Je tuin klaarmaken voor de winter

Het wordt weer langzaam kouder buiten, de zomer hebben we gehad. Er is nog sprake van een beetje nazomerweer, maar niet lang meer. Om volgend jaar weer optimaal te genieten van je tuin is het dan ook belangrijk om je tuin winterklaar te gaan maken. Waarom? Dat is simpel. Zo zorg je enerzijds dat de tuin de winter overleeft en anderzijds dat de groei in het voorjaar weer bevorderd wordt. Toch is het geen must, maar het wordt zeker wel aangeraden.

Wanneer?

Maar wanneer ga je dan precies je tuin winterklaar maken? De meest ideale maand hiervoor is oktober. Als je in oktober start met het winterklaar maken van je tuin dan heb je eventueel nog wat uitloop naar november. Vaak is de temperatuur nog geschikt om in deze maanden buiten te werken en is er nog geen sprake van vorst. De ideale temperatuur voor het winterklaar maken van je tuin? Dat is tussen de vijf en de tien graden. Is het in oktober nog warmer? Dan kun je het beste nog even wachten tot de temperatuur is gedaald. Als de temperatuur tussen de vijf en de tien graden is dan groeien de bloemen en het gras namelijk bijna niet meer.

Hoe begin je?

Vervolgens als het koud genoeg is ga je dus beginnen met het winterklaar maken van je tuin. Een aantal zaken mag je zeker niet vergeten, dus hier op een rijtje wat je zeker moet doen. Het is misschien een idee om een grondafval container te laten komen. In een grondafval container mogen resten van je tuin, want als je de hele tuin gaat doen heb je je normale container snel vol. Het is makkelijk, want je afval gooi je in de container die later weer wordt opgehaald. Scheelt je later weer ritjes naar het stort.

Wat mag je niet vergeten? Het snoeien van uitgebloeide planten mag je zeker niet vergeten. Knip ook alle hagen een laatste keer strak voor de winter.

Bescherm alle planten die vorstgevoelig zijn en hark de bladeren van het gazon.

Maai het gras de laatste keer en sluit de buitenkraan af. Verwijder ook alle dode planten en bladeren in de hele tuin. Planten verplaatsen? Ook dat kun je nu prima doen.

Wintertuin

Toch nog wat leven in je tuin in de winter? Dan is het een tip om vogelhuisjes in je tuin te plaatsen. Vogels zoeken in de winter namelijk al snel een warm en veilig plekje op. Door vogelhuisjes te plaatsen help je de vogels en heb jij ook nog iets om naar te kijken. Je kan er ook voor kiezen om winterplantjes te planten. Denk hierbij aan hedera, skimma, laurierkers en buxus.