Voor liefhebbers van planten zijn er nogal wat mogelijkheden om te kunnen genieten van wat groen, in de tuin, maar ook binnenshuis. De verschillende opties die er beschikbaar zijn, varieren van het plaatsen van een paar potplanten tot aan de aanleg van een plantenwand. Een verticale tuin wordt zoiets wel genoemd en komt dat door de opzet waarbij meerdere planten boven elkaar worden geplaatst. Zo kan er een groot aantal planten worden geplaatst op een relatief kleine ruimte en staat men er vaak verbaast over, om hoeveel planten het wel kan gaan.

De opzet kan verschillend plaatsvinden

Het opzetten van zo een plantenwand kan op verschillende manieren plaatsvinden en is het belangrijk om van te voren te weten waar de wand zal komen te staan. Gaat het de tuin worden of gewoon binnenshuis? De opzet zal niet alleen van de locatie afhangen, maar ook het soort planten die de muur samen uit zullen maken. Er dient namelijl wel een zekere mate van steun aanwezig te zijn en moet die stevig genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. Het is anders wel te voorzien, dat er later problemen zullen ontstaan en de wand misschien zelfs geheel afgebroken zal moeten worden. dat gaat toch een doodzonde zijn omdat het nogal wat tijd en inspanning vereist, om de planten aan de muur in een mooie vorm te krijgen. Men kan de fantasie de vrije loop geven bij het bedenken van zo een plantenwand, maar moet er rekening gehouden worden met primaire zaken zoals het bewateren en de benodigde hoeveelheid zonlicht. Dat zijn nog altijd de basisbehoeftes van elke plant en mag er daar dus ook in zo een verticale tuin, geen tekort aan zijn.

Laat het plantmateriaal alvast wat wennen

Aan de nieuwe situatie wel te verstaan omdat de alles nu wel zo een beetje vertikaal zal gaan. Dat vormt geen groot probleem voor de hoeveelheid zonlicht, maar is het anders met het water dat snel de neiging heeft om snel langs de wortels heen te stromen, Zonder ze daarbij voldoende tijd te geven om voldoende van het vocht op te nemen. Er wordt daarom voor sommige planten bestemd voor zo een wand, een speciaal irrigatiesysteem aangelegd. Die worden compleet verkocht bij de plantspeciaalzaak en gaat het om een eenmalige investering waar de planten wel blij mee zullen zijn. Vaak voldoet het echter gewoon, om de planten een tijd lang gewoon vertikaal te plaatsen en hun alvast te laten wennen aan deze positie. Let daarbij ook op de details, zoals het aanbrengen van ontwateringsgaten aan de zijkanten in plaats van op de bodem. Maar om even terug te komen op de lichtinval: Die moet ook voor enkele uren per dag zodanig zijn, dat de planten niet de neiging zullen hebben, om naar een bepaalde hoek toe te groeien en de plantenwand geen mooie aanblik zullen geven.

Ook een verzameling van opgehangen planten vormt een prachtige wand

Er zijn veel mogelijkheden die beschikbaar zijn voor het aanleggen van een plantenwand. Het meest maakt men gebruik van vetplanten omdat die niet alleen zorgen voor veel prachtige kleuren in de wand, maar ook relatief minder zorg vragen. Hun vochthoudende bladeren, zorgen er namelijk voor, dat zij wel lang meekunnen zonder bewaterd te worden.  Wie het handig aanpakt, kan echter ook een wand maken bestaande uit een aantal potten die naast en boven elkaar gehangen worden. Dat kunnen ook gewoon kruiden of zelfs groenten zijn en komt er in zulke gevallen dus een praktische zijde kijken bij de aanleg van zo een wand. Een plantenwand heeft dus niet alleen veel manieren waarop het aangelegt kan worden, maar is het ook een manier om een in een kleine ruimte toch wel te kunnen genieten van veel groen. Zelfs een moestuintje aanleggen is mogelijk en verschilt de zorg niet veel met die, van een “normale” tuin.