Heb je ruimte in de tuin? Dan zijn kippen een ware toevoeging voor je tuin! Kippen zijn gemakkelijk te onderhouden en geven je dagelijks verse eieren. Daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend grappig om te zien en gezellig om erbij te hebben. In deze blog gaan we je vertellen wat kippen nodig hebben en waarom ze zo’n toevoeging zijn aan je tuin.

Kippen hebben niet veel ruimte nodig

Je moet altijd minimaal 3 kippen nemen, dit heet een toompje. Kippen zijn graag gezellig samen en daarom is het niet aangeraden om minder dan 3 kippen te nemen. Die drie kippen hebben echter niet veel ruimte nodig.

Een hok van 1 meter x 1 meter zal groot genoeg zijn voor 4 kippen. In dit hok moet een stok aanwezig zijn waar de kippen op kunnen slapen en een plek met hooi waar ze op kunnen broeden. Voor de bodembedekking kun je houtsnippers of zaagsel gebruiken.

Naast een hok hebben kippen ook ruimte nodig om te scharrelen. Dit hoeft echter niet heel groot te zijn voor een toompje kippen. Een ren van 3 meter zal voldoende zijn.

Kippen zijn de hele dag aan het scharrelen naar eten, zorg dus dat er voldoende eten aanwezig is en strooi regelmatig wat voer door de ren, dit zal verveling tegengaan. Je kunt ook extra meelwormen kopen, vooral in de winter als ze de extra eiwitten goed kunnen gebruiken.

Waarom zijn kippen zo’n goede toevoeging voor de tuin?

Kippen zijn compostfabrieken

Als jij groene vingers hebt dan weet je dat compost zwart goud is voor iedere tuinder. Kippen eten vrijwel alles en wat ze niet mogen eten (zoals aardappelschillen) eten ze niet en laten ze gewoon liggen. Als je al eens een kip gezien hebt dan weet je dat kippen de hele dag met hun nagels op de grond krabben, eten zoeken en poepen.

Dat krabben zorgt er voor dat ze alles vermalen wat er op de grond ligt, ook de dingen die ze niet eten. Als je ervoor kiest om een houtsnipper op de bodem te leggen die de bodem niet verzuurt, dan kun je deze bodem na een jaar helemaal uitscheppen en je zult geweldig compost hebben.

Dit komt omdat de kippen een heel jaar alle voedingsstoffen op de bodem hebben ingenomen, uitgepoept of in gemasseerd.

Daarnaast zal je ook geen stinkende groencontainers hebben of overvolle groen containers, want ook je tuinafval en gemaaid gras etc. kan allemaal in de kippenren. Je zult zien dat ze heel snel korte metten maken met al dat afval.

 Bekijk ook Hoe kippen je tuin verrijken