Hoe heerlijk klinkt dat, je eigen tuin zó inrichten met planten dat je altijd een vers boeket in huis hebt? Uit eigen tuin! En hoe leuk is het onderhoud van je tuin. In je border al die gekleurde bloemen en planten tot groei zien komen. Het is niet moeilijk om een eigen pluktuin te maken. Als je start met makkelijke planten, zul je al snel plezier van je eigen pluktuin hebben. Hierbij wat planteninspiratie voor de start.

Kies makkelijke planten die eenvoudig kiemen en groeien

Een eigen pluktuin start met geschikte grond. Je kunt hiervoor bij het tuincentra diverse soorten tuinmest kopen, om de grond zo te verrijken en in topconditie te brengen. Als je start met de pluktuin zijn planten als de klaproos, zinnia, salvia en goudsbloem zeer geschikt.

Deze planten ontkiemen snel én leveren een goede plukoogst op. Eenmaal bezig kun je de planten voor in de tuin steeds meer uitbreiden. Voeg kruiden toe! Koriander of pepermunt hebben mooie speelse vormen in de takken. Ook ruiken ze heerlijk!

Pluk lekker veel

Dat klinkt misschien gek, maar als je tussentijds veel plukt, stimuleer je de plant. Zo maakt deze weer nieuwe knoppen en dus bloemen aan. Haal de uitgebloeide knoppen weg, zodat de plant alle energie kan stoppen in het bloeien. Geen ruimte genoeg? Poot dan planten over. Dit geeft meteen een gevarieerd beeld in je tuin.

Laat je eens lekker verrassen met deze planten

Wil je geen strakke border? Als je van verrassingen houdt, dan zijn planten als de zinnia en IJslandse papavers een lust voor het oog. De zinnia is een hoogzomerbloem. Deze is er in verschillende kleurcombinatie die je blijven verrassen. De IJslandse papaver is ook wel bekend als de papaver nudicaule. Iedere bloem is weer anders.

Vang zaad van de uitgebloeide bloemen op

Het loont absoluut als je zaad van uitgebloeide bloemen opvangt. Deze kun je dan gebruiken voor het jaar erop. Zo kweek je nieuwe planten op van dit zaad. Een mooie manier om slim gebruik te maken van de natuur!

Zaai de planten in de juiste periode

Planten willen groeien als ze voldoende water, zonlicht, warmte en goede grond hebben. Als je te vroeg start het zaaien of planten gaat zetten, heb je kans dat ze het toch niet optimaal gaan doen. Geduld is een schone zaak. Anders is een kweekkas of daglichtlamp een helpende oplossing.

Welke planten vind jij goed in een pluktuin passen?