Je ziet in de zomer gelukkig nog veel dieren in de wei lopen. Op de Nederlandse weilanden grazen koeien, paarden, schapen, geiten en tegenwoordig ook nog veel andere dieren. Toch hebben alle dieren, net als mensen ook schaduw nodig, zeker als de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen oplopen.

Wat is er simpeler dan een aantal bomen planten? Het planten van bomen heeft meerdere voordelen. Ze zorgen voor schaduwrijke plekken voor je dieren en als je fruitbomen hebt geplant geven ze ook nog in veel gevallen een lekkere oogst! Appels of peren, kersen of noten. Trouwens niet alleen bij te veel zon maar ook bij harde regen willen dieren graag schuilen. Zorg wel dat je de stammen van de bomen goed beschermt met boombeschermers.

Fruitbomen geplant

Op de kinderboerderij waar je als vrijwilliger regelmatig het groen onderhoudt, wil je een paar fruitbomen planten. Zo wordt het weilandje van de kinderboerderij niet alleen fraaier, de dieren kunnen dan ook lekker in de schaduw staan en liggen. Eerst gaten graven waar je de bomen inzet en dan om elke boom een boombeschermer plaatsen. Dat is eigenlijk een verzinkte metalen rol gaas die je makkelijk om de boom heen zet omdat de rol over de hele lengte van 150 cm open is. Je vouwt de rol gaas als het ware om de stam heen.

De bomen blijven beschermd
Door de metalen boombeschermer kunnen de dieren niet aan de stammen van de bomen knabbelen. De bomen blijven goed beschermd en tegelijk geven ze schaduw aan de dieren. In het najaar kun je genieten van de overheerlijke appels en peren. Let op, bij jonge bomen of nieuwe aanplant bestaat er altijd de kans op schade door geknabbel van je dieren maar ook schade tijdens maaien van het gras. Er zijn ook boombeschermers van groene kunststof voor dunnere stammen. Alle boombeschermers, de metalen en de kunststof beschermers, hebben luchtgaten die voor voldoende luchtcirculatie rond de stam zorgen. Naast al deze voordelen zorgen bomen ook nog eens voor een gezonde en schone lucht. Ze halen namelijk CO2 uit de lucht!

Dit artikel is geschreven in opdracht van BUMA Handel.