De lange, donkere winterperiode is weer achter de rug. De dagen worden weer langer, de buitentemperatuur zit in de lift en de natuur ontwaakt. Dat kan maar één ding betekenen; de lente kondigt zich aan! Ook al kunnen de nachten nog fris zijn en de neerslag met bakken tegelijk uit de lucht komen vallen, voor veel mensen is dit toch de fijnste periode van het jaar. Lekker naar buiten en volop genieten van het zonnetje wanneer het zich laat zien. Het liefst ga je in de tuin zitten op je lekkere loungebank of favoriete tuinstoel om de vogeltjes te horen fluiten en het blad aan bomen en struiken te zien ontluiken. Maar voordat het zover is wordt het tijd om de tuin lente-proof te maken. Want de natuur wacht niet tot het moment wanneer het jou uitkomt. Maar ach, zolang je lekker buiten bezig kunt zijn is dat toch niet zo erg?

Plan van aanpak maken

Om niet met tien dingen tegelijk bezig te zijn waardoor je het overzicht verliest, is het handig om een plan van aanpak te maken. Wat is het meest belangrijke dat er eerst in de tuin moet gebeuren? Vaak is dat een radicale snoeibeurt van bomen en struiken. Zorg dat snoeimateriaal scherp en schoon is. Houd er rekening mee dat het meeste groen gevoelig is voor verbranding, ook al heeft de zon nog niet zoveel kracht. Kies voor het snoeien dan ook een bewolkte, niet al te warme dag uit. Wordt er in jouw omgeving een paasvuur georganiseerd? Vaak kun je snoeiafval zoals takken daar naartoe brengen. Naast het snoeien kan het gras weer een eerste maaibeurt gebruiken, onkruid gewied worden en alle afgevallen blad opgeruimd worden.

Groene aanslag verwijderen

Nu is de bestrating aan een schoonmaakbeurt toe. Dit kan met de krachtige waterstralen van een hogedrukreiniger. Pas wel op voor het voegwerk tussen de tegels en stenen. Door de kracht van het water spoel je dit namelijk makkelijk weg. Beter is om een beproefde methode zoals een mengsel van soda, groene zeep en heet water te gebruiken. Wanneer het wordt toegepast in de juiste hoeveelheden is dit niet schadelijk voor het milieu. Giet het mengsel over de bestrating en borstel het in met een harde bezem. Dit moet even inwerken. Dat geeft jou de tijd om even te ontspannen, met een leuk spelletje bijvoorbeeld. Laat frisbees bedrukken en maak er met de hele buurt een wedstrijdje van. De verliezer trakteert aan het eind van de dag op een buurtborrel.

Bescherming tegen de lentezon

Wanneer de frisbeewedstrijd afgelopen is spoel je de bestrating schoon met koud water. Ook deze klus is weer geklaard en de tuin geheel lente-proof. Bij zo’n hele dag buiten in de zon is bescherming heel belangrijk. Niet alleen je huid kan snel verbranden, ook je ogen hebben aandacht nodig. Draag daarom een zonnebril ter bescherming. Wil je een gul gebaar maken? Laat dan zonnebrillen bedrukken en deel ze uit aan de buurtbewoners.