Inhoud

Ficus Kopen

Heb jij al een ficus in je tuin? Op deze pagina leggen we je alles uit wat jij over de ficus moet weten. Daarnaast vergelijk wij prijzen van de beste planten webshops in Nederland.

Met de combinatie van een houtige aandoende stengel en groene bladeren, laat de ficus veel denken aan een miniatuur boom en is daarom ook zo in trek als kamerplant. Het is wel een plant die veel zonlicht nodig heeft, maar in de zomer wel wat meer schaduw kan gebruiken. De plant kan in deze warme periode ook wat verder van het raam worden geplaatst. Ook een plek in de tuin in wat schaduw zal de plant goed doen, vooral in een regenbui. Dit frist niet alleen de bladeren op, maar zal ook ziekteveroorzakers zoals luizen wegspoelen.

Snoeien is belangrijk voor een mooie vorm

Omdat de ficus nu eenmaal een plant is die vrij groot kan worden, is snoeien op tijd wel op zijn plaats. Dat kan het liefst plaatsvinden in de zomer of de lente omdat het wortelstelsel dat het actiefst is en elke beschadiging dus snel zal herstellen. Ook zorgt het voor mooie vertakkingen aan het eind van zo een afgesneden tak. Zo een afgesneden stuk kan gelijk worden gebruikt om een nieuwe plant aan te maken en dient er wel gebruik gemaakt te worden van stekpoeder. Ook moet de bodem (potgrond of compost) maar licht vochtig te zijn. In het begin kan zo een plant ook niet tegen fel zonlicht en kan langzaam aan de hoeveelheid vermeerderd worden.

De ficus wel op tijd bemesten

Het gaat om een plant die wel veel voedingsstoffen uit de bodem onttrekt en is op tijd bemesten met een organische mest dus wel belangrijk. De bladeren gaan er anders slap en geel erbij hangen. Dat gebeurt trouwens ook wanneer de bodem te veel vocht bevat en neemt het gewoonlijk een week in beslag om weer te herstellen. Geef dus het liefst bij mondjesmaat water en hou er rekening mee, dat in de winter de plant veel minder water nodig heeft. Wel heeft de plant dan in de meeste gevallen wel last van de droge lucht in het huis en kan je best regelmatig de bladeren lichtjes besproeien.  De bladeren van de ficus kunnen last krijgen van luizen en moet er daarom regelmatig even gekeken worden of deze kleine beestjes zich niet aan de onderzijde van de bladeren bevinden. Indien dat het geval is, zijn er tal van bestrijdingsmiddelen te verkrijgbaar. Indien de situatie het toelaat, kan in de zomer tijdens een fikse regenbui de plant buiten worden geplaatst.

Een ficus plant in huis geeft altijd een andere aanblik en valt de zorg wel mee. Er dient alleen erop gelet te worden, dat de plant niet te veel water ontvangt en dat ongedierte zoals luizen, op tijd worden ontdekt.

Kenmerken Ficus

Naam plant ficus
Bloeikleur(en) wit
Bloeiperiode voorjaar
Wintergroen nee
Winterhardheid nee
Standplaats binnenshuis
Snoeien najaar, jonge takken
Voeding kamerplantmeststof
Potgrond ja
Aantal per strekkende meter n.v.t.
Aanplantadvies vochtige compost of potgrond
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Bladkleur groen
Hoogte volwassen plant tot zelfs 3 m
Onderhoudsvriendelijk ja
Belangrijk om te weten giftig

Veel gestelde vragen

Hoe ficus stekken?

Wil je meer ficus planten? Dat kun je doen door hem te stekken. Het stekken van de plant gaat als volgt:

Snij een jonge tak eraf en plaats het uiteinde in wat stekpoeder. De bodem moet niet te vochtig zijn en heeft de plant ongeveer 6 weken nodig om aan te sterken.

Hoe ficus beschermen voor winter?

Ficus beschermen tegen de vorst? Voor de winter is het van belang maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier:

Warmte mag er niet ontbreken, maar maakt dat de bladeren ook gevoelig voor ziektes. Extra opletten dus en mag de plant ook voor het raam geplaatst worden.

Hoe ficus bemesten?

Het bemesten van de plant is van belang voor de groei. Het bemesten van ficus gaat als volgt:

Veel is niet nodig voor een gezonde plant en is een laagje potgrond in het voorjaar al voldoende. Naarmate de plant groter wordt, kan er ook wat speciale bemesting toegediend worden, maar altijd met mate.

Hoe ficus snoeien?

Word je ficus te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van ficus kan je het beste doen door:

De plant kan prima overweg zonder een snoeibeurt, maar vindt het wel prettig wanneer de oude bladeren worden verwijderd. Verwijderen van een deel van de stam wordt niet aangeraden omdat de kans dat de plant zal afsterven, groot is.

Waar ficus goedkoop kopen?

Deze plant kan het beste online gekocht worden. Op deze pagina linken wij ook door naar een webshop die een goedkope ficus plant verkoopt. Bekijk onze prijs vergelijking of neem contact met ons op.

“Met de ficus een mini boom in huis”

De ficus laat met zijn bruine stam en volle bladerkroon toch wel aan een boom denken!

Get In Touch

(346) 352-4623

1234 Divi Dr. San Francisco, CA 93522

Laten we samen een tuin maken

We maken samen graag een plan met jou..