Inhoud

Lavendel Kopen

Heb jij al een Lavendel in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de Lavendel moet weten. Daarnaast vergelijk wij prijzen van de beste planten webshops in Nederland.

De geur alleen al spreekt boekdelen en is ook het zicht op de blauwe bloemen van de Lavendel plant een lust voor het oog. In de tuin mag deze plant dus niet ontbreken en zijn er ook varianten die ook in een potje geplant kunnen worden. Een ding hebben ze wel gemeen: er moet ruim voldoende kalk aanwezig zijn in de bodem. Voor het planten zorg je er dus voor dat de bodem eerst met een kalksupplement verrijkt en zal een extra dosering geen kwaad doen. Lavendel kan prima gedijen op een relatief arme bodem, maar is de aanwezigheid van kalk wel essentieel.  

In de tuin gedijt de lavender prima 

Hoewel er varianten van de plant zijn die goed tegen de kou kunnen, is er voldoende keuze uit varianten die ook gewoon in een potje mogen blijven en zo tijdens de wintermaanden in huis kunnen blijven. Gangbaar is echter het planten in de tuin en dient dat bij voorkeur in het voor- of najaar. De bodem is dan nog warm en komt dat de wortelgroei ten goede. De bodem zelf hoeft niet bijzonder vruchtbaar te zijn en vormen zelfs zure bodems geen probleem. Het is wel aangeraden om de bodem niet te veel te bemesten en het alleen maar op voldoende kalk te houden. Ook een overdaad van water is niet goed voor de plant en zorg je er alleen voor dat de wortels vochtig blijven. Een goed doorlaatbare bodem helpt altijd bij het afvoeren van al het overtollig water.  

Lavendel snoeien is van groot belang 

Om de plant tot volle bloei te brengen, is snoeien van groot belang. Daarbij moet je wel de nodige voorzichtigheid in acht nemen omdat bij te ver verwijderen van de toppen, er geen uitgroei meer plaats zal vinden. Snoei dus altijd net boven de jonge scheuten. Bij voorkeur wordt er in het voor- of het najaar gesnoeid en dienen na de bloei ook de bloemen en hun stelen verwijderd te worden. Ook het toppen hoort erbij en zal de plant zo een vol uiterlijk krijgen waarbij aan de onderzijde ook niet gauw de kale stengel zichtbaar zal worden.  

Voor het vermeerderen van de plant, kan je ook eenvoudig stekjes gebruiken. Het stekken dient op een goed doorlaatbare bodem te gebeuren om schimmelvorming bij de wortels te voorkomen. Na ongeveer 3 maanden zijn de jonge planten dan sterk genoeg om in de tuin te worden overgeplant. 

Kenmerken Lavendel

Naam plant Lavendel
Bloeikleur(en) Paarsblauw
Bloeiperiode juni tot augustus
Wintergroen Ja
Winterhardheid Ja
Standplaats Goed doorlaatbare grond, vochtig, half in de schaduw
Snoeien 2 keer per jaar: augustus tot oktober en half maart tot begin april
Voeding Normaal ,met wat extra kalk
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter 3 tot 4
Aanplantadvies In het voorjaar zaaien
Moeilijkheidsgraad middelmatig
Bladkleur groen
Hoogte volwassen plant 55cm
Onderhoudsvriendelijk ja
Belangrijk om te weten niet te veel snoeien omdat de plant anders de winter niet zal overleven

Veel gestelde vragen

Hoe Lavendel stekken?

Wil je meer Lavendel planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt: snij jonge takjes af (15 tot 20cm) en plaats ze vervolgens in stekpoeder. Na een dag, kunnen ze dan worden overgeplant in stekgrond. Belangrijk is het ook om van de takjes alleen de bovenste bladeren te laten en de rest dus te verwijderen. Binnenshuis in een potje laten en zijn ze na 3 maanden sterk genoeg om in de tuin overgeplant te worden. Vooral goed vochthouden in het begin.

Hoe lavendel beschermen voor winter?

Lavendel beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier: De plant is goed bestand tegen de kou, maar moet er alleen bij het stekken erop gelet te worden dat de grond niet bevriest. Voorts zijn er varianten die niet zo goed bestand zijn tegen de vorst.

Hoe Lavendel bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van lavendel gaat als volgt: potgrond is al voldoende en moet er wel voldoende kalk aanwezig zijn.

Hoe lavendel snoeien?

Word je lavendel te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van lavendel kan je het beste doen door: twee keer per jaar van maart tot half april en van augustus tot oktober. Bij het snoeien in de tweede periode, zorg je er wel voor om niet te veel takken te verwijderen omdat de plant anders de winter niet zal overleven.

Waar Lavendel goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope lavendel plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“Breng wat geur in met lavendel”

maak gebruik van de bloesems van de lavendel om de heerlijke geur door het huis te verspreiden

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..