet de juiste periode om te stekken en wacht je daarmee tot de zomer. Scheur voorzichtig een deel van de stengel weg en doe dat met een deel waar er een stuk of twee bladeren aan zijn gegroeid. Plaats de stengel vervolgens in een aparte pot en plaats die niet gelijk in het zonlicht, maar een schaduwrijke omgeving.

De volwassen plant heeft ook twee keer per jaar wat extra voeding nodig en kan er ook gekozen worden voor bladvoeding. De bladeren regelmatig controleren op splint en daarvoor een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken, houdt de plant vrij van ziektes.

 

Kenmerken Calathea

Naam plant calathea
Bloeikleur(en) n.v.t.
Bloeiperiode n.v.t.
Wintergroen nee
Winterhardheid nee
Standplaats binnenshuis
Snoeien niet nodig
Voeding potgrond of speciale voeding voor kamerplanten
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter n.v.t.
Aanplantadvies in vochtige potgrond
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Bladkleur groen met wit
Hoogte volwassen plant tot wel 75 cm
Onderhoudsvriendelijk ja
Belangrijk om te weten de bladeren krullen zich in de avonduren op

Veel gestelde vragen

Hoe calathea stekken?

Wil je meer calathea planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt:

Langs de stengel moet een deel van de plant worden weggescheurd en vervolgens gedaan worden in een pot met vochtige aarde. Plaats op een koele plek met niet te veel zonlicht.

Hoe calathea beschermen voor winter?

Calathea beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier:

De droge lucht binnenshuis tijdens de winter maakt de bladeren wat gevoeliger voor ziektes. Op tijd dus de bladeren inspecteren en met een vochtige doek afnemen.

Hoe calathea bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van calathea gaat als volgt:

Er is niet veel nodig voor een gezonde plant en kan volstaan worden met wat speciale plantbemesting in het voorjaar. Dat kan 2x in de maand.

Hoe calathea snoeien?

Word je calathea te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van calathea kan je het beste doen door:

Deze handzame plant heeft geen snoeibeurt nodig en moeten wel de oude bladeren verwijderd worden.

Waar calathea goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope calathea plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“Breng wat leven in huis met de calathea”

Het is apart om aan te zien dat de bladeren zich in de avond gaan sluiten!

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..