We willen allemaal dat onze woonomgeving netjes en mooi is. De laatste tijd zetten steeds meer mensen tuintegels. Het voordeel hiervan is dat je geen gras hoeft te maaien, het bespaart je dus een hele hoop werk. In het begin kunnen deze erg mooi zijn, maar na verloop van tijd slaan ze groen als ze niet op de juiste manier onderhouden worden.

Hoewel een grasperk onderhouden meer tijd en energie kost dan het onderhouden van tuintegels wil dit niet zeggen dat er helemaal niet naar ze omgekeken hoeft te worden. Maar dit is wel de fout die veel mensen maken, ze zitten dan ook met de handen in het haar wanneer ze merken dat hun tuintegels groen worden en er vies uit gaan zien. Wil je weten hoe je ze moet reinigen en ook schoonhouden? Hier volgen enkele tips.

Een wekelijkse beurt

Er zijn een paar basisdingen die gedaan kunnen worden om tuintegels netjes te houden. Als je tenminste eenmaal per week je tuintegels veegt en dweilt, heb je minder werk bij de grote onderhoudsbeurt.

Wanneer je dit doet, voorkom je ook beschadigingen: zo blijven ze langer mooi. Daarnaast spreekt het voor zich dat je vloeistoffen op de tuintegels ook moet opruimen. Als een kind bijvoorbeeld sap of frisdrank laat vallen dan kan dit niet zo blijven liggen, ook al zijn het misschien maar tegels.

Tuintegels wassen

Als we een voorwerp hebben dat we in goede conditie willen houden dan geven we het geregeld een wasbeurt. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor tuintegels, deze moeten ook gewoon gewassen worden. Ze kunnen geschrobd worden, met een harde borstel of bezem, en een mengsel van heet water en groene zeep. Als de groene zeep niet helpt kun je eventueel ook wat chloor gebruiken.

Voegen van de tegels schoonmaken

Het is ook belangrijk dat ook de voegen van tuintegels worden schoongemaakt. De overgang tussen twee materialen die afwijkend zijn wordt een voeg genoemd. De verbinding tussen deze twee materialen wordt ook wel een ‘outillage’ genoemd. Tuintegels schoonmaken kan een vervelend karwei zijn maar het is wel noodzakelijk.

Azijn is een middel dat we allemaal wel in huis hebben. Het is dan ook fijn dat je dit kunt gebruiken om je tuintegels schoon te maken. Je hoeft dus niet diep in de buidel te tasten om ze te kunnen onderhouden. Je kunt een beetje azijn op de tuintegels aanbrengen, dit voor ongeveer een half uur laten zitten en daarna met een spons afnemen. Je zult merken dat ze er daarna weer zo goed als nieuw uitzien!

Tuintegels onderhouden is mogelijk

Het kan dus een uitdaging zijn om tegels schoon te houden. Maar gelukkig zijn ze in ieder geval makkelijker te onderhouden dan een gazon. En met de tips van dit artikel weet je nu in ieder geval hoe je je tuintegels kunt onderhouden. Zo zien ze er straks weer uit alsof ze splinternieuw zijn!