We leven al sinds rondom een honderd jaar terug het verleden in, in een ongelofelijke besteding maatschappij. Iedereen heeft het relatief gezien aanzienlijk beter dan dat mensen het vroeger hadden. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Hier in de westerse landen is het wel vanzelfsprekend dat je opgroeit in een huis/appartementen en dat je elke dag goed te eten krijgt en dat je ook bijvoorbeeld nog hobby’s kan hebben. Dit is dus vanzelfsprekend voor velen en dat is een teken van hoe een flink geluk wij allemaal hebben.

Verschillende soorten luxe
We kunnen genieten van allerlei verschillende luxes en het zien als normaal. Dat leidt er daarentegen ook wel toe dat je helemaal niet meer inziet hoe goed jij het nou eigenlijk hebt. Je gaat dingen als vanzelfsprekend zien, terwijl veel van deze helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Als we kijken naar hoe de samenlevingen vroeger waren, of hoe deze in derde wereldlanden zijn, dan ga je toch wat meer nadenken over hoe uitstekend je het hier hebt.  


Hobbies
Vroeger was het nog totaal niet gewoontjes om een hobby te hebben. Dan heb ik het uiteraard wel over meer dan honderd jaar geleden, toen het grootste aandeel aan mensen nog in de arbeidersklasse zaten en dus eigenlijk geen cent te makken hadden. Kinderen groeide op zonder veel/eenige luxe. Een hobby hebben werkte anders. Misschien konden ze toen nog wel met een stokje tegen een hula hoop aanslaan, waardoor die gaat rollen. Maar op een voetbalclub zitten en tegen diverse teams te kunnen spelen, die luxe hadden ze niet.

Bubbelbaden
Tegenwoordig worden dat soort luxes als essentieel gezien. Ze zijn dusdanig geïntegreerd in de samenleving dat ze voor iedereen normaal lijken. Maar dat zijn ze dus eigenlijk niet. Wat is er dan wel echt essentieel? Zou je kunnen zeggen dat een huis dat is? Ik denk van wel, maar zijn er bepaalde dingen in het huis dan ook essentieel? Is het essentieel om een woonkamer te hebben? Of een tuin? Of een opblaas bubbelbad? Nee dat is het niet. Toch hebben veel mensen wel beschikking tot deze genoten. Dat is voor deze mensen heel erg fijn, maar dan moet er nog wel gerealiseerd worden dat het erg speciaal is en niet de norm. Hoe lang je ook al je opblaasbare jacuzzi hebt, dat maakt het nog niet normaal om te hebben. Probeer er altijd even bij stil te staan wat je zelf hebt en wat je echt nodig hebt. Met wat je overhoud moet je erg dankbaar voor zijn.