Lekker onbezorgd recreëren in eigen tuin? Prima idee, maar dan moet de tuin daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. Lijkt jouw tuin momenteel meer op een jungle met veel onkruid en slecht onderhouden paden? Dan wordt het tijd om de hele boel op de schop te gooien. Maar als je een nieuwe tuin gaat aanleggen, zet dan eerst eens goed op papier wat je eigenlijk wilt.

Maak een tekening

Je kunt van alles willen, maar het moet ook allemaal passen. Daarom is het verstandig om een tekening op schaal te maken, waarin je gedetailleerd aangeeft wat je waar wilt hebben. Houd hierbij ook rekening met de stand van de zon. Dat is onder meer van belang bij het bepalen van de plek voor het terras. Ook moet je er rekening mee houden dat bepaalde planten het beter in de schaduw doen, terwijl andere plannen liever wat meer zon hebben. Vergeet de kleine praktische zaken niet, zoals de plek van de afvalcontainers (die wil je niet in het zicht hebben staan) en de leidingen voor elektriciteit (bijvoorbeeld voor het aansluiten van tuinverlichting).

Bezint eer ge begint

Een oud spreekwoord, maar nog altijd heel actueel. Denk gerust even wat langer na over bepaalde keuzes, want niet alles blijkt achteraf zo mooi te zijn als je had voorgesteld. Zo kunnen de kosten van het verbouwen van je tuin een stuk hoger uitkomen dan dat je vooraf had verwacht. Je kunt jouw nieuwe tuin financieren door een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten. Het geeft je de financiële ruimte die je nodig hebt om je wensen te realiseren. Je kunt wel heel graag een vijver in je tuin willen, maar als je vervolgens niet voldoende tijd besteed aan het onderhouden ervan, zul je er weinig plezier van hebben. En is bomen planten werkelijk een goed idee? Het klinkt misschien als een fijn plan, maar bedenk wel dat een boom snel groot wordt en dan de lichtval in huis kan gaan belemmeren. Bovendien zijn er al heel wat burenruzies ontstaan door bomen die voor te veel overlast (bladeren, schaduwvorming) zorgen.

Houd de kosten in de hand

Als je de hele tuin vanaf scratch opnieuw gaat inrichten, moet je rekening houden met een aardig kostenplaatje. Mogelijk moet je professionele apparatuur huren en vervolgens heb je te maken met de aanschafkosten van bijvoorbeeld tegels, een terrasoverkapping, terrasmeubilair, enzovoort. Bij het Nederlands Krediet Collectief kunnen ze je adviseren over hoe je dat het beste aanpakt en waar je op moet letten.