Veel mensen die gaan verhuizen en in een huis komen, beginnen eerst met de binnenkant van een huis. Het naar wens veranderen van de tuin komt soms niet eens meer aan bod. Het komt ook voor dat je na zoveel jaar bent uitgekeken op de tuin. Het punt is echter dat je soms vanuit wat er in de tuin staat, niet meer goed kunt bedenken hoe je het anders wil. Toch wil dat niet zeggen dat een tuin compleet op de schop moet. Hier lees je hoe je bestaande tuin makkelijk veranderd.

tuinaanleg

Wat wil je doen?

Een goede vraag om mee te beginnen is: wat wil je doen in de tuin? Het kan zijn dat de tuin nooit heeft voldaan aan de wensen of dat je wensen voor de tuin zijn veranderd, maar je tuin – nog – niet. Om tot een goed idee te komen, is de eerste stap om jezelf de vraag te stellen wat je in de tuin wil doen.

Wil je een kleine moestuin onderhouden, gezellig op een terras zitten, kunnen bbq-en, de fietsen kunnen bergen, een plek waar de kinderen kunnen spelen, etc.

Ontwerp

Pas als je bovenstaande helder hebt, kun je beginnen met het ontwerp. Ontwerpen kan gewoon met potlood en papier, maar er zijn op het internet ook diverse programma’s om je tuin te ontwerpen. Daarbij zou je kunnen werken met een ontwerp waarin onderdelen van de tuin die nog in een behoefte voorzien, zijn blijven staan.

Bij het ontwerp is het van belang dat je rekening houdt met de seizoenen. Een tuin met bijvoorbeeld alleen maar niet winterharde planten die in de zomer bloeien, is wellicht in de winter enorm kaal. Verder let je op de verschillende hoogtes van de planten en of de planten het liefst in de zon, halfschaduw of juist een schaduwrijke plek staan. Zo heb je het hele jaar plezier van je tuin.

tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinaanleg is het fysiek actieve onderdeel van het geheel. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Net zoals men dat regelmatig doet voor het maken van het ontwerp van een tuin. Bij de tuinaanleg is het belangrijk dat je dit op het juiste moment doet. Veelal is dit in de herfst, maar in de lente is ook goed mogelijk.

In de winter is de grond te hard. Als je goed op de beplanting let, is een tuin aanleggen in de zomer mogelijk, maar nog steeds geen aanrader. Doe je dat toch? Let dan extra goed dat de planten voldoende water krijgen en niet verbrand raken in de volle zon.