Een echte zen tuin beleving? Als de zon haar stralen werpt op de kiezels van de zen tuin, voel je de rust en sereniteit die uitgaat van dit bijzondere plekje. De stenen, die zorgvuldig zijn gerangschikt in geometrische patronen, lijken haast te dansen onder het licht. De zen tuin is een plek van meditatie en bezinning. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en je geest tot rust brengen.

Wat is een zen tuin?

Een zen tuin is een Japanse rotstuin: een ondiepe put met zand, stenen, grind en soms gras of andere natuurlijke elementen. Het zand in een zen tuin heeft vaak rimpels en patronen die doen denken aan de beweging van water. Een zen tuin daagt je uit. Het spelen met de kiezels en het aanharken van de patronen zorgt voor een natuurlijk aandrang om in het moment te zijn en je volledig te concentreren op de taak die voor je ligt. Dat is een echte zen tuin beleving

Toch is de zen tuin meer dan alleen een oase van rust. Het is ook een plek van schoonheid en esthetiek. De zorgvuldig gekozen stenen, de vloeiende lijnen en de subtiele contrasten tussen licht en donker creëren een sfeer van ingetogen elegantie. Kortom, de zen tuin is een plek waarin de natuur en de mens elkaar ontmoeten. Een plek waarin je je kunt verliezen in de schoonheid van de eenvoud en je geest tot rust kunt brengen in een wereld die vaak zo gehaast is.

Veel voorkomende elementen

De zen tuin heeft veelvoorkomende elementen die zorgen voor die karakteristieke rustgevende zen tuin beleving. Denk hierbij naast het benoemde zand, grit, stenen en diverse grassoorten aan bijvoorbeeld waterornamenten, pagodes, de typische Japanse waterkant-lantaarns (Rankei’s) en een opvallend element zoals een gong. Er komt in een zen tuin veel groen voor. Geschikte beplanting is onder andere: varens, witte lavendel, waterlelies, macro bonsaiboompjes, witte zonnehoed, de Japanse esdoorn en mos.

Zen tuin met een blik vanuit het stoïcisme

Oorspronkelijk was de zen tuin er niet met als doel een plek van rust te creëren. In eerste instantie was de zen tuin bedoelt als kunstvorm. Toch geeft de zen tuin veel mensen rust en is dit wel degelijk een echte zen tuin beleving. Daarbij helpt de blik vanuit het stoïcisme als je nog meer rust wil.

Het stoïcisme is namelijk een oude filosofie waarin je onder andere leert dat je je richt op waar je zelf invloed op hebt en je je minder laat leiden door externe factoren. Het helpt daarbij om externe factoren niet in te delen in goed of fout. Interessant? Lees dan hier alles over het stoïcisme.