Zelf planten van een fruitboom of gewoon een bloem, geeft altijd wel een apart gevoel, vooral wanneer de eerst bladeren al zichtbaar worden. Dat gebeurt natuurlijk niet vanzelfsprekend, maar gaat er altijd nogal wat werk aan vooraf.  Ook voor zij die graag hun eigen avocadoboom willen hebben, is het daarom goed  om op de hoogte te zijn van de stappen die er allemaal voorafgaan om de basis te leggen voor zo een prachtige boom en ook tijdens de groei te zorgen voor een gezonde plant.

Het start met een heerlijke advocaat

Natuurlijk, want het is de pit die nodig is om een plant te krijgen. bij het verwijderen van de pit dient er voorzichtig te werk worden gegaan omdat er geen beschadigingen op mogen treden aan de beschermende bruine schil. ook mag er helemaal geen vruchtvlees aan de pit blijven omdat die anders zal beginnen te rotten en de pit in de meeste gevallen zal aantasten. die dient namelijk goed vochtig gehouden te worden en wel voor een periode van een paar weken. maar om weer naar de pit terug te gaan: die zal, na eenmaal schoongemaakt te zijn, voor de ongeveer de helft in een glas water geplaatst dienen te worden. dat kan het best gebeuren door voorzichtig 3 tandenstokers verspreidt in de pit te steken (zo een 2 millimeter) en zo de pit te kunnen balanceren op de rand van een glas. met advocado pit in water, moet het glas vervolgens op een zonnige plek worden geplaatst. het water moet dan wel zo een drie keer per week worden ververst. let er vooral op, dat de puntige zijde van de pit, zich aan de bovenkant bevindt. het wachten op de eerste wortel kan enorm varieren qua tijd en kan het soms 4, maar in andere gevallen, tot wel 8 weken duren voordat de eerste wortels zichtbaar worden. het is ook een goed idee, om gelijk een aantal zaden uit te proberen en er zo zeker van te zijn, dat er na een aantal weken op een plant gerekend kan worden.

Ook in vochtige potgrond lukt het met zo een pit

Het gaat er bij de advocaat vooral om, dat er voldoende vocht aanwezig is om tot ontkieming te komen. dat kan dus ook geschieden in vochtige potgrond en dient ook daar de pit voor de helft en met de puntige zijde omhoog, te worden geplant. omdat de potgrond nu eenmaal veel vocht vast kan houden, zal bij regelmatig bewateren, ook met deze methode binnen een paar weken een jong plantje verwacht kunnen worden. omdat de pot ook op een zonnige plek moet staan, moet er het liefst om de ene dag wat water toegevoegd worden. Avocado pit stekken is een methode die vaak samen wordt uitgevoerd met het plaatsen van een pit in het water en zorgt men er zo voor, dat er altijd na een aantal weken een plant beschikbaar zal zijn.

Met de wortels eenmaal eruit en een paar jonge blaadjes aan de bovenzijde, zal nog even wat geduld betracht dienen te worden. wanneer de wortels al ongeveer 10cm lang zijn geworden, kan de jonge plant voorzichtig overgeplant worden in een ruime pot met aarde. natuurlijk zal dit niet nodig zijn voor zij die ervoor gekozen hebben om de pit gelijk in potaarde te planten. Vochtig houden van de grond dient men niet uit het oog te verliezen en gaat het hier om een plant van tropische afkomst. Oppassen met vorst dus en kan met op tijd snoeien ervoor worden gezorgt, dat de plant binnenshuis kan worden geplaatst.