Kunstgras en huisdieren: goede combinatie of niet?

Kunstgras heeft veel voordelen. Naast het feit dat het onderhoudsvriendelijk is, maakt het je tuin ook nog eens fraai. Maar gaat kunstgras eigenlijk wel goed samen als je een hond hebt? Een groot misverstand is dat huisdieren echt gras prefereren, maar niets is minder waar! Katten, honden en andere dieren vinden kunstgras namelijk net zo leuk en dat laten ze vaak merken ook. Ze spelen en rollen er op los! Een hond en een kunstgras gazon gaan dus prima samen.

Zacht en hygiënisch

Huisdieren merken het verschil tussen echt gras en kunstgras vaak niet. Zolang het zacht aanvoelt, zijn ze meestal al tevreden. Er bestaan verschillende typen kunstgras en sommige soorten zijn zachter dan de andere. Daarnaast heeft kunstgras ook als voordeel dat er niet snel modder op komt. Dit is natuurlijk wel zo fijn, omdat je dan minder vaak hoeft schoon te maken in huis!

Geen kuilen meer

Honden hebben van nature weleens de neiging om in gras te graven. Ze worden daar erg fanatiek in en voor je het weet, heb je een heel gat in het gras en is je gazon verpest! Dit probleem is er niet als je kunstgras hebt, want dan komen huisdieren er snel genoeg achter dat een gat graven niet mogelijk is. Zeker niet als het kunstgras op beton of een terras ligt.

Ongelukjes in de tuin

Een hond laat je natuurlijk liever buiten de tuin uit, maar soms gebeurt er een ongelukje in de tuin. Dit is helemaal geen probleem als je kunstgras hebt, want dan loopt de urine gewoon door het gras heen naar de onderkant. Je hoeft dan alleen de restanten weg te spoelen met een beetje water en eventueel een sopje, waarna het gras weer lekker fris is. Er zijn zelfs speciale neutraliserende korrels te koop die nare geurtjes kunnen opnemen. Deze strooi je door het kunstgras heen en nemen de geur van ammoniak op. Goede kwaliteit kunstgras zal ook niet verkleuren door urine. Na het doorspoelen en schoonmaken kun je dus weer gerust op het gras gaan liggen!

Kunstgras is huisdiervriendelijk!

Aangezien er veel verschillende soorten kunstgras bestaan, kun je het beste een type kiezen dat speciaal bedoeld is voor huisdieren. Ook de manier waarop je kunstgras legt, is heel belangrijk. Zo moet je ervoor zorgen dat de naden netjes op elkaar aansluiten, zodat huisdieren niet met hun pootjes of nagels aan de randjes kunnen trekken en de boel beschadigen. Vooral jonge honden zien een zichtbare naad soms als speelgoed en dan loop je kans dat ze eraan gaan kluiven of trekken. Neem dus de tijd om het kunstgras netjes aan te leggen of schakel een professional in die deze klus voor je klaart.

Concluderend kunnen we dus stellen dat huisdieren en kunstgras prima te combineren zijn. De meeste huisdieren spelen net zo fijn op een stukje kunstgras en merken vaak het verschil niet eens met echt gras. Daarnaast is het voor het baasje natuurlijk ook fijn dat kunstgras onderhoudsarm is, want dat scheelt veel tijd. Je hoeft namelijk nooit meer te maaien, sproeien of randjes bij te snoeien. De overgebleven tijd kun je mooi aan je huisdier besteden!

Meer lezen: