Wanneer je een gazon hebt wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Hij moet mooi donkergroen zijn, zonder kale plekken en onkruid. Maar jouw gazon vraagt wel wat tijd en aandacht om zo mooi te blijven. Hieronder geven wij jou een aantal tips waarmee je een dor, geel gazon kunt vermijden.

Tip 1: Maaien

Een gazon moet gemaaid worden. Maar wanneer en hoe vaak je dat moet doen, hangt af van een aantal zaken. Zo begint het maaiseizoen in de lente. In de lente is het prima om een keer in de week te maaien, en in de zomer om de week. Wel is het belangrijk om te benoemen dat je moet maaien als het gras droog is, want door nat gras kan jouw maaier verstopt raken. Helaas vinden veel mensen grasmaaien een onbegonnen en tijdrovende klus. Maar gelukkig bestaan er problemen om opgelost te worden: zo kun je misschien een robotmaaier aanschaffen. Robotmaaiers nemen het werk uit jouw handen, waardoor jij altijd kunt genieten van een mooi gazon. Bovendien bestaan er allerlei soorten robotmaaiers met elk hun eigen voordelen. Om een goed beeld te krijgen van verschillende robotmaaiers kun je prijzen vergelijken en hun specificaties.

Tip 2: Verticuteren

Een grasmat moet je eens in de zo veel tijd verticuteren. Want als de bovenkant er mooi uit moet zien, moet je aandacht besteden aan de onderkant: de wortels. De wortels van gras willen leven in een luchtige aarde waar het water goed kan weglopen. Hiervoor moet je verticuteren. Met een verticuteermachine maak je kleine gaatjes in het gazon waardoor het weer lekker luchtig wordt, en dat de wortels weer zuurstof en water mogen ontvangen. Vaak wordt het aangeraden om dit een keer per jaar te doen.

Tip 3: Water en mest

Iedere plant heeft water nodig, en zo ook gras. Met het regelmatig bewateren van jouw gazon voorkom je dat deze uitdroogt en dus geel wordt. Doe dit in de zomer ongeveer een keer in de week, maar doe dit wel in de ochtend of avond. Hierdoor verbrandt het gras niet en wordt het water beter opgenomen. Naast het bewateren van jouw gazon kun je het ook mest geven. In mest zitten namelijk voedingsstoffen die jouw gazon nodig heeft. Hierdoor zal het gazon nog beter groeien. Als je dit ongeveer drie keer in het jaar doet, voorkom je dat jouw gazon kale plekken krijgt. Heeft jouw gazon al kale plekken? Haal deze plek weg, strooi er nieuwe grond in leg hier graszaden in. Houd het goed nat en hopelijk wordt jouw gazon weer mooi vol.