Inhoud

Olijfboom Kopen

Heb jij al een olijfboom in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de olijfboom moet weten. Daarnaast vergelijk wij prijzen van de beste planten webshops in Nederland.

Olijfboom

Een plant die gelijk doet denken aan een warm klimaat en gelijk ook de heerlijkst vruchten geeft, is de olijfboom wel. De toepassingen van de vrucht zijn alom en is olijfolie misschien wel het meest gebruikte product afkomstig van deze boom. Het is daarom ook leuk wanneer je de mogelijkheid hebt, om de plant zelf te kunnen kweken en zelfs in huis te kunnen plaatsen! Het gaat hierbij wel om stekken die een kleine versie zijn van een volwassen plant zoals die in de natuur voorkomen.

Zo een olijfboom staat mooi in huis

In een pot kan de olijfboom ook goed gedijen binnenshuis en valt ook het onderhoud reuze mee. Eenmaal in zo een ruime pot, moet er spaarzaam bemest worden omdat anders de bodem kan verzuren. Dat is nu weer niet ideaal voor de wortels en zijn die ook gevoelig voor een overmaat aan water. Indien er een laagje water aan de onderzijde van de pot blijft staan, zullen de wortels al snel beginnen te rotten.  Om dit te voorkomen, is het aangeraden om een gaatje te boren aan de onderzijde van de pot, maar is dat niet wenselijk voor een plant die binnenshuis staat omdat de vloer dan wel na elke bewatering nat zal worden. Door in de bodem een groot aantal hydrokorrels te doen, wordt al het overtollig water opgenomen.

Lekker snoeien om een vorm te krijgen

Omdat de takken nu eenmaal snel beginnen aan te groeien in het voorjaar, zal het snoeien niet achterwege mogen blijven. Kijk daarbij naar de takken die wat beginnen uit te steken naar buiten en probeer de kroon een mooie vorm te geven. Ook uitschieters die vanuit de stam komen aan de onderzijde, dienen verwijdert te worden. De plant zal door het snoeien ook meer energie hebben om bloesems te dragen en kan je zelfs vruchten verwachten na een tijdje. Dat geeft altijd een apart gevoel om eens te proeven van jou “eigen” vruchten. De plant heeft wel voldoende zonlicht nodig en kan het niet kwaad wanneer je het in de zomer buiten zet of vlak voor het raam. In de winter let je er daarom wel op, dat er genoeg warmte voor de plant beschikbaar is en kan de plek voor het raam behouden blijven. Voor ziektekiemen hoef jij je niet gauw zorgen te maken en kunnen schimmels met een vochtige doek worden verwijderd.

 

Kenmerken Olijfboom

Naam plant olijfboom
Bloeikleur(en) creme
Bloeiperiode mei of juni
Wintergroen nee
Winterhardheid beperkt
Standplaats binnenshuis
Snoeien in het voorjaar alle jonge takjes
Voeding potgrond of compost
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter n.v.t.
Aanplantadvies in een ruime pot met wat hydrokorrels
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Bladkleur groen
Hoogte volwassen plant binnenshuis tot wel 2 m
Onderhoudsvriendelijk ja
Belangrijk om te weten vergeet niet op tijd te snoeien

Veel gestelde vragen

Hoe olijfboom stekken?

Wil je meer olijfboom planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt:

De olijfboom kan worden gestekt door een lange tak te verwijderen waaraan er ook een jonge tak is aangegroeid. Snij de tak aan de onderzijde schuin af en plaats het in een diepe pot met vochtige potgrond. Er mag geen sprake zijn van overtollig water. Na een paar weken zullen de wortels al ontwikkeld zijn, Indien mogelijk, kan ook een lange tak die zich nog aan de boom bevindt, worden afgebogen en geplaatst worden in een pot met vochtige grond. Na een paar maanden zullen er bij het afbuigpunt, dan de wortels te zien zijn. Voorzichtig de tak afsnijden van de moederplant.

Hoe olijfboom beschermen voor winter?

Olijfboom beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier:

De boom kan sowieso niet tegen de kou en moet in de winter dan ook op een warme plek worden gezet. Ook de bladeren zullen op regelmatige basis een sproeibuurt waarderen. Ook wat minder water geven hoort erbij.

Hoe olijfboom bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van olijfboom gaat als volgt:

Het is een plant die al met weinig tevreden is en moet de bodem door overbemesting wel niet te zuur worden. Het beste is dus om in het voorjaar en vervolgens najaar 1x te bemesten.

Hoe olijfboom snoeien?

Word je olijfboom te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van olijfboom kan je het beste doen door:

De takken komen in het voorjaar redelijk snel tevoorschijn en dient er gesnoeid te worden om te voorkomen dat de boom te groot wordt voor het huis. Het staat ook altijd leuk wanneer de kroon in een vorm wordt gesnoeit.

Waar olijfboom goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope olijfboom plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“Plant eens een heuse olijfboom in huis”

Met het juist onderhoudt kan je zelf na een tijd van jouw eigen olijven genieten!

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..