Ben je van plan om naar het tuincentrum of naar een kweker te gaan om planten te kopen? Lees dan eerst onze handige tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van de juiste planten.

Doorgaans rijden mensen linea recta naar het tuincentrum om grote hoeveelheden tuinplanten te kopen. Echter, dit raden wij niet aan. Dit is niet goed voor de gezondheid van de tuinplanten en hiermee loop je het risico dat de planten het niet overleven. Resultaat, je rijdt het jaar erop weer naar het tuincentrum om veel geld uit te geven om te kunnen genieten van je droomtuin.

Om dit te voorkomen bieden wij je een aantal tips waarmee jij een duurzame droomtuin realiseert.

Tip 1: creëer vooraf een goed doordacht plan

Is je bestaande tuin aan vernieuwing toe? Of ga je een compleet nieuwe tuin inrichten? In dat laatste geval doe je er goed aan om niet te bezuinigen op een goed doordacht tuinontwerp met beplantingsplan. Een goede tuinarchitect denkt namelijk over een aantal belangrijke zaken na, zoals: de zonnestand in je tuin, de bodem van de tuin en over je persoonlijke tuinwensen. Ook denkt een tuinontwerper na over de volgende vragen:

  • Welke tuinplanten passen bij elkaar?
  • Welke zon- en schaduwplanten zijn geschikt op welke positie?
  • Hoe hoog worden de verschillende planten, struiken en bomen?

Tot slot houdt een tuinarchitect rekening met de afwisseling in bloeiperiode. Zo is er altijd leven in je tuin! Wil je zelf een beplantingsplan maken? Op Yarinde.nl vind je een uitgebreid stappenplan voor het maken van een beplantingsplan.

Tip 2: bestel de planten op het juiste moment

Borderplanten, haagplanten en klimplanten kun je niet op elk moment van het jaar planten. Denk daarom goed na over het moment van het bestellen. Het beste kun je de planten in het voorjaar (rond april) en het najaar (rond september) bestellen en planten. Tijdens het voorjaar is het wel van belang dat de nachtvorst voorbij is. Zoals we al aangaven is het van belang dat je, voordat je de planten besteld, een goed beplantingsplan opstelt. Zo hoef je naderhand geen extra planten bij te bestellen, dit zorgt alleen maar voor extra bezorgkosten. Onderzoek in je plan ook goed welke soort in het voorjaar en in het najaar geplant moeten worden. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar wat je precies koopt. Wat is de potgrootte (sommige planten worden met blote wortel geleverd), stamdikte en leeftijd van de planten? Kleine planten en heesters staan vaak minder goed dan wanneer ze minimaal 3 tot 4 jaar oud zijn.

Tip 3: behandel je planten als sieraden

Goed onderhoud is belangrijk voor het leven in je tuin, behandel je tuin daarom met genoeg liefde en aandacht. Iedere plant heeft zijn eigen handleiding, dus verdiep je per plant in de onderhoud die het nodig heeft. Voor informatie kun je kijken op Yarinde.nl. Hier vind je meer dan 3000 tuinplanten, struiken en siergrassen met vergaande informatie. Onthoud goed wat voor soort planten je hebt gekocht, zodat je weet waar je naar moet zoeken.

Veel tuinierplezier!