Wie houdt er niet van een mooie, volle haag in de tuin? Het is een sfeervolle tuinafscheiding die tegelijkertijd zorgt voor meer privacy. Als je zo lang mogelijk van de haagplant wilt genieten, is het essentieel om het goed te onderhouden. In dit artikel lees je een aantal tips om de heg op de juiste manier te snoeien.

Snoei twee keer per jaar

De meeste haagplanten moeten twee keer per jaar worden gesnoeid om mooi in vorm te blijven. Toch is het verstandig om op te zoeken welk type haag jij hebt en wat hiervoor wordt aangeraden. De Laurier moet bijvoorbeeld minimaal twee keer per jaar worden gesnoeid als je de strakke look wilt behouden. Je kunt er ook bewust voor kiezen om de haag wat langer te laten groeien. Bij de Portugese Laurier kunnen er mooie witte bloemen groeien als je het niet snoeit.

Snoei niet te ver terug

Neem het zekere voor het onzekere en snoei de haag niet té ver terug. Een heg zoals de conifeer is hier erg gevoelig voor. Als je het groen helemaal wegsnoeit, is de kans groot dat hij niet meer uitloopt. Een taxus, hulst of beuk is hier minder gevoelig voor.

Snoei in het juiste seizoen

Ook het ideale seizoen om een haag te snoeien, verschilt per soort. Over het algemeen geldt dat je de ‘normale snoei’ het beste kunt uitvoeren in juni. Als je de haag flink wilt terugsnoeien, kun je dit het beste in de winter doen. Een kort overzicht van de beste snoeimaanden voor populaire haagplanten:

  • Een Beukenhaag kan het beste in mei of juni én in september worden gesnoeid.
  • De Coniferenhaag snoei je tussen eind mei en begin juni én in augustus.
  • Voor Buxushagen geldt: hoe vaker je snoeit, hoe beter. Snoei het bijvoorbeeld in mei, juli en september.
  • Taxus snoei je het beste in juni én in september.

Snoei niet op een zonnige dag

Het is beter om de haag niet te snoeien op een hele zonnige dag. Hierdoor kunnen de scheuten en bladeren namelijk verbranden en beschadigen. Wil je toch graag in de hete zomerperiode snoeien? Doe dit dan ’s avonds als de zon bijna weg is.

Repareer gaten in de haag

Kom je tijdens het snoeien gaten tegen in de heg? Probeer deze dan dicht te maken voordat je te veel takken wegsnoeit. Gebruik eventueel wat draad om een aantal takken en bladeren naar elkaar toe te buigen.