De afgelopen paar jaar hebben we massaal onze huizen verbouwd. Aan de indeling gewerkt? Een nieuw thuiskantoor? Of juist de badkamer in een nieuw jasje gestoken met misschien wel een bubbelbad of nieuwe toiletset? Dan is het nu tijd voor de tuin. Zeker in de herfst een mooi moment om de oude tuin eruit te hakken. Maar waar moet je allemaal op letten bij de aanleg van een nieuwe tuin? Wij nemen je mee!

Het begin

Als je van plan bent een nieuwe tuin aan te leggen, zijn er bepaalde dingen waar je aan moet denken. Zoals waar je als eerst mee begint. Het meest logische is om te beginnen bij het maken van een ontwerp. Op die manier weet je precies wat je nodig hebt, waar alles komt te staan en of je het eindresultaat überhaupt mooi vindt. Je kunt een ontwerp laten maken door een expert. Bedenk ook van te voren wat je budget is, daarmee kan het ontwerp gemaakt worden. Kies je voor keramische tegels buiten? Of kies je toch eerder voor bestrating van betontegels? Het plaatje wordt vanzelf compleet. Als het ontwerp klaar is en je helemaal tevreden bent, kun je beginnen met het kopen van de materialen.

Kosten voor de aanleg

Wat een nieuwe tuin precies kost, hangt af van een aantal factoren. Als eerst licht het aan je budget. Het kan moeilijk zijn om een budget voor jezelf te bedenken aangezien je meestal maar een paar keer in je leven een nieuwe tuin aanlegt. Het hangt ook af van de grootte van de tuin. Een grote tuin aanleggen kost nou eenmaal meer dan een kleinere tuin.

Naast de grootte van de tuin, hangt de prijs af van het segment dat je kiest. Ga je voor een hoger segment materiaal, dan zul je ook meer geld kwijt zijn. Het leuke hiervan is, dat je hier wel op kan besparen. Kies je voor bouwkundige elementen in de tuin? Zoals een houten tuinhuis of gemetselde plantenbakken, dan zal de prijs ook hoger zijn. Daarnaast ligt het volledig in de hand van de arbeidsuren die er gemaakt worden. Wanneer er geen ruimte is voor grote machines die het werk sneller en makkelijker maken, zal alles met kleine machines of de hand gedaan moeten worden. Hierdoor kan de prijs van de hovenier hoger worden. Toch een indicatie? Wanneer je een ontwerp voor je tuin wilt laten maken, liggen de gemiddelde kosten tussen € 200 en € 350. En de aanleg? Reken verder op een gemiddelde prijs die ligt tussen de €30 en €70 per vierkante meter.

Soms kan het goedkoper zijn om voor een renovatie te gaan in plaats van een hele nieuwe tuin. Wil je dus minder geld uitgeven? Dan zul je goed moet kijken naar de mogelijkheden en opties.