Een sierlijke tuin maken

Omdat een tuin een visitekaartje is voor het huis waarin je woont, is het belangrijk dat hij niet alleen mooi, maar ook uitnodigend is. Wil je een nieuwe tuin aanleggen of een bestaande tuin verbeteren, dan is het belangrijk dat je daarvoor een doordacht plan gebruikt. In principe kun je dat allemaal zelf doen, als je maar een goede opzet van je tuin hebt.

Omdat je vaak niet weet hoe je dat allemaal moet aanpakken, is het verstandig om het plan te laten maken door een tuinarchitect. Laat je het plan maken, dan zul je vooraf een uitvoerig gesprek moeten hebben met de tuinarchitect waarin je kunt aangeven wat je minimaal in de tuin verwerkt wil hebben. Is de tuin groot genoeg, dan zou je daarin een lounge hoek willen hebben waarin je onder een afdak de lounge stoelen kunt plaatsen bij een tuinhuisje. Ook de aanleg van een kleine vijver wil je graag hebben. Daarbij wil je in de tuin natuurstenen, kleiproducten, gietijzer en bamboe verwerkt zien.

Een onderhoudsvrije tuin

Omdat de meeste tegenwoordig willen genieten van de tuin die ze hebben, willen ze er een hebben die praktisch onderhoudsvrij is. Daarvoor zal de tuinarchitect veel met tegels werken waarop voldoende plaats is voor sierlijke potten van gietijzer en kleiproducten. Het bamboe kan volledig tot zijn recht komen bij de vijver die in de tuin moet worden opgenomen. Er zijn verschillende soorten.

Afhankelijk van de grootte van de vijver kun je het soort uitkiezen. Bamboe heeft weinig onderhoud nodig, daarom zijn bamboe artikelen ook zo populair op dit moment. Langs de randen kunnen borders gemaakt worden waarin onderhoudsvrije bloeiende planten opgenomen worden. Natuurlijk is er altijd wel wat onderhoud in een tuin, maar dat kun je tot een minimum beperken, zodat je na het werken lekker kun genieten in de loungehoek.

Het aanleggen van de tuin

Wanneer je een plan hebt laten maken, kun je de tuin zelf aanleggen, maar het is verstandiger om dat werk te laten doen door een goede hovenier. Hij weet precies de volgorde om er een sierlijke tuin van de te maken. Hij zal ook met je  overleggen welke planten er gebruikt kunnen worden. Wanneer je gietijzeren potten en  potten van klei aanschaft, zal hij ook deze van onderhoudsvrije planten voorzien die tijdens de zomermaanden lang bloeien. Je hoeft natuurlijk niet alle werkzaamheden uit handen te geven.

Alles wat je zelf kunt en wil doen is verstandig, omdat dat behoorlijk bespaart in de kosten. Laat vooraf altijd eerst goede offertes maken. Doe dat door verschillende hoveniers te benaderen. Wanneer je de offertes binnen hebt, zie je dat er grote prijsverschillen zijn. Neem niet  de goedkoopste hovenier, maar neem die, waarin je een goed vertrouwen hebt. Zo krijg je een sierlijke tuin waarvan je heerlijk tijdens de zomermaanden kunt genieten.