Toen wij ons huis kochten, waren we blij dat de achtertuin een grote vlakte met gras was. Toen kwam kunstgras nog helemaal niet in me op. Ik zag het in gedachten al voor me: Een partijtje voetbal spelen, een mooie border met bloemen erlangs en een terras. Zo gepiept toch? Het fijne aan onze achtertuin was dat het gras er dus al lag. We hoefden niet in het voorjaar te gaan zaaien en dan water geven en wachten tot het gras is gegroeid. En dan mag je er wekenlang niet op lopen. Maar wat ons te wachten stond wisten wij toen niet.

Gele plekken
In het vroege voorjaar begonnen er gele plekken te verschijnen in het gras. Ik heb nog steeds geen idee waarom. Toen heb ik bij het tuincentrum geïnformeerd en toen gaven ze me spul mee waarmee ik de gele plekken kon verhelpen. Ik moest ook de plekken bemesten met speciaal spul en het gras opnieuw inzaaien.

Onkruid
Dat was een heel karwei, maar ik heb het gedaan, want ik vind een mooi groen en gezond gazon fijn om naar te kijken. Vol verwachting heb ik de weken daarna keurig mijn gras water gegeven en iedere dag naar mijn gras gekeken. En wat denk je? Niets! De gele plekken bleven geel en ik was terug bij af. Maar dat was niet het enige. Er hadden zich overal onkruid plantjes tussen het gras gevestigd.

Wieden
Omdat ik niet weer allerlei spul op mijn gazon wilde spuiten, heb ik toen maar besloten om het onkruid er zelf uit te snijden. Gewoon, met een keukenmesje diep de wortels proberen er uit te trekken. Lekker karweitje hoor, op m’n knieën een hele middag bezig en het onkruid was nog niet eens helemaal weg!

Kunstgras?
Je zult begrijpen dat ik er steeds meer genoeg van had, al het gedoe met onze tuin. Een nieuw huis levert op zich al werk genoeg op, en ik wil alleen maar mooi gras in mijn tuin. Dat was blijkbaar teveel gevraagd. Een vriend wees mij toen op kunstgras kopen. Ik wist niet beter dan dat kunstgras een soort groene vloerbedekking was op balkonnetjes, maar dat had ik mis.

Geen water nodig
Kunstgras is er in veel soorten en kwaliteiten. De aanschaf van kan wel in de papieren lopen als je voor mooie kwaliteit gaat, maar dan koop je wel iets voor tenminste 15 jaar. Kunstgras is tegenwoordig niet meer van echt gras te onderscheiden. Er worden meerdere kleuren en lengtes in kunstgras verwerkt, net als bij echt gras. We zijn toen gaan kijken naar wat wij het mooiste kunstgras vonden dat we konden vinden. Ik was wel klaar met het gehannes over mijn echte gras. Ik wil een gazon dat geen water hoeft te hebben en altijd mooi is.

Achteraf ben ik superblij dat we voor kunstgras zijn gegaan. Bij ons is het gras echt groener dan bij de buren. Kunstgras is niet goedkoop, maar het is echt ongelofelijk mooi geworden!

Meer lezen: