Heb jij vaak last van felle zon in je woning? Dan kun je kiezen voor buitenzonwering. Naast dat buitenzonwering ervoor zorgt dat jij de te felle zon buiten kunt houden, kan je dit tevens gebruiken als substituut voor gordijnen. De meest voorkomende buitenwering zijn rolluiken en screens. Maar welke van de twee is het meest geschikt voor jou woning?

Wat zijn de voordelen van screens?

Screens zijn een soort van gordijnen voor buiten. Je kunt ze een beetje zien als een zonnescherm die je in je tuin hebt hangen, alleen dan voor de ramen. Het voordeel van screens is dat ze over het algemeen mooier zijn dan rolluiken. Je kunt ze in veel verschillende kleuren bestellen en je blijft van binnen naar buiten kunnen kijken, in tegenstelling tot rolluiken.

Wat zijn de voordelen van rolluiken?

Rolluiken zijn de iets minder subtiele tegenhangers van screens. Rolluiken zijn erg populair bij onder andere onze zuiderburen en ondanks het enigszins duistere uiterlijk van de rolluiken, en het feit dat je niet meer van binnen naar buiten kunt kijken, is de populariteit te begrijpen. Rolluiken stellen je namelijk instaat om een ruimte te verduisteren op ieder moment van de dag. Daarnaast hebben ze een hoge isolerende waarde, niet alleen voor warmte en kou, maar ook voor geluid. Verder zijn rolluiken een goede bescherming voor je ramen bij extreme weersomstandigheden en werken ze inbraak werend.

Conclusie: welke van de twee is beter?

Het is moeilijk om te zeggen welke van de twee zonweringen beter zijn. Dat hangt namelijk volkomen af van wat jij belangrijk vindt. Als je het belangrijk vindt dat je woning er zowel van binnen als buiten tiptop in orde uitziet en dus veel belang hebt bij een goede uitstraling, dan zijn screens de betere optie voor jou. Hecht jij echter veel waarde aan isolatie, inbraakpreventie en privacy, dan zijn rolluiken de betere optie.