Een tuin is niet helemaal af zonder een tuinhuis. Een tuinhuisje biedt je extra ruimte. Een fijne plek om te klussen, of misschien maak je er zelfs een werkplek van. Of een opslagruimte. Wat je er ook mee doet: het kan lastig zijn een mooi tuinhuisje te kiezen. Waar kun je zoal op letten?

Vergunning nodig?

Voordat je begint met je zoektocht naar een tuinhuis, is het een goed idee om uit te zoeken of je een vergunning nodig hebt. In veruit de meeste gevallen mag je gewoon een tuinhuisje in de tuin neerzetten, maar in enkele gevallen is een vergunning wel nodig. Meestal mag je 30 vierkante meter en 3 meter hoog vrij bouwen. De meeste tuinhuizen blijven wel binnen deze grenzen.

Het type tuinhuis

Tuinhuisjes zijn er in allerlei soorten en maten. Daarnaast zijn er ook nog prieeltjes, veranda’s, kapschuren en blokhutten. Het voordeel van een tuinhuis is dat deze volledig afsluitbaar is. Daardoor zijn je spullen goed beschermd tegen slecht weer en harde wind.

Een tuinhuis is ook praktisch, dankzij zijn vorm. De meeste tuinhuizen zijn vierhoekig. De oppervlakte wordt optimaal gebruikt. Een blokhut kan je dan weer gebruiken om deze strak tegen de erfgrens te plaatsen, zonder veel ruimte te verliezen. Bij Blokhuttenoutlet.nl vind je verschillende soorten en maten tuinhuisjes en blokhutten.

De materialen kiezen

Meestal wordt vurenhout of grenenhout gebruikt om een tuinhuis of blokhut te maken. Je kunt ook kiezen voor eiken, lariks of douglas hout. Daarnaast moet je natuurlijk nadenken over de wanddikte: hoe dikker de planken, hoe duurzamer het tuinhuis. Daar komt nog bij dat je uit verschillende soorten daken kunt kiezen. Het zadeldak is het bekendst, maar er zijn ook blokhutten met bijvoorbeeld een plat dak of een boogdak.

Zelf je tuinhuis bouwen of het laten doen?

Bij de levering van een tuinhuis krijg je een bouwtekening. Daarmee kun je zelf het tuinhuis in elkaar zetten. Ben je er niet handig mee? Dan kun je dit ook laten doen. Een blokhut of tuinhuis laten plaatsen kan je veel tijd en geld schelen.

Meer tips? Lees hier over de beste tuinhuisjes.