Droom je al tijden van een sauna in eigen tuin? Dan ben je zeker niet alleen. Steeds meer mensen genieten tegenwoordig van wellnessfaciliteiten in hun eigen tuin. Dit roept ook vragen op. Er komt immers veel bij kijken. Voor welke sauna kies je? Past deze in elke tuin? Moet de tuin hier zelf nog op aangepast worden? Et cetera. Hoog tijd om deze vragen voor eens en voor altijd te beantwoorden. Een sauna in eigen tuin? Hier moet je aan denken!

Kies de sauna die bij jou past

Voordat je je aankoop kunt voltooien, is het eerst belangrijk om de juiste sauna te vinden. Want hoe weet je nou zeker welke sauna het beste bij je past? De meeste mensen hebben wel ervaring met de sauna. Velen komen regelmatig bij publieke sauna’s. Dan heb je vast ook wel een idee van de sauna die jij het fijnst vindt.

Verreweg de meest gekozen optie is toch wel de finse sauna. Dit is tegelijkertijd ook de meest klassieke optie. Dit is de variant waarbij je door middel van kolen de sauna verwarmd. Door water op te gooien, creëer je extra stoom. Een fijne sauna die erg warm kan worden.

Heb je geen idee welke sauna bij jou past? Dan is het goed om eens een echte wellness te bezoeken. Hierbij heb je keuze uit heel veel verschillende soorten sauna’s. Probeer ze allemaal eens uit en ontdek jouw absolute favoriet.

Weet je welk soort sauna het wordt? Dan is het tijd om een lijstje samen te stellen. Voor hoeveel personen moet deze zijn? Welk formaat past überhaupt in de tuin? Wil je extra sauna-accessoires toevoegen? Zet dit allemaal voor jezelf op een rijtje. Op die manier wordt het kopen van de sauna een stuk gemakkelijker omdat de professionals je hierdoor snel kunnen helpen.

Maak een plattegrond

Nu je weet welke sauna het wordt en hoe groot deze zal zijn, is het ook tijd om een plattegrond te maken. Er zal immers veel veranderd moeten worden in de tuin. Er moet allereerst ruimte worden gemaakt voor de sauna, maar wellicht wil je ook de voorzieningen in de tuin veranderen. Hier een nóg prettigere wellness-ervaring van maken. Ook handig om dit eventueel met een hovenier te bespreken. Zij zien dit immers steeds vaker terug in tuinontwerpen en hebben misschien goede ideeën hoe je dit het beste in jouw eigen tuin kunt verwerken.

Nieuwe voorzieningen

Ook is het belangrijk om naar de technische kant te kijken. Denk bijvoorbeeld aan een goede elektriciteitsvoorziening. Wees je ervan bewust dat een sauna flink wat energie verbruikt. Denk toch wel aan 380 Volt in de tuin. Veel mensen hebben een dergelijke elektriciteitsvoorziening niet in de tuin. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Dit kan namelijk relatief eenvoudig aangelegd worden. Dat vraagt wel om de nodige voorbereidingen, dus begin hier op tijd mee.