Een terras in de tuin is de ideale plek om te genieten van het buiten zijn en te ontspannen in de zon. Gelukkig kun je binnen een handomdraai een prachtig terras creëren. In dit artikel geven we je tips en tricks om zelf een terras aan te leggen in je eigen tuin.

Kies de juiste plek

Voordat je begint met het aanleggen van een terras, is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Denk hierbij aan de ligging van de zon, de privacy en de bereikbaarheid van het terras. Zorg er ook voor dat de ondergrond egaal en stabiel is, kies bijvoorbeeld voor mooie hardhouten vlonderplanken, zodat je een stevige basis hebt voor je terras.

 

Denk na over de indeling

Voordat je ook maar met iets begint is het van belang om alvast na te denken over de indeling. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk een mooi geheel weet neer te zetten. Als je ruimte hebt voor een ruim terras, dan zou je eventueel verschillende hoekjes kunnen creëren, denk bijvoorbeeld aan een eethoek of een loungegedeelte. 

Vlonderplanken als basis

Een populaire keuze voor het aanleggen van een terras is het gebruik van vlonderplanken. Vlonderplanken zijn houten planken die speciaal zijn ontworpen voor buitengebruik. Ze zijn duurzaam, makkelijk te onderhouden en geven je terras een natuurlijke uitstraling. Door te kiezen voor hardhouten vlonderplanken, zoals Bankirai of Meranti, zorg je ervoor dat je terras jarenlang mooi blijft en bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Het leggen van vlonderplanken

Het leggen van vlonderplanken is een klus die je prima zelf kunt doen. Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en waterpas is voordat je begint. Begin met het leggen van de eerste rij vlonderplanken langs de rand van het terras en werk vervolgens naar binnen toe. Gebruik speciale clips of schroeven om de planken aan elkaar te bevestigen en zorg voor een kleine tussenruimte tussen de planken voor de afwatering. Ben je niet helemaal zeker van je eigen kunnen of heb je simpelweg geen tijd? Dan is een professional inschakelen natuurlijk ook een optie. 

Onderhoud van vlonderplanken

Om ervoor te zorgen dat je terras er mooi uit blijft zien, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan de vlonderplanken. Reinig het terras regelmatig met een speciale houtreiniger en behandel het hout indien nodig met een beschermende olie of beits. Op die manier blijven de vlonderplanken in topconditie en kun je jarenlang genieten van je terras.

Creëer sfeer met accessoires

Om je terras helemaal af te maken, kun je sfeer creëren met behulp van accessoires. Denk hierbij aan comfortabele tuinmeubelen, sfeervolle verlichting, planten en bloemen, en misschien zelfs een buitenkeuken of vuurkorf. Door je terras gezellig en uitnodigend te maken, zul je er nog meer van genieten en het vaker willen gebruiken.