De markt voor robotmaaiers is de laatste jaren booming. Deze ijverige tuinhulpen worden steeds populairder onder tuinliefhebbers, en dit is terecht. In vergelijking met andere grasmaaiers hebben robots een hele reeks voordelen. Gazononderhoud is nu kinderspel geworden. Steeds meer huishoudens schaffen een robotmaaier aan bij een ervaren winkel als Kees van der Spek. Dat komt niet alleen door de liefde voor slimme techniek, maar ook door de vele voordelen die een robotmaaier heeft vergeleken met andere typen grasmaaiers. Gazononderhoud gaat als het ware vanzelf, de kwaliteit van het gazon gaat continu omhoog en de apparaten vragen ook nog eens weinig onderhoud.

Je hoort hem niet, terwijl hij hard werkt

De robotmaaier is een harde werker, die zonder pauze urenlang je gazon maait. Zelf hoef je hier overigens niets voor te doen. Relax met een lekker drankje in de tuin en kijk hoe de robotmaaier het gazon voor je maait. Traditionele grasmaaiers behoren beslist tot de apparaten die een hele buurt kunnen irriteren. Met een geluidsniveau tussen 80 en 90 dB zijn de mogelijke bedrijfstijden beperkt om de lokale geluidsregels niet te overtreden. Bij een robotmaaier is de situatie heel anders. De stilste modellen produceren minder dan 60 dB en zijn op enkele meters afstand nauwelijks te horen. Hierdoor maai je ook in de avonduren of de weekenden gewoon het gazon. 

Zonder veel moeite eenvoudig te bedienen

Een robotmaaier hoeft maar één keer te worden geïnstalleerd voordat je hem gebruikt. Als de begrenzingsdraad eenmaal is gelegd, hoef je alleen nog maar de gewenste maaihoogte en maaitijden in te stellen. Dit maakt een robotmaaier kopen een nog beter idee. Met een touchscreen op het apparaat of met een app die via Bluetooth verbinding maakt met de robot, is dit binnen enkele minuten geregeld. Het instellen van de maaitijden biedt maximale flexibiliteit. Je robotmaaier kan bijvoorbeeld ‘s ochtends zijn werk doen terwijl je zelf aan het werk bent. Dan kun je na het werk in alle rust genieten van je perfect verzorgde gazon. Dankzij de praktische koppeling via een app is het zelfs mogelijk om de maaitijden later te veranderen als er bezoek komt of een plotselinge regenwolk opduikt.

Geniet van het perfecte gazon

Robotmaaiers staan ​​bekend om hun nauwkeurige snede. De messen van de apparaten snijden de steel uiteinden netjes af, terwijl de meeste klassieke grasmaaiers de neiging hebben om ze met hun messen af ​​te slaan. Dit maakt de snede strak, doordat de grassprieten niet rafelen of bruine punten vormen. Een ander voordeel is een robot model met een pendel geveerd maaidek. Het speciale maaidek volgt de contouren van de grond, zelfs als deze hobbelig of onvolmaakt is, en zorgt altijd voor een perfecte maaibeurt. 

Vergeleken met klassieke handgrasmaaiers, waarbij soms filters moeten worden vervangen en olie moet worden bijgevuld, is het onderhoud van robotmaaiers erg laag. Afgezien van de regelmatige reiniging, die gewoon nodig is voor elk type grasmaaier, is het enige onderhoud het zo nu en dan vervangen van de messen. Bij de meeste modellen is dit een keer per jaar.