Als het erop neerkomt om bedreigingen te herkennen voor al het houtwerk in en rondom het huis, is het de houtworm wel waar men het meest naar zit uit te kijken. Het gaat namelijk om de grote schade die het allemaal kan uitrichten en die menig pandeigenaar met de handen in het haar heeft laten zitten. Deze op het oog onschuldig lijkende wezens, kunnen zich collectief binnen een korte tijd verspreiden waarbij hun bewegingen vooral in de avonduren te merken zijn. Met wat geduld, kan men zelfs hun knagende geluiden waarnemen en valt er geen moment te verliezen om het probleem aan te pakken.

Waar komen ze namelijk vandaan?

Van de ene op de andere dag zullen zich geen houtwormen gaan vestigen wanneer er geen sprake is van een “bron” in de omgeving. Zo kunnen zij zich bevinden in een nabijgelegen pand of zelfs een bosschage. Planken die op elkaar gestapeld zijn of een oude schuur, zijn ook plekken waar zij zich het liefst vestigen en zullen zij na verloop van tijd op zoek gaan naar een groter verblijf of meer voedsel. Belangrijk is het ook, om gelijk te vermelden dat altijd voorzichtigheid betracht moet worden bij het binnenbrengen van houtmateriaal. Dat kan om bouwmaterialen gaan, maar ook meubels. Let op de kenmerken die de aanwezigheid van deze wormen in het hout zullen verraden. Gelijk in het oog springend, zijn de gaten die zich zullen bevinden aan de buitenzijde en die niet alleen gebruikt worden als in- en uitgang van de worm, maar ook om het geknaagd hout, naar buiten te duwen. Lang niet alles wordt namelijk opgegeten en wordt de rest naar buiten geduwd om plaats te kunnen maken voor nieuwe gangen.

Lang niet altijd is de worm zelf te zien

Dat is nu juist het gevaarlijke van houtwormen en heeft dit al meermalen ervoor gezorgd, dat er niet tijdig ingegrepen kon worden. De aanwezigheid van zo een houtworm, wordt echter altijd wel verraden door de gaatjes die zichtbaar zijn in het houtwerk en de afvalresten die zij overal achterlaten. Het is goed om dus regelmatig een kijkje te nemen achter kasten of een ronde om het huis te maken. Vergeet ook niet de zolder te bekijken. De aanwezigheid van kevers, kan ook duiden op houtwormen, omdat de larven zich te goed zullen doen aan het hout. Het zijn immers de eieren gelegd door de kevers die zich ontpoppen tot larven en is het altijd uitkijken naar de houtworm- of spinthoutkever. Deze vinden altijd wel een plek om hun eitjes te leggen en kunnen de larven na het uitkomen ettelijke jaren nodig hebben om zich tot een kever te vormen. Binnen die periode doet de larf zich te goed aan het hout en zal een flink aantal gangen maken. Zo kan de verspreiding zich over het heel pand plaatsvinden, tot zelfs de houten vloeren. Aan de grootte van de gaten en het houtafval dat eruit komt, kan een expert gelijk zien om wat voor soort larve het gaat en is deze kennis onmisbaar bij het bestrijden.

Het gaat bij houtworm herkennen om het vinden van hun typische gangen en erbijhorende uitgangen in het hout. Het fijn houtafval die door de openingen naar buiten wordt geduwd, geeft ook hun actieve aanwezigheid aan en kan aan de hand van dit afval en de openingen in het hout, bepaald worden om wat voor een soort houtkever het precies gaat. Dat is vaak gewoon het werk van de bestrijder die erbij gehaald dient te worden om snel de larven te stoppen in hun destructief pad. Het belangrijkst blijft het namelijk, om er snel bij te zijn om de eerste tekenen van hun aanwezigheid te herkennen omdat de schade anders niet te overzien zal zijn.