Een vloer vervaardigd van parkethout, is wel eentje die er altijd prachtig eruitziet en geeft het altijd een apart tintje aan elk interieur. Vervaardigd uit duurzaam hout, gaat het echter wel om een vloer die om het nodig onderhoudt vraagt. Dat zorgt er niet alleen voor dat de vloer er weer keurig uit zal zien, maar gaat die zo ook langer mee. De aanleg van een parketvloer is nu eenmaal een prijzige aangelegenheid en kan bij het juist onderhoud, die wel generaties lang meegaan.

Eerst worden alle beschadigingen verwijdert

Door de jaren heen, zal de vloer zeker beschadigingen vertonen en kunnen die uiteenlopend van aard zijn. Naast de normale slijtage op de gedeeltes waar er het meest op wordt gelopen, zijn er ook plekken waar bijvoorbeeld voorwerpen hard op zijn gevallen of waar er sprake is van inwerking van stoffen zoals chemicaliën.  In de meeste gevallen zal de schade gelukkig wel verholpen kunnen worden en zal de vloer na het hebben ondergaan van de nodige behandelingen, er weer piekfijn eruit zien. Ook putjes en deukjes ontstaan door bijvoorbeeld poten van meubilair, kunnen met zorgvuldig schuren verwijderd worden waarbij in extreme gevallen wel het advies gegeven wordt om het zwaarst beschadigde deel te laten vervangen. Zo is men ervan verzekerd, dat het eindresultaat naar alle tevredenheid zal zijn en ook nog lang zichtbaar zal zijn.

Na het schuren komt de finale afwerking

Zoals als eerder aangehaald, is het schuren van de vloer slechts de eerste stap voor het herstel van de vloer en moet het beste nog komen wanneer er een laag wordt aangebracht op het gladgeschuurd hout.  Daar zijn er meerdere mogelijkheden voor en zal de keuze voor een deel te maken hebben met de uitstraling die men aan de vloer wilt geven en de manier waarop er gebruik gemaakt zal worden van de vloer. Indien er sprake is van veel vocht dat terecht komt op de vloer en waar er ook nog een glanzend resultaat wordt verwacht, is het waxen een goede manier van behandelen van de vloer. De waxlaag, wordt op een professionele wijze aangebracht zodat het effect nog lang te zien zal zijn.

Het aanbrengen van een laklaag behoort ook tot de mogelijkheden en kan er zo voor een passende kleur worden gekozen voor de vloer. Het interieur een volledige make-over geven is zo mogelijk e n zorgt de lak voor een bescherming tegen de invloeden van buiten. Door het in meerdere lagen aan te brengen, in combinatie met een goede kwaliteit, zal er niet gauw sprake zijn van een vloer die er weer versleten eruitziet en kan er meestal weer een nieuwe laklaag aangebracht worden, zonder eerst opnieuw de vloer te moeten schuren.

Het duurzaamst effect voor behoud van het hout, wordt echter bereikt wanneer de er gebruik wordt gemaakt van speciale olie om het hout mee te bewerken en dringt de olie dieper door dan de lak. De olie laat de vloer water en stofafstotend worden en wordt er weer wat soepelheid teruggebracht. Scheuren of barsten zullen dus niet snel ontstaan en zal de vloer dus gegarandeerd weer een flink aantal jaren mee kunnen gaan. Het nadeel van het bewerken met olie, is wel, dat de vloer een wat doffe uitstraling krijgt. Met de juiste inrichting en kleurkeuze in het interieur, zal het niet opvallen en zelfs voor een apart effect zorgen.

Laat het schuren van parket dus over aan experts die gelijk de juiste behandeling zullen aanbevelen en die het schuren zodanig zullen uitvoeren, dat kleine beschadigingen ook weggewerkt zullen worden. Met zo een complete beurt, zal de vloer er niet alleen veel beter uit gaan zien, maar ook nog langer mee kunnen gaan.