De plek waar je leeft weerspiegelt hoe jij je in je hoofd voelt. Een georganiseerd huis zorgt er dus ook voor dat je mentaal wat meer georganiseerd bent. Zorg daarom voor structuur in je huis en vermijd chaos, lees hier meer over hoe je dit kunt doen.

Schoonmaken in huis

Om ervoor te zorgen dat je huis netjes blijft is het handig om schoonmaaktips te lezen. Het schoonmaken van je hele huis kan soms nog eens wat tijd kosten, daarom kun je het ook in etappes doen. Zorg er in ieder geval voor dat je elke week het toilet schoonmaakt, of vaker als je met veel mensen woont. Daarnaast is opruimen, stofzuigen, dweilen en afstoffen ook raadzaam om je huis op orde te houden. Stof kan er namelijk voor zorgen dat je niest of hoest. Maak ook regelmatig je hele badkamer en keuken schoon zodat alles fris blijft.

Tuin onderhouden

Het onderhouden van je tuin kan makkelijk zijn als je maar een kleine tuin hebt. Mocht je beschikken over een grote tuin dan zul je hier wel wat tijd in moeten steken om het netjes te houden. Regelmatig het gras maaien is een onderdeel van tijd slurpende klusjes in je tuin. Daarom kiezen veel mensen voor tegels of gras. Maar je kunt natuurlijk ook een robot grasmaaier inschakelen zodat jij gewoon andere taken kan verrichten. Op droge dagen is het handig om je tuin te sproeien zodat het groen genoeg water krijgt. Bij tegels is het soms nodig om onkruid te verwijderen dat hier tussen groeit, dit kun je doen met een brander of schraap het weg met een mesje.

Opbergen

Het netjes opbergen van je spullen kan een hoop structuur brengen. Als al je spullen altijd alleen maar los liggen ziet het er vaak niet netjes uit. Tegenwoordig zijn er allerlei opbergsystemen beschikbaar die het gemakkelijk maken om je spullen bijna onzichtbaar te maken. Heb je een open kast waar je allemaal losse spullen in hebt staan? Dan kun je er ook voor kiezen om je spullen op te bergen in boxen, zodat je er en deksel op kunt doen en alles staat opgesloten. Zo zie je de spullen niet en zijn ze ook nog eens makkelijk te pakken, als je ze nodig hebt.

Interieur

Niet alleen schoonmaken en opruimen zorgt voor rust. Maar het uiterlijk van je interieur is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je met een ontspannen gevoel kan zitten. Zo heeft bijvoorbeeld de kleur van je muur al veel invloed op je stemming. Geel is bijvoorbeeld een hele vrolijke kleur, maar teveel hiervan kan angst oproepen. Kies dan beter voor gele accenten, zodat je alsnog van de kleur kan genieten. Ook is het belangrijk om je huis niet vol te proppen met te veel spullen, hoe minder meubels je hebt hoe rustiger het er vaak uitziet. Kies zorgvuldig de kleuren van je meubilair en probeer van te voren een kleurenpalet uit te kiezen zodat je zeker weet dat alles bij elkaar past.