Een betonnen vloer wordt nog altijd beschouwd als één van de duurzaamste en kan het best wel tegen een stootje. Dat is dan ook de reden, dat men zo graag eentje laat plaatsen en is ook het onderhoudt minimaal te noemen. Bij het plaatsen heeft men verschillende mogelijkheden en kan de afwerking zodanig plaatsvinden, dat men de vloer ook kan plaatsen in verschillende ruimtes. Een gepolijste betonvloer is nog altijd het fraaist en zijn ze te bewonderen in niet alleen woningen, maar ook veel bedrijven.

Een betonnen vloer behoeft wel wat onderhoudt

Hoewel stevig van aard en relatief minder gevoelig voor schade, is het bij een betonnen vloer toch wel oppassen voor bepaalde zaken. Zo is beton vrij poreus en kunnen vlekken dus snel worden gevormd.  Dat is niet mooi om aan te zien en is het laten polijsten dan de beste oplossing, ook voor betonnen vloeren die vanwege veelvuldig gebruik zijn gaan slijten.  Opvallend is het ook, dat bij het polijsten van zo een betonnen vloer, er meerdere opties mogelijk zijn en die betrekking hebben op de aan te brengen toplaag. Polijsten is namelijk maar een deel van het behandelen van zo een betonnen vloer en moet elke stap op elkaar zijn afgestemd.

Een bestaande vloer polijsten vraagt om wat meer werk

Veel komt bij het polijsten erop neer, in welke mate de betonnen vloer is afgewerkt. Vloeren die bijvoorbeeld ongelijk zijn of over veel beschadigingen beschikken, zullen wel eerst geëgaliseerd moeten worden. Daarvoor zijn er speciale vulmiddelen beschikbaar en kan pas na het herstel, een aanvang gemaakt worden met het polijsten. Vloeren die niet helemaal schoon zijn zoals die welke nog over verf- of lijmresten beschikken, dienen eerst met 1 of 2 schuurbeurten schoongemaakt te worden. Pas bij een schoon en egaal oppervlak, kan een aanvang worden gemaakt met het daadwerkelijk polijsten waarbij de laatste onevenheden worden weggewerkt. Daartoe wordt er gebruik gemaakt van speciale schuurschijven met een coating van industrieel diamant en snijdt deze dus zonder moeite door alle uitstekende delen heen. Dat is immers het heel proces van polijsten eenvoudig uitgelegd en komt er natuurlijk wel veel stof vrij. Er kan gelukkig ook gekozen worden om de vloer nat te maken bij het polijsten, maar dient voor het eindresultaat dan wel langer gewacht te worden.

Meerdere schuurbeurten zijn namelijk nodig

Het aantal keren dat men met de machine over de vloer zal moeten gaan, is van te voren niet eenvoudig vast te stellen en zal de beoordeling na elke schuurbeurt moeten plaatsvinden. Bij het droogschuren waarbij er veel stof vrijkomt, is dat gelijk te beoordelen en kan zo vlot gewerkt worden. Nat schuren komt in dit geval wel wat nadeliger uit omdat er eerst gewacht dient te worden tot de vloer weer droog is. Dat neemt veel meer tijd in beslag en is het wel lastig wanneer je de polijstmachine voor maar een dag gehuurd hebt. Het maken van een degelijke planning voor de aanvang van werkzaamheden komt dus ook hier sterk naar voren en zal een professional op het gebied van betonnen vloer polijsten al vooraf een nauwkeurige schatting kunnen maken van het aantal keren dat de vloer een beurt zal moeten krijgen.

Na het polijsten is het dan tijd voor het aanbrengen van een coating en kan dat ook gewoon bestaan uit vloerverf of kan ervoor gekozen worden om de vloer een speciale behandeling te geven die de glans nog duidelijker zullen maken en bovendien ook voor een slijtvaste laag zorgen die het onderliggend beton prima zal beschermen.