Inhoud

Vijgenboom Kopen

Heb jij al een vijgenboom in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de vijgenboom moet weten. Daarnaast vergelijk wij prijzen van de beste planten webshops in Nederland.

Een boom in de tuin planten waarmee je naast een mooie aanblik ook snel jouw eigen vruchten kan oogsten, is de vijgenboom wel en kan deze boom ook met de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen, ook de winter zonder problemen doorstaan. Met een beschutte plek om te voorkomen dat de boom zal blootstaan koude wind en waar de zon ook nog regelmatig schijnt, zal ook de bloei niet lang op zich laten wachten. De witte bloesems kunnen prima overwinteren en zullen de vruchten zich daarna beginnen te ontwikkelen. Wees er wel snel bij, omdat vogels ook dol zijn op de rijpe vijgen!

Een vijgenboom biedt meer dan de vruchten alleen

Naast de heerlijke vruchten en de prachtige bloesems, is het ook de boom zelf die zo prachtig oogt en in de tuin ook nog voor wat schaduw zal zorgen. Tijdens de zomer heeft de plant geen moeite met de felle zon, maar moet de beschutte plek waar het geplant is, ook zorgen voor wat schaduw. De vijgenboom heeft al genoeg aan het water dat uit de lucht komt vallen, maar is zelf bewateren soms wel nodig in de droge maanden. Kijk daarvoor even of de grond rond de plant nog vochtig is. Stilstaand water is schadelijk voor de plant en wordt een basis gelegd om dat te voorkomen door bij het planten al te kiezen voor een goed doorlaatbare bodem. Meng eventueel wat grind door de grond heen samen met zand. Veel organisch materiaal zoals humus of potgrond, zal vocht vasthouden en is het mengen met andere bodemsoorten dan ook nodig.

Snoei de boom om snel bloesems te krijgen

Snoeien van de vijgenboom kan het best plaats vinden in de periode dat de plant zich in rust bevindt. Dat is de periode van december tot februari en zal de boom daarna snel tot ontwikkeling komen. Het is ook in de periode na februari, dat er bemest kan worden en kan dat gewoon met het strooien van humus of compost aan de bovenzijde gebeuren. Deze laag zal ook de wortels koel houden tijdens de komende warme maanden. Bij het snoeien kunnen uitstekende takken worden verwijderd en kan het snoeien beperkt blijven tot één keer per jaar. Het plantafval dat bij het snoeien vrijkomt, kan ook worden gebruikt om er stekken van te maken. Door een tak te pakken van zo een 40 cm met wat bladknopen eraan en die vervolgens voor meer dan de helft te steken in vochtige grond, zal na een tijd al een jonge vijgenboom ontstaan. Plant die over in een ruimere pot.

 

Kenmerken Vijgenboom

Naam plant vijgenboom
Bloeikleur(en) wit
Bloeiperiode twee keer per jaar
Wintergroen ja
Winterhardheid ja
Standplaats in de tuin op een beschutte plek
Snoeien zomer
Voeding compost of potgrond
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter n.v.t.
Aanplantadvies in de tuin op een goed gedraineerde bodem
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Bladkleur groen
Hoogte volwassen plant kan 2 tot 3 m worden
Onderhoudsvriendelijk ja
Belangrijk om te weten de plant verdraagt geen stilstaand water

Veel gestelde vragen

Hoe vijgenboom stekken?

Wil je meer vijgenboom planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt:

Tijdens het snoeien van de boom in de zomer of zelfs de winter (december tot februari), komen er tal van takken vrij en kunnen die gebruikt worden om zelf stekken te maken. Neem lange stukken met een lengte van ongeveer 40 cm en ook waar er nog enkele bladknopen op aanweizg zijn. Steek de stekken in potgrond en wacht af tot de bladeren zich beginnen te ontwikkelen. Daarna kunnen de stekken voorzichtig geplaatst worden in een pot.

Hoe vijgenboom beschermen voor winter?

Vijgenboom beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier:

Het gaat om een plant die prima tegen de kou kan, maar kan de vorst soms wel voor grote schade aan het wortelstelsel zorgen. Het is raadzaam om de plant altijd op een beschutte plek te planten.

Hoe vijgenboom bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van vijgenboom gaat als volgt:

De bodem moet geen water vasthouden en kan de plant goed mee met doorsnee tuingrond. Zorg in het voorjaar voor wat compost of strooi wat potgrond rond de plant.

Hoe vijgenboom snoeien?

Word je vijgenboom te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van vijgenboom kan je het beste doen door:

Door de plant te snoeien, wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe takken en zal de boom zo ook sneller tot bloei komen. Dat zal zeker voor de benodigde vruchten zorgen. Bij voorkeur te snoeien in de zomer of zelfs in de winter wanneer de boom zich in een rustfase verkeerd.

Waar vijgenboom goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope vijgenboom plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“Wat leuk om een vijgenboom in de tuin te hebben”

Zo een vijgenboom zorgt ook voor veel schaduw in de tuin!

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..