Een groen dak kan je zelf aanleggen de moeilijkheid hiervan ligt aan het soort dak en materiaal. In dit artikel lees je hoe zelf een groen dak aanlegt.

Voorbereiding groen dak

Elk werk begint natuurlijk met voorbereiding. Dat begint met veiligheid. Zorg voor een veilige manier om op het dak te komen en draag schoenen met grip. Als er op hoogte gewerkt wordt zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig. Denkende aan valbescherming en helmen.

Waneer de sedumtrays arriveren zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te lossen. Ten slotte denk eraan om water gereed te hebben. Het beste is als na installatie de plantjes zo snel mogelijk water krijgen.

Het materiaal is gearriveerd

Eenmaal op locatie is het belangrijk dat de plantjes niet uitdrogen. Zet daarom de pellets niet in de zon maar in de schaduw. Bij warm weer is het extra belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt aangelegd.

De vegetatiematten worden geleverd in rollen. Tijdens verplaatsen zorg ervoor dat het uiteinde bovenop ligt. Anders loop je het risico dat tijdens verplaatsen de rol uitrolt.

Aanleggen groen dak

Schoonmaken

Verwijder al het vuil en afval wat op het dak ligt. Dit is gelijk een handig moment om te controleren of het dak waterdicht is. Bij beschadiging is het nodig om er eerst voor te zorgen dat het dak weer waterdicht wordt gemaakt. Doe dit ook voordat je een groen dak bestelt.

Folie tegen wortels

Sommige daken zijn al bestand tegen wortelen en zijn wortelwerend. Is je dak dat niet dan is het verstandig een folie aan te brengen die wortelwerend is. Zorg bij het plaatsen van het folie voor een overlap van 50cm om het hele dak goed te dekken.

Drainage aanleggen

Drainage is voor de afvoer van water. Rol deze haaks uit en vouw het filtervlies over de andere drainagebanen voor overlap. Indien het nodig is om de drainagebaan op maat te snijden doe dit niet op de dakbedekking.

Snij een vierkant uit de drainagebaan bij de hemelwaterafvoer. Plaats hierboven een put, rooster of bladvanger.

Ga je een laag grint aanleggen rondom het groen dak? Plaats dan een scheidingsprofiel tussen het groen dak en het grint 20 a 30 cm van de dakrand.

Substraat

De substraat is de laag die de plantjes voeding geeft. De substraat moet haaks liggen op de drainagebaan. Dit is het moment om te substraat te voorzien van water voordat de mat met planten erbovenop gaat. 

De vegetatiemat

Leg de mat met het uiteinde op de grond  en rol deze voorzichtig uit haaks op de substraat. Vergeet niet te matten met het uiteinde bovenop te dragen. Het is de bedoeling dat de matten goed aansluiten zonder over elkaar te liggen.

Bij hoeken snij de vegetatiemat op maat met een mes of zaag.

Bijna klaar

Nu de mat ligt kan het grind worden aangelegd op dezelfde hoogte als het groen dak. Geef tenslotte het dak nogmaals water totdat de substraat vol is met water.