Je tuin is veel meer dan alleen maar een buitenplaats. Veel mensen zijn hun eigen tuin extra gaan waarderen toen ze tijdens de pandemie noodgedwongen meer thuis moesten doorbrengen. Als de temperatuur aangenaam is en de zon schijnt uitnodigend, waarom zou je dan binnen blijven? Je tuin mag je gerust zien als een verlengstuk van je woonkamer. Dat houdt in dat je de knusse sfeer waar je zo van houdt, ook naar buiten mag doortrekken. We geven je hier een viertal tips om je tuin gezelliger te maken, maar ook rekening te houden met duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit.

Breng meer groen in je tuin

Tuinen worden steeds groener. Dit is niet alleen een nieuwe trend, maar ook een reactie op de vele berichten die in de media verschenen. Als we allemaal onze tuinen onderhoudsarm maken en zoveel mogelijk betegelen, is er te weinig ruimte voor natuur en de natuurlijke afwatering na een stortbui. En nu we toch meer tijd in de tuin doorbrengen, is het onderhoudsarme karakter ook een stuk minder. Groen is het devies. Groene planten als bodembedekkers, mooie tuinplanten, heesters en eventueel bomen. Heb je ruimte voor een vijver, leg hem dan zeker aan. Deze zomer ga je genieten van wel vijftig tinten groen.

Decoratieve elementen, zoals een led lichtslang buiten

Kijk eens naar een schilderij. Automatisch valt je oog op een aantal elementen die de schilder als letterlijke blikvangers heeft gecreëerd. Dat ga jij ook doen in je tuin. Denk aan beschilderde terracotta potten voor je meest decoratieve tuinplanten. Of wat dat je van een led lichtslang die buiten mag? Met een led lichtslang buiten kun je het looppad in je tuin accentueren, wat wel zo handig is als je ook ‘s avonds veel buiten bent. Met een led lichtslang buiten geef je ook je tuinplanten interessante licht- en schaduweffecten als je ‘s avonds nog even wilt nagenieten in je tuin. Een led lichtslang buiten is te krijgen in een uniforme kleur of met gekleurde ledlampjes. Een led lichtslang buiten met kleureffecten is ook erg geschikt voor een tuinfeest.

Maak je tuin tot een oase

Jij bent niet de enige die je tuin weet te waarderen. Als je niet alle afgevallen takjes of bladeren onmiddellijk verwijdert, zul je steeds meer vogels, vlinders en andere insecten in je tuin aantreffen. Je gaat genieten van zangvogels die in het voorjaar nestmateriaal uit je tuin halen of op zoek gaan naar voedsel, verborgen onder de bladeren. Heb je nog meer oog voor biodiversiteit, schaf dan een insectenhotel aan, of maak er zelf een, van bamboe in diverse doorsnedes, rietstengels of takken met vanbinnen een zachte houtsoort. Brandnetels? Laat er gerust een aantal staan; het zijn de voedselplanten van de Dagpauwoog en de Atalanta, twee van de mooiste vlinders van Nederland.

Een mooie tuinset is onmisbaar

Naast een mooi lichtplan en een decoratieve led lichtslang buiten hoort bij comfort, knusheid en stijl ook een mooie tuinset. Als het koud is, zit je gezellig met je familie en vrienden in je comfortabele zithoek binnen. Breekt de zon door de wolken, dan verplaatst je leven zich naar buiten. Denk aan een tuinsofa en tuinstoelen, maar ook aan een tuintafel en eventuele bijzettafeltjes. Je kunt ze bestellen in verschillende woonstijlen en gemaakt van onderhoudsarme kunststoffen of duurzame en gerecyclede houtsoorten, zoals steigerhout.