Roestvrij staal kan de keukendecoratie compleet transformeren. Of het nu gaat om RVS keukenkastjes of keukenbladen, dit is een duurzaam materiaal en kan worden gebruikt voor allerlei huishoudelijke artikelen. Het beschikt over een chroomcoating om corrosie en verkleuring te voorkomen, hoewel deze coating mettertijd vuil kan worden door olie en andere huishoudelijke stoffen. Het is dus vitaal om roestvrijstalen keukens regelmatig een grondige reiniging te geven. De reinigings- en onderhoudsinstructies voor roestvrijstalen keukens in dit artikel zullen het schoonmaken vergemakkelijken, zodat je vele jaren kunt genieten van de moderne uitstraling van RVS in het interieur! 

Wat is de beste reiniger voor roestvrij staal?

De juiste verzorging is belangrijk voor het behoud van een roestvrijstalen keuken. Het gebruik van een goed gekozen reinigingsproduct is de beste manier om hiervoor te zorgen. Met glasreiniger, warm water en microvezeldoeken kom je gelukkig al een heel eind. Dit is vrijwel de eenvoudigste manier om roestvrij staal te reinigen, want microvezeldoeken zijn ideaal voor het schoonmaken van RVS-oppervlakken, of het nu gaat om een RVS keukengerei of een hekwerk RVS als onderdeel het buiteninterieur. 

Andere veelgebruikte manieren zijn een mild schoonmaakmiddel. Het gebruik van een simpel afwasmiddel is meestal voldoende om hardnekkige vlekken uit roestvrij stalen keukengerei te verwijderen, maar let er wel op om het niet in de vaatwasser te doen. Met de hand wassen en zo snel mogelijk drogen is de beste optie. 

Tot slot kunnen witte azijn en baking soda ook wonderen verrichten als het aankomt op het schoonmaken van RVS in de keuken. Spuit een beetje witte azijn op het roestvrijstalen oppervlak voor een snelle en gemakkelijke reiniging. Veeg het vervolgens af met een zachte handdoek en je zult onmiddellijk een verschil zien in de glans! Wil je oude roestvrijstalen hoekkasten en toonbanken nieuw leven kan inblazen, dan is baking soda een ideaal middel hiervoor. 

Minimaliseer contact met andere metalen

Een mogelijk nadeel van RVS is dat het gevoelig is voor krassen en deuken. Het is dus belangrijk om hiermee rekening te houden en een snijplank te gebruiken als je beschikt over een RVS werkblad. 

Zorg er ook voor om het contact met andere metalen te minimaliseren. Galvanische corrosie kan optreden wanneer verschillende metalen met elkaar in contact komen en kan op die manier een corrosiereactie op gang brengen. Scheiders van rubber of nylon kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat andere metalen in contact komen met roestvrij staal en om het risico van roestvorming tot een minimum te beperken.