Er is altijd ruimte voor nog een plant, hoe groot of klein je tuin ook is! Om uw tuin fris en spannend te houden, kunt u verschillende soorten eenjarige planten of de planten in uw bloembakken elk voorjaar vervangen. Maar om het hele jaar door kleur en interesse te hebben, moet de ruggengraat van je landschap een combinatie zijn van vaste planten, struiken en bomen. Hier zijn een paar absolute favorieten van Verschoor Groenprojecten voor de afwerking van elke tuin:

Roos

Rozen zien er prachtig en romantisch uit in elke tuin, of het nu gaat om een klein stedelijk perceel of een uitgestrekte achtertuin op het platteland. Ze zijn ook niet zo kieskeurig als u misschien denkt! Tal van nieuwe variëteiten zijn gekweekt om langer te bloeien en ziekteresistent te zijn, en ze hoeven niet doorgeknipt te worden of oude bloemen te verwijderen om in bloei te blijven. Kies voor uw eerste poging een heester- of landschapsroos, omdat die absoluut geen onderhoud nodig hebben.

Planten die eetbaar zijn

Waarom laat u uw tuin niet voor u werken? In plantenbakken of perken zijn veel eetbare gewassen zowel aantrekkelijk als nuttig. Nieuwe groentevariëteiten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in bakken. Nieuwe aardbeien-, frambozen- en bosbessensoorten zijn ook ontwikkeld om compacter en mooier te zijn, zodat ze er net zo goed uitzien als ze smaken.

Hortensia’s

Hortensia’s zijn bijna perfect: ze gedijen in praktisch elk klimaat en zijn verkrijgbaar in honderden verschillende soorten. De kantbloemen verschijnen in de vroege zomer en blijven tot in de herfst intact op de struik voor de winter. Een veel voorkomend misverstand is dat de bloeikleur van elke hortensia kan worden veranderd. De waarheid is dat slechts een paar soorten hortensia’s – sommige grootblad- en berghortensia’s – van kleur veranderen wanneer er aluminium in de grond aanwezig is. Hortensia’s kunnen een paar meter hoog en breed worden of tot 7 of 8 meter hoog en breed, dus bestudeer het etiket voordat u ze plant om er zeker van te zijn dat er genoeg ruimte is voor de plant om zich te verspreiden.

Struik met bloemen

Elk seizoen heeft zijn eigen bloeiende struik. Plant spirea, negenbast, lavendel planten en azalea in het voorjaar, en weigela en vlinderstruik in de zomer (nieuwe soorten zijn niet invasief). Controleer het plantlabel of etiket om er zeker van te zijn dat u de plant voldoende zon geeft en dat deze de winter overleeft in uw winterhardheidszone.

Succulenten

Succulenten zijn een geweldige aanwinst voor uw tuin omdat ze er zijn in allerlei vormen, maten en kleuren. Ze zijn eenvoudig te kweken en de dikke bladeren zijn bestand tegen droogte. Veel van deze planten kunnen goed tegen de kou, maar controleer voor de zekerheid het plantlabel of de beschrijving.

Boom met sierwaarde

Kleine decoratieve bomen vormen een prachtig middelpunt en geven een landschap karakter en structuur. Zoek naar Japanse esdoorns met hun delicate blad, intrigerende schors en prachtige overhangende takken; rode knoppen met hun kleine roze of paarse bloemen in het vroege voorjaar en hun mooie hartvormige bladeren; en rookbomen met hun trossen luchtige zaden en hun roodachtige blad dat in de herfst oranje wordt.

Een kruid

Kruiden zijn vrij eenvoudig te kweken, en hun bloesems trekken een groot aantal bestuivers aan. Het is ook een stuk goedkoper om ze te kweken dan om die plastic potjes in de supermarkt te kopen! Verschillende kruiden, zoals tijm, salie en oregano, zijn meerjarig, wat betekent dat ze jaar na jaar terug groeien, terwijl basilicum, koriander en bonenkruid elk voorjaar opnieuw moeten worden geplant.

Wijnstok klimmen

Klimplanten die zich vastklampen aan een hek, latwerk of prieel geven elke tuinkarakter en charme. Kolibries en vlinders worden aangetrokken door bloeiende wijnstokken omdat ze aantrekkelijk zijn voor kleine bestuivers. Kardinaal klimop, clematis, passiebloem, kamperfoelie en nephortensia zijn maar een paar voorbeelden.