Recht of gebogen?

Het maken van een nieuwe border is een beetje zoals het opnieuw decoreren van je huis. Het lijkt misschien voor de hand liggend om de borders in je tuin zo aan te brengen dat ze de schutting lijn volgen. Dat accentueert echter de vorm van de tuin en definieert de grenzen, in plaats van een nieuwe rand die je perceel interessanter maakt. Zacht gebogen randen, dieper in de hoeken, verzachten de randen en kunnen de ruimte groter doen lijken. Simpele vegende bochten zijn het beste. Vermijd golvende randen, ze zien er gekunsteld en kieskeurig uit en zijn moeilijk te onderhouden. Rechte randen, die sterke hoeken creëren, kunnen er effectief uitzien, vooral in kleine tuinen als je een meer formeel of eigentijds effect wilt.

Maak de randen breed genoeg

Wat je ook kiest, maak je grenzen breed genoeg. Een smalle rand langs een grens heeft geen zin, tenzij je alleen maar klimplanten wilt kweken. Zelfs dan is het het beste om ze minstens 30 cm van een muur of schutting te planten. Bredere borders zijn gemakkelijker te beheren, omdat ze je planten de ruimte geven om te groeien en je ze niet steeds hoeft terug te knippen om ze in de ruimte te houden. Het is beter om minder plant oppervlakken te hebben, maar ze groter te maken. Een meter breed is eigenlijk een minimum, twee meter beter. Ga gewoon naar buiten en meet de breedte van een enkele struik, rozenstruik of vaste plant en je zult zien hoeveel ruimte er nodig is.

De grasmat verwijderen

Als het gebied van je nieuwe bed of border bedekt is met gras, dan is de eerste klus het verwijderen ervan. In de meeste gevallen kun je dit het beste handmatig doen, in plaats van een onkruidverdelger te gebruiken. Als je het plantgebied hebt afgebakend, snij je eromheen met een scherpe schop, die verticaal enkele centimeters in de grond wordt geduwd. Wees conservatief als je twijfelt over de lijn. Het is gemakkelijk om meer gras weg te halen, maar veel moeilijker om het terug te plaatsen. Verwijder vervolgens stroken gras met de breedte van een schep door eromheen te maaien en de schep eronder net onder het grondoppervlak te laten glijden.

Weg met het onkruid en conditionering van de tuinaarde

Als er meerjarig onkruid is, moet je dit aanpakken voordat je begint met planten. Bindweed, distels, gemalen vlier, brandnetels en ander overblijvend onkruid zullen weer tevoorschijn komen uit de wortels die je tijdens het graven in de grond achterlaat. Als je een lichte, zanderige grond hebt, is het misschien mogelijk om ze voorzichtig uit te graven, maar in de meeste gevallen zal het nodig zijn om een onkruidverdelger te gebruiken. Effectieve herbiciden die overblijvend onkruid bestrijden zonder de grond permanent te beschadigen, werken niet op kale grond. Ze moeten worden toegepast op onkruid in groei. Dit komt neer op het doden van de wortels en zal zelfs houtachtig onkruid doden, maar geen gras. Het kost tijd om te werken en het kan betekenen dat je het planten moet uitstellen. Als de grond schoon is, vork deze dan grondig over tot een diepte die groter is dan de kop van een graaf vork. Misschien geef je er de voorkeur aan om een schop te gebruiken. Als de grond zwaar is, is een bordershop gemakkelijker en lichter in gebruik. Voeg vervolgens veel organisch materiaal toe; dit verbetert de textuur van de grond. Het maakt het cultiveren gemakkelijker en het helpt de wortels van je planten om in de grond te dringen en zich te vestigen. Bodems die rijk zijn aan organisch materiaal zijn beter in het vasthouden aan water en voedingsstoffen, daarom groeien planten succesvoller. En dan nu om te planten. Als je tuinaarde goed is voorbereid, is het tijd om je planten bij elkaar te krijgen. Grote solitaire heesters (vaak in potten van 7,5 of 10 liter) geven een meer direct effect.