Inhoud

Hortensia

Heb jij al een horensia in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de hortensia moet weten.

Het is altijd een plezier om bezig te zijn met plantjes en maakt het daarbij niet veel uit om wat voor soort het gaat of waar de plant zich bevindt. Belangrijk is het in ieder geval dat het onderhoudt niet mag ontbreken om de plant tot volle bloei te krijgen en moet daar wel de nodige kennis van in huis zijn. Zo een populaire plant is de Hortensia en staat het wetenschappelijk bekend als de Hydrangea. Het is een plant die verassend genoeg het best groeit in Azië waar ook de meeste varianten ervan voorkomen. Met de juiste zorg, kan de plant echter prima in ons klimaat gedijen en is het daarom ook zo in trek bij vele plantliefhebbers.

De juiste zorg is dus wel van groot belang

In Azië worden de varianten tot wel 3m hoog en zijn er ook varianten die als slingerplanten omhoog schieten. De gangbare soorten welke in de tuin worden geplant worden echter zo een 30 tot 40cm hoog en zijn het de prachtige bloemen die een lust voor het oog vormen. Hortensia’s kunnen het liefst in een pot geplant worden en kan daarvoor gewoon potgrond worden gebruikt. Het zuurgehalte is van invloed op de kleur van de bloemen en zal een hoge zuurgraad de bloemen blauw kleuren. Dit geldt echter alleen voor de variant die bij een neutrale bodem over rosé bloemen beschikt. De bodem waar de plant in wordt gezet, dient goed te draineren, maar tegelijk toch voldoende vocht vast te houden.

Hortensia’s kunnen slecht tegen direct zonlicht of plekken die veel warmte vasthouden en is een koele schaduwrijke plek waar er sprake is van indirect zonlicht de ideale plaats.

Hortensia Onderhouden

Hortensia bemesten kan met iedere gangbare plantbemesting, maar geniet compost voorkeur omdat het de wortels vochtig houdt. Op de vraag wanneer hortensia snoeien, is het belangrijk om in acht te nemen dat de bloemen zullen verschijnen op de toppen waar het voorafgaand jaar al sprake was van bloesems. Verwijder deze toppen dus niet omdat je anders voor een jaar lang niet zal kunnen genieten van de bloemen.

Met hortensia’s in de tuin is het altijd een lust voor het oog wanneer ze tot bloei komen en zal bij sommige soorten de kleur van de bloemen afhangen van de zuurgraad van de bodem. Zorg dient wel besteedt te worden aan het snoeien en plaats je de planten nooit in direct zonlicht.

Kenmerken Hortensia

Naam plant Hortensia
Bloeikleur(en) geel, roze, rood, wit
Bloeiperiode voorjaar
Wintergroen nee
Winterhardheid nee
Standplaats binnenshuis
Snoeien bij een volwassen plant kleine uitlopers verwijderen
Voeding kamerplantvoedig, let op de pH
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter n.v.t.
Aanplantadvies Neutral bodem, potgrond
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Bladkleur groen
Hoogte volwassen plant 20 tot 30 cm
Onderhoudsvriendelijk ja
Belangrijk om te weten bij een lage pH verkleuren de bloemen naar blauw

Veel gestelde vragen

Hoe hortensia stekken?

Wil je meer hortensia planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt:

Verwijder wat kopstekken in het voorjaar en doe die in vochtige potgrond. Regelmatig bewateren en op een schaduwrijke plek zetten.

Hoe hortensia beschermen voor winter?

Hortensia beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier:

De plant kan in de zomer gewoon in de tuin worden geplaatst, maar zet je hem snel weer binnen terug wanneer de temperatuur gaat dalen. Niet te dicht bij de kachel plaatsen en wat minder water geven in de winter.

Hoe hortensia bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van hortensia gaat als volgt:

Speciale meststof voor bloeiende planten is aangeraden vanwege de snelle bloei en houdt het de bodem ook neutraal (pH). Bij een overmaat aan meststoffen, zal de pH dalen en de bloemen blauw verkleuren.

Hoe hortensia snoeien?

Word je hortensia te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van hortensia kan je het beste doen door:

Jonge uitlopers aan de zijkanten kunnen voor een deel verwijdert worden zodat er sneller sprake zal zijn van bloei. Ook verdorde bladeren en bloemen kunnen voorzichtig worden verwijderd.

Waar hortensia goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope hortensia plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“Hortensia geschikt voor iedere tuin”

Je hoeft geen professionele hovenier te zijn om een hortensia te onderhouden. Het voegt sfeer toe aan iedere tuin!

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..