Een tuin aanleggen kan voor veel mensen echt een onmogelijke klus lijken. Zeker bij een nieuwbouwhuis kan het nogal overweldigend zijn. De plek waar de tuin gerealiseerd gaat worden is dan één groot gapend gat achter je huis waar alleen maar zand ligt. Die knusse, groene tuin lijkt dan wel heel ver weg. Als de tuin er eenmaal ligt, oftewel de beplanting en de indeling staat, dan ben je er nog niet. Om het plaatje helemaal compleet te maken heb je wat meer nodig dan alleen wat mooie bloemen en planten.Houd er altijd rekening mee dat het even kan duren voordat alles mooi in bloei staat. Een nieuwe tuin kan in het begin nog wat kil ogen, maar in de loop van de tijd wordt het steeds beter. Bovendien maak je het helemaal af met de volgende zaken.

Afmaken met een heg

Een tuin is niet af zonder een goede schutting of heg. In Nederland wonen we nu eenmaal dicht op elkaar en als we geen heg rond onze tuinen zouden plaatsen, dan keken we dwars door alle tuinen heen en hadden we geen privacy meer. Gelukkig kun je met mooie coniferen bijvoorbeeld rondom je tuin een prachtige heg creëren. Coniferen zijn hiervoor erg geschikt omdat ze mooi dicht groeien waardoor ze perfect zijn voor de privacy. Bovendien blijven ze in de winter ook mooi groen. Je kunt een taxus kopen, oftewel een venijnboom. Deze is perfect voor een lage heg en er groeien ook besjes aan, wat weer een leuke manier is om vogels aan te trekken in de herfst. Bovendien ziet het er extra leuk uit. Je kunt ook kiezen voor een schutting in plaats van een heg, maar een heg heeft wel wat voordelen ten opzichte van een schutting. Ten eerste staat het natuurlijk prachtig om rondom je tuin veel groen te hebben. Daarnaast is het vaak goedkoper en bovendien houdt het de tuin beter koel. Je moet de heg natuurlijk wel onderhouden en bijhouden door hem te snoeien. 

Overkapping

Dat het klimaat verandert, daar kunnen we niet omheen. Ook in Nederland kunnen de zomers extreem heet worden en dat zal misschien alleen maar erger worden. Met een overkapping creëer je niet alleen extra stuk leefruimte in je tuin, maar het zorgt ook voor extra schaduw, wat erg welkom is tijdens warme dagen. Maar ook tijdens koudere dagen is een overkapping juist een uitkomst. Als het regent kun je alsnog lekker buiten zitten, droog onder je overkapping. Eventueel kun je hier dan ook een heater plaatsen zodat je extra lang van de buitenlucht kunt genieten, ook wanneer het flink afkoelt. Een overkapping kan je aan het huis vastmaken, daarmee wordt het echt een verlengde van je woning. Je kunt er ook voor kiezen om meer achter in de tuin een overkapping te plaatsen. Wat je ook veel ziet zijn overkappingen in combinatie met een tuinhuisje. Zo heb je direct extra opbergruimte voor bijvoorbeeld je tuinkussens en tevens aan fijne zitplek. 

Loungeset

In de tuin wil je kunnen genieten van het buitenleven. Zodra de zon schijnt ga je naar buiten en wil je heerlijk kunnen loungen op comfortabel meubilair. Een loungeset is daarvoor de perfecte optie. Je kunt er vaak met meerdere mensen op zitten, wat het ideaal maakt voor een groot gezin. Er bestaan ook loungesets met losse delen, waardoor je hem elke keer zelf kunt samenstellen tot de perfecte opstelling voor dat moment. 

Verlichting

In je huis kan verlichting heel bepalend zijn en voor een groot deel de sfeer neerzetten. Hetzelfde geldt ook voor in de tuin. Met de juiste verlichting maak je het plaatje helemaal compleet. Bovendien is verlichting buiten ook nog eens heel handig voor wanneer je ‘s avonds laat nog buiten wilt zitten op een warme zomerse dag. Tegenwoordig is het heel populair om prikverlichting te gebruiken. Dit is een lange kabel met lichtbolletjes, die je leuk kunt verspreiden door je tuin heen. Dit zorgt voor een mooie verdeling van het licht en bovendien zit het er direct erg gezellig uit, het heeft een romantische uitstraling. Ook fakkel verlichting is erg sfeervol, net als tuinverlichting vanaf de grond. Zo kun je bepaalde hoekjes of objecten mooi uitlichten. Daarnaast is een vuurkorf altijd een goed idee voor lange zomerse avonden. Het zorgt niet alleen voor sfeer, maar geeft ook warmte af. Ook leuk om na een barbecue nog marshmallows boven te roosteren.