Inhoud

Oxalis Kopen

Heb jij al een Oxalis in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de Oxalis moet weten. Daarnaast vergelijk wij prijzen van de beste planten webshops in Nederland.

Het is altijd wel zo prettig wanneer je over een plant kunt beschikken, die zowel binnenshuis alsook gewoon in de tuin kan staan en biedt de oxalis die mogelijkheid. Het gaat namelijk om een plant waarvan er varianten beschikbaar zijn die prima de kou kunnen doorstaan en na de winter volop tot bloei zullen komen. De kleuren kunnen variëren van wit tot rood en kan elke tuin of huisinterieur zo wel een apart tintje worden gegeven.

De oxalis het liefst op zandgrond planten

Het gaat om een plant die geen bijzondere voorwaarden stelt op het gebied van bemesting, maar is het belangrijk om in acht te nemen, dat een overmaat aan kalk funest zal zijn. Daar moet dus wel op gelet worden en kunnen de knollen of wortelstokken in zandgrond worden geplant. Deze grond kan vermengd worden met wat humus of potgrond en eventueel wat grind om de doorlaatbaarheid te bevorderen. Bij volwassen planten kan al volstaan worden met het zetten van humus rond de plant. Bijkomend voordeel van deze bemesting is ook, dat het organisch materiaal veel vocht vasthoudt en dat zeker door de plant wordt gewaardeerd. In de zomer moet er dan ook regelmatig bewaterd worden en zorgt dik pakket humus voor de nodige verkoeling. De planten kunnen daarom ook geplant worden op een schaduwrijke plek.

 

 

De plant kan al snel de tuin overnemen

Net als de meeste andere knolgewassen, zal het eenmaal wel snel gaan wanneer de plant al in de grond is en moet er daarom wel voor gewaarkt worden, dat de oxalis niet op den duur zal beginnen met het overwoekeren van de tuin. Snoeien, maar beter nog het verwijderen van de uitlopers, zal de groei afremmen. Gooi de verwijderde bollen niet aan de kant, omdat ze daar weer zullen uitgroeien tot jonge planten.

In de tuin zijn de planten over het algemeen niet zo vatbaar voor ziektes. Wie de oxalis als kamerplant zal gebruiken, moet wel ervoor zorgen dat er in het voorjaar bemest wordt met wat potaarde. De snelle groei maakt verpotten noodzakelijk na een jaar en kunnen de knollen worden gedeeld om meerdere planten te maken.

Opmerkelijk is het ook, dat de knollen eetbaar zijn en dat ook geldt voor de bladeren. De meeste personen planten de oxalis echter vanwege de prachtige bloemen en het gemak waarmee de plant zich laat telen.

Kenmerken Oxalis

Naam plant Oxalis
Bloeikleur(en) roze, wit, geel en rood
Bloeiperiode voor- en najaar
Wintergroen nee
Winterhardheid sommige soorten
Standplaats binnenshuis of de tuin
Snoeien nee
Voeding humus, niet te veel kalk
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter n.v.t.
Aanplantadvies zandige bodems met wat humus. Goede afwatering vereist
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Bladkleur groen
Hoogte volwassen plant tot wel een meter
Onderhoudsvriendelijk middelmatig
Belangrijk om te weten kan op verschillende manieren geplant worden

Veel gestelde vragen

Hoe Oxalis stekken?

Wil je meer Oxalis planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt:

Het stekken gaat vrij eenvoudig en is het mogelijk om daarbij gebruik te maken van een bloembol of wortelstok. Deze zijn allemaal vrij gevoelig voor de vorst en is de beste periode voor het planten dus in de zomer of het najaar. De meeste soorten houden van de zon en plaats je de pot dus op een geschikte plek.

Hoe Oxalis beschermen voor winter?

Oxalis beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier:

De soorten die winterhard zijn, kunnen buiten blijven staan, maar kunnen die slecht tegen de vorst. Zorg er in ieder geval wel voor, dat de bodem goed gedraineerd is. De overige soorten kunnen gewoon binnen blijven staan en het liefst niet te dicht bij de kachel.

Hoe Oxalis bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van Oxalis gaat als volgt:

De vereisten zijn niet groot en is wat potgrond of humus al voldoende, in combinatie met wat zandgrond. Bij een volwassen plant kan er twee keer per jaar bemest worden met humus. Vermijdt in ieder geval bemesting met extra kalk.

Hoe Oxalis snoeien?

Word je Oxalis te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van Oxalis kan je het beste doen door:

Naast het verwijderen van oude stengels, is het bij de oxalis niet nodig om te snoeien.

Waar Oxalis goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope Oxalis plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“De aralia biedt als kamerplant vele mogelijkheden”

Richt het huis weer anders in met deze leuke kamerplant!

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..