De zoektocht naar het juiste loungeset kan best moeilijk zijn. Het is niet altijd duidelijk waar je op moet letten en er is een groot aanbod van verschillende soorten en maten sets voor in de tuin. In dit artikel vind je verschillende tips en tricks om je te helpen bij de aanschaf van een loungeset. Zo wordt het uitzoeken van het perfecte tuinset een stuk gemakkelijk! Bereid je dus maar voor op warme zomeravonden in de tuin op jouw nieuwe heerlijke loungeset.

Loungeset, lounge dining set of eettafel met stoelen?

Wanneer je op internet gaat rondkijken naar de mogelijkheden voor een tuinset, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar ruwweg zijn er drie categorieën: loungesets, lounge dining sets en eettafels met stoelen. Denk na over waar jij je tuinset voor gaat gebruiken zodat je niet achteraf met iets eindigt dat totaal zijn doel mist. Ze worden hier nu toegelicht:

● Loungesets
Op een loungeset kun je heerlijk onderuit zakken en op warme zomeravonden lang genieten. Wil je comfortabel kunnen bijpraten en loungen met vrienden of familie, of met een goed boek? Dan zit je met een loungeset goed! Loungesets bestaan vaak uit (losse) stoelen of banken waar grote, dikke kussens op gelegd worden. Je kunt ze daarom vaak in verschillende formaties neerzetten, wat heel handig kan zijn om de hoek eens op een andere plek te zetten en zo je tuinindeling te veranderen. Een simpele opstelling is een langere bank en wat losse stoelen en volstaat al snel goed. Soms kun je ook losse (hoek)delen kopen die dan op een gewenste plek toe te voegen zijn waardoor de bank een hoek krijgt, of kan je zo een deel verlengen. Een voetenbank kan erg handig zijn als je je voeten graag hoog legt, of als bijzettafeltje fungeren. Een losse tafel kan ook van pas komen, al dan niet met glasplaat erop.

● Lounge dining set
Een lounge dining set is ideaal voor mensen die graag lang willen tafelen en daarbij ook comfortabel willen zitten. Het is door de grote en iets hogere stoelen met fijne kussens en de grote (eet)tafel een mooie combinatie van een avondlang loungen én met zijn allen normaal aan tafel kunnen zitten om te dineren.

● Eettafel met stoelen
Heb je niet heel veel ruimte in de tuin en zoek je een tuinset waar je goed aan kunt zitten en eten? Een eettafel met stoelen maakt dat je fijn rechtop aan tafel zit en daardoor heel goed in je tuin kunt eten en werken. Heb je er de ruimte voor, dan is het uiteraard is het ook een mogelijkheid om zowel een loungeset als een eettafel met stoelen te kopen, zo heb je een seperate lounge-hoek en een eethoek in de tuin.

Loungeset vinden dat bij jouw tuin past

Je loungeset zet je in je tuin dus is het handig dat deze twee goed matchen. In een moderne tuin past bijvoorbeeld een loungeset met rechte vormen en in de kleur wit of juist zwart. Heb je een wat meer traditionele tuin, zoals die van een boerderij of is je tuin wat gezelliger, dan past hier een loungeset in (optisch) vlechtwerk beter in. Kijk dus naar de stijl van je tuin, en wat voor materiaal en kleuren hier voor een loungeset in passen.

Onderhoud in gedachte houden bij aankoop

De materiaalkeus voor je loungeset is er niet zomaar een. Kies je voor een loungeset van hout, dan heb je een mooi en duurzaam materiaal, maar redelijk prijzig en je moet er rekening mee houden dat je dit regelmatig moet oliën. Zonder de juiste verzorging wordt (teak)hout bijvoorbeeld grijs en droog en is het niet mooi meer. Wil je liever een materiaal dat minder onderhoud vraagt, dan kan je kiezen voor kunststof, aluminium of synthetisch vlechtwerk. Aan loungesets die uit deze materialen gemaakt zijn heb je niet veel onderhoudswerk. Wel moet je het regelmatig schoonmaken met bijvoorbeeld een sopje soda of milde allesreiniger. Er zijn ook wat specifiekere reiniging producten te koop, bijvoorbeeld voor kunststof, die ook beschikken over een UV-filter en hydratant zodat het materiaal niet of minder snel uitdroogt en verkleurt.

Houd er bij aankoop rekening mee dat niet alle kussens van loungesets altijd wasbaar zijn. Donkere kleuren kunnen vervagen, lichte kleuren zijn besmettelijk. Tot slot: als je je loungeset in de winter goed tegen winterse weersomstandigheden wilt beschermen, is het raadzaam te kiezen voor een all weather loungeset, Zo weet je zeker dat jouw loungeset ook na de winter er weer piekfijn uitziet voor het zomerseizoen.