Sinds de start van de coronacrisis is reizen niet meer wat het geweest is. Hoewel de vooruitzichten er langzamerhand positiever uitzien, zitten er voor deze zomer waarschijnlijk nog steeds een aantal haken en ogen aan reizen naar het buitenland. Het is dus beter om het op safe te spelen en vakantie in eigen land te vieren. Of nog beter: vakantie in eigen tuin. Met een fantastische tuin heb je tenslotte geen vakantiebestemming meer nodig. En nu bij veel mensen het vakantiegeld is gestort, is er bovendien ook nog budget aanwezig om de tuin om te toveren tot een fantastische plek. We geven een aantal tips hoe je dit doet.

Plaats een goede en mooie schutting

Heb je nog geen schutting of is de jouwe aan vervanging toe? Dan is dit een mooi moment om een nieuwe te kopen. Een schutting biedt tal van voordelen. Het creëert privacy, het gaat geluidsoverlast tegen en het biedt een stukje veiligheid. Bovendien kun je er zo voor zorgen dat er minder wind is in je tuin, wat wel zo prettig is gezien het Nederlandse klimaat. Tot slot is een schutting ook een stukje decoratie en kan het een bepaalde sfeer aan je tuin geven. Houten schuttingen komen veel voor en hebben een natuurlijke stijl. Ook bamboe heeft een natuurlijke uitstraling. Wil je vooral een duurzame schutting, dan is aluminium of beton het overwegen waard. Dergelijke schuttingen passen juist weer goed in een moderne en strakke tuin.

Zet een zwembad neer 

Er zijn weinig dingen die zo’n zomers gevoel geven als zwemmen. Natuurlijk kun je ook in Nederland nog steeds het plaatselijke zwembad op zoeken, maar hoe leuk is het om te zwemmen in eigen tuin? Zeker als de temperaturen oplopen is het heerlijk om even te kunnen afkoelen. En dat hoeft echt geen peperduur inbouwzwembad te zijn, al is dat natuurlijk ook het onderzoeken waard. Een opblaasbaar zwembad is zeer lief voor de portemonnee en kan voor verrassend veel plezier zorgen. Een opzetzwembad komt nog iets dichterbij het ‘echte werk’. Deze zwembaden zijn doorgaans steviger en hoger dan de opblaasbare variant. Er hangt dan ook een iets hoger prijskaartje aan, maar het is nog steeds zeer betaalbaar. 

Een multifunctionele tuin 

Nu we deze zomer waarschijnlijk ontzettend veel tijd in onze tuin gaan doorbrengen, is het wel zo fijn als deze zich voor meerdere doeleinden leent. Dat houdt in dat je er niet alleen goed in kunt loungen, maar er bijvoorbeeld ook kunt eten en zonnen. Een tuintrend van 2022 is een tuin met meerdere gedeeltes. Denk aan een loungehoek en een eethoek. Natuurlijk heeft niet iedereen hier de ruimte voor, in een kleinere tuin zal je keuzes moeten maken. Je kunt dan kiezen voor een multifunctionele meubels. Ook inklapbare meubels zijn een goede optie voor kleinere tuinen. Je gebruikt de meubels dan alleen als je ze nodig hebt en ze nemen verder geen ruimte in beslag. Ook maatwerk is heel geschikt voor kleinere tuinen, zodat je elke centimeter goed benut. 

Groen, groener, groenst 

Voorheen zagen we vooral heel veel tegels in Nederlandse tuinen. Maar anno 2022 is zoveel mogelijk groen de trend. Tegels zijn toch al snel redelijk saai en met planten tover je je tuin om tot een groene oase. Dat kost natuurlijk tijd, maar als het goed is heb je door het ontbreken van een vakantie in het buitenland de nodige uren over die je in je tuin kunt besteden. Mocht je toch niet zo’n zin hebben om voortdurend in je tuin bezig te zijn of niet over groene vingers beschikken, dan kun je altijd voor planten gaan die weinig onderhoud vergen. Vergeet ook niet om voor planten te kiezen die het Nederlandse klimaat aankunnen, anders is je plezier van korte duur. 

Breng kleur aan in je tuin

Een andere manier om je tuin minder saai te maken is het aanbrengen van kleur. Kleuren geven meteen een heel zomers gevoel. En kleur aanbrengen kan op verschillende manieren. Zo kun je het een en ander van een likje verf voorzien of voor gekleurde meubels kiezen. Wil je het liever iets subtieler aanpakken? Kies dan voor gekleurde accessoires. Je tuin aankleden met veel (buiten)accessoires is iets wat we sowieso steeds vaker terug zien. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een leuk vloerkleed, kussens en kaarsjes.