De afgelopen vijf jaar zijn er meer huizen met een tuin in Nederland gebouwd. Daardoor hebben steeds meer Nederlanders een grote tuin, helemaal in vergelijking met de jaren ervoor. Een gemiddelde tuin beslaat nu bijvoorbeeld 236 vierkante meter, terwijl dat in de jaren 80 slechts 150 vierkante meter was.

In een groot deel van die tuinen staan coniferen. Coniferen zijn tijdloze en redelijk eenvoudig te onderhouden planten mits je voor de juiste verzorging zorgt. Hoe zit dat bijvoorbeeld met het snoeien van coniferen? Moet je coniferen snoeien en zo ja, hoe doe je dat dan? Je leest het in dit artikel over de verzorging van dit soort haagplanten.

Moet je coniferen snoeien?

Hoewel het niet verplicht is om coniferen te snoeien, is het wel handig om daar regelmatig mee aan de slag te gaan. De kans is namelijk groot dat je niet zit te wachten op een enorm grote haag of boom in je tuin – als je niet snoeit, kan het wel zo ver komen. Een andere reden waarom je coniferen zou moeten snoeien, is omdat dat beter is voor planten in het algemeen. Wanneer je oud of dor hout en blad verwijdert, geef je een plant of boom meer ademruimte om verder te groeien.

Er kan nog een reden zijn waarom je coniferen wilt snoeien. Het zijn namelijk de ideale planten om in een mooie vorm te krijgen. Dit doe je door middel van snoeien: het kost even wat werk, maar voordat je het weet heb je een opvallend ontwerp van je coniferen gemaakt. Tot slot is het goed om voor de gezondheid van de plant regelmatig te snoeien. In sommige planten kunnen ziekten ontstaan, die je bijvoorbeeld herkent door dor blad. Door te snoeien kun je deze ziekten elimineren en kan de plant verder gezond groeien.

Hoe snoei je coniferen het beste?

Het snoeien van coniferen gaat net iets anders dan het snoeien van andere planten. Je moet coniferen bijvoorbeeld absoluut niet snoeien tot op het oude hout. Doe je dat wel dan kan de plant dood gaan. Maak liever scherende bewegingen over de jonge scheuten van de coniferen – op die manier blijft de basis stevig en levend. Van die jonge scheuten snoei je minder dan 10 centimeter, anders is het te heftig voor de conifeer. Je mag dus best stellen dat coniferen gevoelige planten zijn! Toch is het belangrijk om hier goed mee om te gaan om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je coniferen.

Je vraagt je misschien af waarom je juist de jonge scheuten moet snoeien en niet de oudere takken en basis. Dat is heel logisch: op die manier beschadig je de plant zo min mogelijk. Ook zullen er zijscheutjes ontstaan op de gesnoeide delen waar weer meer plant kan groeien. Op die manier zorg je er dus automatisch voor dat de coniferen voller worden. Ook is het goed om te weten dat de conifeer een zo natuurlijk mogelijke vorm blijft behouden wanneer je op deze wijze aan de slag gaat. Om verschillende redenen is het dus beter voor het behoud van de plant.

Wanneer kun je coniferen het beste snoeien?

Wil je dat je coniferen optimaal gezond blijven en er vol en goed uitzien? Dan is het aan te raden om ze twee keer per jaar te snoeien. De eerste snoeibeurt van je coniferen kun je het beste in de laatste week van mei doen. De eerste week van juni is ook nog een goede timing – let op dat je de snoeibeurt in ieder geval voor de langste dag van het jaar (21 juni) doet. De tweede snoeibeurt doe je in augustus. Waarom al in augustus? Heel simpel: coniferen hebben na het snoeien voldoende hersteltijd nodig. Daarna zijn ze beter bestand tegen winterse kou. Snoei daarom je coniferen nooit later dan september; anders hebben ze niet genoeg tijd om te herstellen.

Als extra tip moet je in je achterhoofd houden dat je coniferen het liefst niet op een zonnige dag snoeit. Felle zonnestralen kunnen namelijk zorgen voor verbranding van de gesnoeide takken van de coniferen. Kies liever voor een dag waarop het redelijk tot volledig bewolkt is of nog liever: ga voor een regenachtige dag. Op zo’n dag krijgt de plant direct een flinke bak water. Let er tot slot op dat je coniferen snoeit met het juiste gereedschap. Gebruik altijd scherp gereedschap, omdat botte scharen en gereedschap ervoor kunnen zorgen dat de takken enorm beschadigen. Het maakt niet uit of je handmatig of elektrisch aan de slag gaat; de scherpte van het gereedschap is belangrijker dan deze kwestie. Investeer dus zeker in goede tools zodat je je coniferen zo goed mogelijk kunt verzorgen.